Zeist

Selecteer Pagina

Gemeentehuis Zeist kiest voor twee stembureaus

Gemeentehuis Zeist kiest voor twee stembureaus

Ingang van Gemeentehuis Zeist op 22 november. Foto: Sanne Schild

ZEIST- De Gemeenteraad van Zeist hebben dit jaar voor twee stembureaus gekozen om zo bij drukte lange rijen bij de ingang te voorkomen. Bezoekers werden daarom bij de ingang verwezen naar welk stembureau zij mochten gaan. Ook telden de twee stembureaus na negen uur hun stemmen apart.

Rond het middaguur van woensdag 22 november zijn de tussentijdse opkomstcijfers bekend. Stembureau één telt 583 mensen en stembureau twee telt er 518.  ‘De opkomst loopt de hele dag al goed door maar we denken dat de piek nog moet komen, die zien we vaak nadat de mensen klaar zijn met werken’, verteld Ruben, vrijwilliger bij het stembureau.

Het is een lange dag voor de mensen die meehelpen bij de gemeente. ‘We zijn vanochtend begonnen om half acht en gaan vanavond na negen uur nog door om alle stemmen te tellen, gelukkig komen er dan nog acht mensen bij’ vertelt voorzitter Jasja van Rotselaar. Jasja heeft deze dag speciaal vrij genomen van werk om in het gemeentehuis mee te helpen, ze ontvangt de mensen en controleert hun stemkaart en identiteitsbewijs. ‘Heel veel mensen vinden het fijn dat we hier vandaag zitten, we komen zelf allemaal uit Zeist en krijgen veel waardering’.

De uitslagen van de Gemeente Zeist zijn inmiddels bekend, met een opkomst van 80,1% hebben er in totaal 49.831 mensen hun stem laten horen. De partijen die de meeste stemmen hebben gekregen in de gemeente zijn: GL/PVDA, VVD en op de derde plaats de PVV.

Interview

In het onderstaande interview wordt een anonieme docent geïnterviewd over zijn stemkeuze die hij heeft uitgebracht in het gemeentehuis in Zeist.

Interview: Isa van Gils

Over de auteur

Sanne Schild

Mijn naam is Sanne Schild (24 jaar), verslaggever voor SvJ Media in Utrecht Centrum. Momenteel studeer ik aan de School van Journalistiek in Utrecht. Ik hou van lezen, schrijven en vind het belangrijk om relevante maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Mijn ambitie is om in de toekomst te werken bij een dagblad en/of tijdschrift. Contact: sanne.schild1@student.hu.nl