Zeist

Selecteer Pagina

Een heel leven uitgestald in een winkel

Een heel leven uitgestald in een winkel

Op de Van Reenenweg in Zeist is recentelijk een nieuwe winkel geopend genaamd ‘De Verbinding’. De eigenaar van de winkel, Peter van der Vlist, brengt een indrukwekkende achtergrond met zich mee, met 45 jaar ervaring als boekhandelaar en diverse andere beroepen, waaronder kok en brugwachter.

Van der Vlist werd benaderd met het idee om een ruimte te creëren waar verschillende items verkocht zouden worden. Gitaren, schilderijen, boeken veel wat met kunst te maken heeft. In zijn eigen woorden: ‘Ik houd niet van standaard. Een standaard zit alleen onder je fiets. Verder is niks standaard.’ Hoewel dit oorspronkelijk als een gezamenlijk project begon, heeft Van der Vlist besloten om ‘De Verbinding’ voort te zetten. De winkel heeft dan ook geen mensen in dienst.

De winkel biedt een mix van kunst, verzamelobjecten en een warme ontmoetingsplek voor de gemeenschap. ‘Dit is mijn verleden, wat ik nu ook hier verkoop,’ zegt Van der Vlist over de achterliggende gedachte van de winkel. Met veel persoonlijke spullen die hij door de jaren heen heeft verzameld, is ‘De Verbinding’ een uiting van zijn passies en interesses. Ook zijn muzikale kant komt naar boven in de winkel. Er staan verschillende gitaren te koop worden aangeboden. Zelf neemt van Peter van der Vlist ook zijn eigen gitaar mee, zodat hij zijn muziek kan laten horen aan zijn klanten.

De klant, Ies den Daas uit Zeist, toonde zich positief over de nieuwe winkel. ‘Ik moest naar de Action en bij het passeren viel ‘De Verbinding’ me op,’ zegt Den Daas. ‘Ik heb altijd al een zwak gehad voor tweedehands winkels.’ Hij waardeert de setting van ‘De Verbinding’ en observeert dat het een onderscheidende uitstraling heeft ten opzichte van andere winkels in Zeist. ‘Het oogt zeker anders dan de gebruikelijke winkels hier in Zeist,’ voegt hij eraan toe.

Hoewel ‘De Verbinding’ nog in de opstartfase verkeert, heeft de winkel sinds 10 februari haar deuren geopend en draait ze al twee weken. Van der Vlist heeft zijn persoonlijke verzamelingen en passies geïntegreerd in het concept van ‘De Verbinding’. Zo hangen er zijn eigen kunstwerken in de winkel, evenals tekeningen van zijn moeder. De winkel biedt een uitgebreide selectie boeken aan, wat niet verrassend is gezien Van der Vlist zijn achtergrond als voormalig boekhandelaar. Ook is er een fotocollectie vinden, die een vriend van hem heeft gemaakt. Zo wordt er een persoonlijke sfeer gecreëerd binnen winkel ‘De Verbinding’.

Naast het verkopen van verschillende spullen, streeft Peter van der Vlist ernaar dat ‘De Verbinding’ een ontmoetingsplaats wordt waar mensen samenkomen en ideeën uitwisselen. Zoals hij het verwoordde: ‘Ik vind ontmoetingen een van de mooiste dingen in het leven.’ Hij beschouwt werken als een bron van kracht en gelooft sterk in de waarde van menselijke interactie. Hij heeft ook plannen voor de toevoeging van een terras waar bezoekers kunnen genieten van koffie, thee en andere lekkernijen.

De winkeleigenaar woont ondertussen niet meer in Zeist maar in Loosdrecht, toch heeft hij een warm ontvangst gekregen van de lokale gemeenschap. Op zaterdagen komen dan ook mensen langs die Van der Vlist kenden van zijn tijd op de kleuterschool in Zeist, wat hij beschrijft als ‘een warm bad.’

Ook helpt af en toe zijn kleinzoon wat mee in de nieuwe winkel. Hij wil geen mensen meer in dienst nemen, maar vertrouwt op zijn eigen kracht. Van der Vlist is inmiddels gepensioneerd maar wilt altijd blijven werken en mensen ontmoeten. Met zijn achtergrond als kunstverzamelaar en zijn nadruk op sociale interactie, lijkt ‘De Verbinding’ een interessante toevoeging te zijn aan het winkelaanbod van Zeist.

Finn de Winter sprak met Peter van der Vlist over De Verbinding.

Over de auteur

Kiki Peek

Kiki Peek geboren in 2005 in Bunnik, is een student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze koestert een diepe passie voor muziek en is tevens enthousiast over sport. Haar brede interesse strekt zich uit tot verschillende gebieden, en ze heeft een sterke betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties. Kiki streeft ernaar om met haar journalistieke werk te laten zien hoe de samenleving werkt. Ze wil verhalen vertellen die mensen enthousiasmeren en hen meer laten begrijpen over wat er om hen heen gebeurt.