Zeist

Selecteer Pagina

Mijn Groene Huis: “Nu is het moment voor zonnepanelen”

Mijn Groene Huis: “Nu is het moment voor zonnepanelen”

Foto: Pixabay

Zeist e.o. – Volgens Mijn Groene Huis, een stichting die huiseigenaren helpt met verduurzaming, is afschaffing van de salderingsregeling op zonne-energie geen reden om niet aan zonnepanelen te beginnen. Daarnaast stelt de organisatie dat het stroomnet in Zeist teruglevering van elektriciteit aankan.

“De landelijke berichtgeving is bullshit.” Bert van Egdom, gespecialiseerd in de verduurzaming van VvE’s bij Mijn Groene Huis, is stellig in zijn mening. Hij geeft onder meer het consumentenprogramma Radar de schuld van stemmingmakerij. In januari 2022 kwamen zij als een van de eersten met een item over de afschaffing van de salderingsregeling, waarbij mensen vergoed worden voor de elektriciteit die ze terugleveren aan het stroomnet. De afschaffing van de saldering is weliswaar door de Tweede Kamer, maar de Eerste Kamer heeft zich er nog over uit te spreken. “Het zou best wel 2025 of 2026 worden dat de salderingsregeling er pas echt af gaat”, aldus Van Egdom.

Een ander item van Radar wat het bij Van Egdom moet ontgelden, is er een waarin werd beweerd dat het stroomnet de teruglevering niet aankon. Teruglevering komt voor wanneer zonnepanelen meer stroom opwekken dan de eigenaar zelf weet te gebruiken. Het item was opgenomen in Groningen; in Zeist en omstreken vormt overbelasting van het net echter geen probleem. Bovendien heeft netbeheerder Tenet beloofd het net vanaf 2026 uit te breiden, iets wat de provincie graag wil.

Dat de meeste mensen zich laten leiden door de landelijke berichtgeving en adviezen van instanties zoals Milieu Centraal, beaamt ook Ole Zandbergen, medeoprichter en installateur van Erkende Installateurs B.V. in Zeist. Daarnaast moeten gezinnen met twee kinderen en een gemiddeld huis vaak een lening afsluiten om zonnepanelen te financieren. Met de huidige hoge rente is de aanschaf van zonnepanelen daarom ook alleen voordelig door de enorme daling in de kosten per paneel: 60 tot 70 euro per paneel goedkoper in vergelijking met voor de laatste vakantie.

Verslaggever Cas Wackie Eysten vraagt Ole Zandbergen welke ontwikkelingen hij ziet in de vraag naar zonnepanelen. (Tekst gaat hieronder verder.)

Onderconstructies en omvormers zijn daarentegen iets prijziger geworden. Dit komt respectievelijk door het duurder worden van aluminium en de aanhoudende chiptekorten. Voorts zijn er ook nog verschillen tussen de internationale aanbieders. Zo dalen de prijzen vanuit China enorm, maar de prijzen op Europese en Amerikaanse producten dan weer niet.

Over de auteur

Ramses Kalse

Ik ben Ramses Kalse, een student journalistiek die gewapend met zijn scherpe pen de wereld drastisch wil veranderen. Ik schrijf en creëer graag menselijke en innemende verhalen. Daarnaast ben ik een onderzoeker en uitpluizer pur sang. Ik graaf diep om de waarheid bloot te leggen. Onderzoeksjournalistiek met een brede blik op de wereld en machtige mensen aan de tand voelen is mijn streven. Momenteel doe ik dit lekker lokaal ‘In Hartje Utrecht’.