Woerden

Selecteer Pagina

Lokaal eigendom de beste optie voor windmolens in Harmelen volgens gemeente Woerden

Lokaal eigendom de beste optie voor windmolens in Harmelen volgens gemeente Woerden

In Harmelen is de komst van de drie windmolens het gesprek van de dag. Het is duidelijk dat ze er moeten komen en als het aan de gemeente ligt, worden de bewoners mede-eigenaar van de windmolens. Tijdens een inloopavond in recreatiecentrum H2O licht de gemeente bewoners in over de verschillende opties.  

Bewoners zijn het nog steeds niet eens met de komst van de molens, dat was goed voelbaar tijdens de avond. Toch is hun inbreng belangrijk, zei de aanwezige wethouder Jelmer Vierstra. Zijn standpunt is duidelijk: de molens komen er toch en hij heeft dan liever dat de inwoners van Woerden zeggenschap hebben over de molens, dan een buitenlands bedrijf.  

Tiphoogte  

Inwonersbelangen Woerden was ook aanwezig op de inloopavond. De partij is niet tegen de windmolens, die in de polder Reijerscop komen te staan, maar er zijn wel voorwaarden. ”Windmolens kunnen goed zijn om duurzame energie op te wekken, maar het is belangrijk dat omwonenden geen nadelen ervaren”, vertelt Rob Heijna, commissielid van de plaatselijke partij. 

Een van de belangrijkste nadelen is volgens Heijna geluidsoverlast. Volgens een wet die nu nog in de maak is, moet de afstand tussen windmolen en woonhuizen minimaal twee keer de lengte van de windmolen, de zogenoemde tiphoogte, zijn. In het geval van Harmelingen zou dat dus 540 meter zijn. ”Dat is veel te weinig”, zegt Heijna. “Wat ons betreft is tien keer de tiphoogte een veilige afstand voor de gezondheidsrisico’s.” 

Op excursie naar andere windmolenparken 

De bewoners van Harmelen hebben op begin maart twee andere windmolenparken bekeken. De excursie was geregeld door de gemeente.  ”In windmolenpark Meeden zagen we een jonge vrouw die daar al woonde voordat de windmolens geplaatst werden. Nu wordt ze helemaal gek van het geluid dat de molens maken”, vertelt Heijna.  

Het windmolenpark in Meeden is eigendom van het energiebedrijf RWE. Omdat het bedrijf aan alle nodige eisen en geluidsnormen voldoet, kan de gemeente daar niets doen aan de geluidsoverlast. Tot ergernis van de omwonenden. In het tweede windmolenpark dat ze bezochten in Dronten ligt dat anders, ”In Dronten hebben de grondeigenaren zelf geld ingelegd om de windmolens neer te zetten, daardoor was er minder gedonder tussen twee kanten.”  

Lokaal eigendom  

In Harmelen is het de bedoeling dat een lokale energie coöperatie de initiatiefnemer wordt, zodat het beheer en de zeggenschap over de windmolens ook in lokale handen blijven. Gemeente Woerden wil namelijk dat de inwoners van de gemeente gezamenlijk minimaal 50% eigenaar van de molens zijn. Elke bewoner die lid is van zo’n coöperatie krijgt op die manier een stem in de besluitvorming. Dit heet lokaal eigendom. 

Bij Burgerwindcoöperatie West-Betuwe in de gemeente West-Betuwe gaat het ook zo. Directeur Hans Adams vindt lokale eigendom belangrijk. ”Het is de enige manier om grip op je omgeving te hebben.” Met 50% lokaal eigendom kunnen de leden problemen dus ook lokaal oplossen. ”In het geval dat iemand niet kan slapen door het geluid van de windmolen, kun je samen op zoek naar een oplossing.”

Verder  interviewt Jan Nacinovic Malik Arbay van Woerden en Democratie over de plaatsing van windmolens in de Reijerscop

Over de auteur