Zeist

Selecteer Pagina

Jongeren runnen mobiel stembureau

Jongeren runnen mobiel stembureau

Joris, David, Cas en Sjoerd in de kelder van het verzorgingstehuis foto: Sam van den Broek

Huis ter Heide – Op 22 november 2023 vonden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. In de gemeente Zeist was er voor het eerst een mobiel stembureau. Deze bevond zich op drie locaties waar normaal gesproken geen stembureaus zijn. Het mobiele stembureau werd volledig beheerd door vier 20-jarigen.

Dit jaar was het mobiele stembureau voor het eerst operationeel. ‘s Ochtends stond het lokaal op de Boshutlaan in Den Dolder. ‘s Middags en ‘s avonds was het te vinden in Huis ter Heide, eerst in zorginstelling ”Het Gouden Hart” en later in het clubgebouw Beukbergen aan de Beukbergenhof. In veel gemeenten is een verplaatsbaar stembureau een soort aanhanger, maar hier werden alle benodigdheden keer op keer verplaatst door medewerkers van de gemeente Zeist. De medewerkers waren enthousiast over het concept; volgens hen was er een goede opkomst en daarmee was de hele operatie niet overbodig.

De voorzitter van het stembureau is Sjoerd, normaal gesproken student, maar vandaag even niet. Samen met drie vrienden beheert hij dit stembureau. Naar eigen zeggen doen ze dat in eerste instantie omdat het gewoon gezellig is. Daarnaast schijnt het werk ook niet slecht te betalen. De vrienden maken er gedurende de dag het beste van en er is veel ruimte voor plezier. Desalniettemin zijn ze uiterst professioneel zodra het stemmen begint. Dan verloopt alles officieel en bieden zij graag een helpende hand.

Over de auteur

Sam van den Broek

Ik ben Sam van den Broek, geboren Soester, beginnend journalist en student aan de Hogeschool van Utrecht. Van nature ben ik tamelijk extravert en ben dan ook graag overal bij en ben van alles op de hoogte. Vandaar dat journalistiek mij op mijn lijf geschreven is.