Zeist

Selecteer Pagina

Onwetendheid markthouders over toekomst markt

Onwetendheid markthouders over toekomst markt

ZEIST — De gemeente Zeist heeft onlangs bekendgemaakt dat zij de markt blijven organiseren. Bij navraag op de markt blijkt echter dat er nog veel onduidelijkheid is over de toekomst van de weekmarkt. Is de gemeente dan wel duidelijk geweest?

Het is een koude zaterdagochtend en mensen komen af en aan op de markt. Het nieuws dat de markt in Zeist afgelopen week is uitgekomen, zal ongetwijfeld verschillende reacties teweegbrengen onder de markthouders. Bij een rondgang op de markt blijkt er nog geen duidelijkheid te heersen.

Volgens de gemeente, zoals vermeld in het AD, blijft de markt door hen georganiseerd worden, zij het in een iets alternatieve vorm. Vanaf binnenkort moeten de markthouders gaan werken met een energiepas. Met deze pas moet er duidelijk inzicht komen in het stroomverbruik per kraam. Ook kan via deze pas een vorm van korting worden toegepast op de energierekening. Deze pas wordt ingevoerd vanwege de hoge kosten die de gemeente heeft voor de markt. Mede door deze kosten was er sprake van mogelijke privatisering van de markt, wat de meeste markthouders als minder prettig zouden ervaren. Zo zegt Gerda van de snoepkraam: ‘Dat zal een hoop geregel zijn; je moet dan een bestuur, penningmeester, secretaris en weet ik veel wat hebben… dat is toch een hoop gedoe.’

Bij de bevraging over dit onderwerp blijkt men nog geen idee te hebben over de privatisering. ‘Nee, daar weten wij niets van,’ zegt Gerda adequaat, ‘Ik zit dan wel in die commissie, maar wij zijn nog niet op de hoogte gebracht.’ Ook Jan de visboer is nog niet helemaal bekend met de beslissing van de gemeente: ‘Nee, nog niets van gehoord. Het mag dan wel in het AD staan, maar wij weten nog niets.’

De beslissing van de gemeente is dus nog niet helemaal doorgedrongen onder de markthouders, maar volgens de gemeente blijven zij zelf de markt organiseren.

Verslaggever Jana van der Valk is aanwezig op de markt in Zeist. Ze gaat in gesprek met Gerda, eigenaar van de snoepkraam, en Jan, de visboer, over de beslissing van de gemeente.”

Tekst: Sam van den Broek

Audio: Jana van der Valk

Over de auteur

Sam van den Broek

Ik ben Sam van den Broek, geboren Soester, beginnend journalist en student aan de Hogeschool van Utrecht. Van nature ben ik tamelijk extravert en ben dan ook graag overal bij en ben van alles op de hoogte. Vandaar dat journalistiek mij op mijn lijf geschreven is.