Zeist

Selecteer Pagina

KNVB mag met twee velden uitbreiden

KNVB mag met twee velden uitbreiden

Voetbal veld op KNVB Campus. Foto: Yanaika Wesseling

Zeist – Het college van b en w heeft besloten dat de KNVB mag uitbreiden met twee voetbalvelden. Hiervoor moeten er bomen gekapt worden. De actiegroep ‘Blijf van ons bos af’ en Dierentehuis Zeist zijn hier niet blij mee.

College besluit

Op het KNVB Campus in Zeist wordt lekker gevoetbald. Jong talent wordt opgeleid tot nieuwe voetbalsterren en hier traint het Nederlands elftal. Het KNVB Campus mag uitbreiden met twee extra voetbalvelden. Dat heeft het college van b & w van de gemeente Zeist besloten. Het college van b & w is het bestuur van de gemeente. De KNVB wil eigenlijk uitbreiden met drie velden, een kantoorgebouw en een parkeerplaats. Het college heeft dit plan teruggedrongen naar twee velden.

Bomen kappen

Een probleem met deze uitbreiding is dat het de natuur gaat aantasten. Het KNVB-Campus ligt in Boswachterij Austerlitz, een bosgebied wat onderdeel is van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug-Noord. Om uit te breiden is het kappen van bomen dus onvermijdelijk. Uit onderzoek blijkt echter dat de natuurwaarden van dit gebied laag zijn. Ondanks dat moeten er compensatiemaatregelen getroffen worden. In de buurt zijn er geen geschikte alternatieve locaties. Dit omdat er op veel plekke sprake is van natuur- en recreatiewaarden. De gekozen locatie voor de vervangend natuur is een stuk land in Odijk. Dit stuk land is gekocht door de KNVB. Het is 10,3 hectare en het ligt 5 km af van het Campus. Martine Braam, persvoorlichter voor de KNVB, laat weten dat ‘Bij de invulling van de bestemming van deze grond laten we ons adviseren door partijen die verstand hebben van de inrichting van flora en fauna.’ Een andere manier hoe ze de boskap gaan compenseren is door op het Campus en omgeving zoveel mogelijk groen te planten.

Maatschappelijke Belangstelling

Volgens het college van b en w moet de KNVB afspraken maken over haar maatschappelijke rol, met betrekking tot de uitbreiding. De KNVB wil de extra ruimte inzetten voor verschillende maatschappelijke ambities. Omdat er periodes zijn waarin de velden niet gebruikt worden, zijn in deze periodes kansen voor maatschappelijk doeleinden. Volgens Braam heeft de KNVB door de Universiteit van Utrecht laten onderzoeken wat de maatschappelijke impact is van de KNVB Campus in Zeist. In dit onderzoek komt de maatschappelijke invloed naar voren in drie punten.

  1. In de opleidingen die de KNVB aanbiedt voor coaches en andere voetbalopleidingen.
  2. De organisatie van (school)voetbalkampen, wat bijdraagt aan sportparticipatie in Nederland.
  3. De aantrekkingskracht op het bedrijfsleven omdat de Campus een populaire plek is voor congressen en evenementen.

De KNVB zegt dat ze in de toekomst maatschappelijke impact willen uitbreiden en willen inspelen op de wensen van de gemeente Zeist.

Dierentehuis Zeist

Het Dierentehuis Zeist is het niet eens met de uitbreiding van de KNVB. De uitbreiding kan zorgen voor overlast voor de dieren. In dit dierentehuis zitten veel honden en katten die mishandeld zijn en/of op straat hebben gezworven. Deze viervoeters vaak een zware periode achter de rug. De dieren hebben een goede verzorging nodig. Hierbij komt een goede huisvesting, een goed dag- en nachtritme en veel rust bij kijken. Met twee extra voetbalvelden is dit volgens het dierentehuis onmogelijk. Dit komt door twee dingen: lawaai en licht. Bij voetballen komt veel lawaai kijken, zoals schreeuwen en juichen. Dit lawaai is niet goed voor de dieren die rust nodig hebben. Ook het licht is storend voor de dieren. Op voetbalvelden staan hoge lichtmasten om het veld te verlichten. Ook als deze s ’nachts uitstaan, is het niet goed voor het ritme van de dieren.

Blijf van ons bos af

‘Blijf van ons bos af’ is een actiegroep die tegen de uitbreiding van de KNVB is. De groep werd opgericht toen bekent werd gemaakt dat de KNVB bomen wil kappen om trainingsvelden aan te leggen. De actiegroep is in november 2022 een petitie gestart tegen de uitbreiding. Deze is inmiddels meer dan 15.000 keer ondertekend. Veel mensen hechten dus waarde aan dit groene stukje Zeist. De actiegroep stelt dat het plan niet past bij de omgevingsvisie van Zeist. In de omgevingsvisie van 2023-2026 staat dat Zeist een gemeente is met veel groen. Het landschap van Zeist is onderdeel van het ‘Natuurnetwerk Nederland’ en het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De omgevingsvisie noemt het groen ‘het DNA van Zeist’. Het kappen van bomen vindt ‘Blijf van ons bos af’ dus niet passen bij de omgevingsvisie. Echter, in de omgevingsvisie wordt ook gesproken over de ontwikkeling van de KNVB. ‘We onderzoeken de verbreding van de rol van de KNVB-campus. De KNVB kan vanuit haar voorbeeldfunctie bijdragen aan de verbindende rol van sport. Ook specifiek binnen de Zeister samenleving voor jongeren die dreigen buiten de boot te vallen.’

Contact KNVB

De persvoorlichter zegt dat de KNVB op verschillende momenten contact heeft gehad met de buren in Zeist. Zo ook het dierentehuis. Het eerste contact vond plaats toen de KNVB het plan voor de uitbreiding maakte. De KNVB zegt ‘We hebben geprobeerd om bij het opstellen daarvan ook zo goed mogelijk te luisteren naar de wensen van onze directe omgeving en deze ook mee te nemen in onze plannen.’ Ze respecteren het standpunt van het dierentehuis, maar ze staan achter hun plan.

Vervolgproces

Nu moet de KNVB nog besluiten of ze akkoord gaan met het aangepaste plan. Als ze dat doen, wordt het ontwerp bestemmingsplan afgerond en voorgelegd aan de gemeente en het college van b en w. De KNVB zal, in samenspraak met de gemeente, een informatieavond organiseren. De gemeenteraad zal beslissen over het bestemmingsplan.

Marcelo Jebbink sprak met Jan Snijders van de actiegroep ‘Blijf van ons bos af’ over de plannen van de KNVB en hoe de actiegroep hierover denkt.

Over de auteur

Yanaika Wesseling

Mijn naam is Yanaika Wesseling en ik ben eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik heb interesse in maatschappelijke problemen, zoals misdaad en klimaat. Mijn taak als toekomstig journalist is om deze bespreekbaar te maken en achter de waarheid te komen. Ik wil mijn publiek informeren over wat er gebeurd in de samenleving en de oplossingen die er zijn. Ik vind het vooral belangrijk om de diepte in te gaan over onderwerpen. Ik wil diepgaande stukken schrijven en documentaires maken. Ik schrijf nu voor SVJ Zeist en doe hier veel ervaring op.