Zeist

Selecteer Pagina

Zeistenaren steeds terughoudender in aanschaf warmtepomp

Zeistenaren steeds terughoudender in aanschaf warmtepomp

Warmtepomp in gebruik

Terwijl de vraag naar warmtepompen onder Zeistenaren in de afgelopen twee jaar nog enorm was, is deze vraag inmiddels sterk gedaald. Een belangrijke oorzaak hiervan zijn de gedaalde gasprijzen. Veel huishoudens hoeven niet meer per se een warmtepomp en aarzelen dan ook om erin te investeren, ondanks de vele voordelen.

Hoewel warmtepompen worden geprezen om hun bijdrage aan het verminderen van CO2-uitstoot en het bevorderen van duurzaamheid, zijn veel huishoudens terughoudend om over te stappen, blijkt uit navraag bij verschillende installateursbedrijven uit de regio. In Nederland zijn momenteel bijna anderhalf miljoen warmtepompen in woningen in gebruik, een technologie die warmte uit de omgeving haalt en deze gebruikt voor verwarming en soms ook koeling van woningen.

Het niet willen investeren in een warmtepomp is een gevolg van verschillende factoren. Ten eerste de huidige lage gasprijzen, die maken het voor veel huishoudens financieel minder aantrekkelijk om te investeren in een warmtepomp. Ook vragen verschillende huishoudens zich af of hun huis wel voldoende geïsoleerd is om de efficiëntie van een warmtepomp te waarborgen. Tot slot is ook de aanschafprijs van een warmtepomp niet goedkoop. ‘Een volledig elektrische lucht-waterwarmtepomp, waarbij je volledig van het gas kan afstappen, kost ongeveer twaalfduizendeuro’, aldus Milieu Centraal.

Terug in de tijd
In 2022 en 2023 bereikte de vraag naar warmtepompen een nieuw record, zo meldt Rudon Zeist, installateursbedrijf van onder andere warmtepompen. ‘We kregen moeite om überhaupt nog aan de vraag te voldoen, leveranciers konden niet meer alle onderdelen direct leveren en hierdoor liepen de wachttijden op.’ Die tijden zijn ondertussen voorbij: ‘Sinds eind vorig jaar hebben we alle aanvragen van de afgelopen twee jaar weten af te handelen.’ Of er ooit nog zo’n piek komt, zal moeten blijken.

Verduurzamen in Zeist
In Zeist is de overgang van cv-ketels naar warmtepompen niet alleen een keuze, maar zal het op termijn een noodzaak worden. De gemeente streeft ernaar om in 2050 een energieneutrale stad te zijn, maar erkent dat deze ambitie stapsgewijs moet worden gerealiseerd. Volgens het huidige plan van de gemeente zal tegen 2030 een derde van de stad energieneutraal zijn, gevolgd door twee derde tegen 2040 en volledige energieneutraliteit tegen 2050. Deze geleidelijke aanpak biedt inwoners, maar ook bedrijven, de tijd om zich voor te bereiden op de overstap naar duurzame energiebronnen.

Ondanks alle ambitieuze verduurzamingsplannen van de gemeente, blijven sommige inwoners vraagtekens zetten bij de investering in warmtepompen. Recent nieuws van een warmtepomp die vlam vatte in Huis ter Heide, tijdens het laatste weekend van februari, voedt juist de zorgen over de veiligheid en betrouwbaarheid van deze technologie. Wethouder Wouter Catsburg, die onder andere verantwoordelijk is voor de duurzaamheid en energietransitie in de stad, meldt er het volgende over: ‘Als je een warmtepomp neemt, zorg er dan voor dat het door een goede installateur wordt geïnstalleerd, eentje die ervaring heeft met het desbetreffende apparaat.’

Het nemen van een warmtepomp is volgens Wouter een hele goede manier om je woning te verduurzamen en de zorgen van bewoners zijn volgens hem dan ook nergens voor nodig: ‘Ik denk dat de nieuwsberichten die je leest in de krant over dat het onveilig zou zijn ook een beetje stemmingmakerij is.’

Overige zorgen
Ook in Zeist heeft men te maken met netcongestie, dat houdt in dat er niet meer geleverd kan worden aan het stroomnet en dat er niet meer kan worden afgenomen van het stroomnet. Ondanks dit landelijke probleem, zijn de problemen in Zeist nog relatief beperkt: ‘In onze gemeente staat er nog niemand op de wachtlijst voor stroom, alleen bij de bouw van bijvoorbeeld grote appartementencomplexen met liftinstallatie zouden we nu een probleem hebben’, aldus wethouder Wouter Catsburg.

Het nemen van een warmtepomp, zonnepanelen of een laadpaal voor een elektrische auto is niet bevorderlijk voor het stroomnet, toch hoeft ook daar men in Zeist nog géén serieuze rekening mee te houden.

Wat is er dan wel goed?
Na alle zorgen over de warmtepompen, zijn er ook voordelen verbonden aan deze duurzame verwarmingsoptie. Ze bieden bijvoorbeeld constante verwarming, waardoor je woning zowel overdag als ’s nachts over een gelijkmatige temperatuur beschikt. Daarnaast kun je onafhankelijk worden van fossiele brandstoffen en tot slot zijn er subsidies beschikbaar om de aanschafkosten te verlichten. Hierdoor kan de overstap toch nog aantrekkelijker worden.

Bekijk hieronder het videointerview waarin verslaggeefster Noortje Maenen in gesprek gaat met wethouder Wouter Catsburg uit Zeist. Hij deelt zijn inzichten over diverse milieugerelateerde onderwerpen en de energietransitie in Zeist.

Over de auteur

Sam Wouters

Sam Wouters, geboren in 2003, is een beginnend journalist aan de School voor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Met zijn twintig jaar heeft hij interesse in sport en misdaad. Sam streeft ernaar zijn journalistieke vaardigheden verder te ontwikkelen en te groeien als een toekomstige journalist.