Woerden

Selecteer Pagina

Gekleurde windmolen in de tuin? In Woerden kan het!

Gekleurde windmolen in de tuin? In Woerden kan het!

Het verduurzamingsproject binnen gemeente Woerden is van start. Op donderdag 23 november is de eerste erfmolen geplaatst op een boerderij in Harmelen, onderdeel van gemeente Woerden. Het doel is de stimulatie van het zelf opwekken van zon- en windenergie. Ik sprak met Sanne van den Hoek. Sanne is communicatie-adviseur van de energietransitie bij gemeente Woerden.

Wat is een erfmolen?
Een erfmolen is een kleine windmolen die geplaatst wordt op het eigen erf. De erfmolen is vooral bedoeld voor agrariërs. De erfmolen zorgt voor een grote onafhankelijkheid van energiemaatschappijen en energiebelastingen. De meest populaire molen is de EAZ-molen.

De prijs
Voor de aanschaf van een erfmolen moet veel geld voor worden neergelegd. Een kleine erfmolen, de EAZ-molen, kan wel zo’n 80 duizend euro kosten. Sanne zegt hierover: “De terugverdientijd is langer dan die van zonnepanelen. De terugverdientijd is ongeveer tien jaar. Bij zonnepanelen is dit richting de zes à zeven jaar. Toch is de erfmolen voor boeren interessant, omdat je ook als de zon niet schijnt, je eigen stroom opwekt. Uiteindelijk verdien je het wel terug. Het is allemaal stroom die je binnen je eigen bedrijf gebruikt, maar die je niet hoeft aftenemen van de energieleverancier.” De hoge prijs is volgens Sanne een voetdrempel voor mensen.

Waarom Harmelen?
Sanne antwoort hierop: “In dit gebied, aan de Gerverscop in Harmelen, is een gebiedscoöperatie tussen boeren en burgers. Die hebben zich verenigd om samen hun omgeving mooi, veilig en vooral duurzaam te maken. Zij werken samen. Samen willen ze naar schone energie toe werken.” Dit is de eerste stap.

De rol van de gemeente
De gemeente zelf is geen grote partij binnen het duurzaamheidsproject. Boeren of bedrijven in het buitengebied kunnen een vergunning voor de erfmolen aanvragen bij de gemeente. De gemeente verleent enkel en alleen de vergunning voor de plaatsing. “Niet alle gemeenten hebben beleid gemaakt om dit mogelijk te maken. In dit beleid staat wat de spelregels zijn, bijvoorbeeld wat de hoogte moet zijn en dat ze moeten passen bij het erf. Dat betekent dat ze ook niet te ver van het gebouw af mogen staan, zodat er niet op allerlei random plekken in het weiland in een keer molens staan. Dat is zodat je de zichtlijnen van het historische landschap overeind houdt.”, aldus Sanne.

Luister hier naar het interview van Lars Heezen 

Over de auteur

Milou Straus

Milou Strauss, 19 jaar, wonend in Castricum. Haar grote passie ligt bij Formule 1 en Engelse literatuur. Haar droom is om later te werken binnen de autosport. Milou heeft veel zin om komend jaar producties te maken voor SvJ media en zich te ontwikkelen als journalist.