Zeist

Selecteer Pagina

Toename autodiefstal van personenauto’s in Zeist

Toename autodiefstal van personenauto’s in Zeist

Hoewel het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat het aantal autodiefstallen van personenauto’s in Nederland als geheel afneemt, blijkt uit recente gegevens dat in Zeist juist een toename van autodiefstallen plaatsvindt. Dit is opvallend gezien de eerdere daling van diefstallen in het dorp.

Stijging in Zeist

In Nederland is sinds 2014 een opmerkelijke neerwaartse trend zichtbaar geweest wat betreft autodiefstallen. Volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is in 2023 het aantal autodiefstallen gedaald van 12.235 naar 6.055 diefstallen. Echter, in de gemeente Zeist is sprake van schommelingen, waarbij vooral de laatste jaren een opvallende stijging te zien is in het aantal gestolen personenauto’s, zoals te zien is in het onderstaande lijndiagram.

Criminaliteit van autodiefstal

Ben Hoogveld, werkzaam bij mobiliteitsleverancier Nefkens in Zeist, deelt zijn inzichten over deze ontwikkeling. ‘Criminelen kunnen met behulp van geavanceerde methoden de beveiligingssystemen van auto’s omzeilen, waardoor ze op afstand de auto kunnen openen en ermee kunnen wegrijden,’ legt hij uit.

Hoogveld waarschuwt voor de plek waar je je autosleutels achterlaat. Hij benadrukt dat het onverstandig is om de autosleutels bij de voordeur neer te leggen, omdat criminelen deze kunnen gebruiken om de auto te openen, met behulp van computersystemen en signalen. Hij adviseert ook om de autosleutels in een metalen bak te bewaren voor de veiligheid van de auto.

Bij Nefkens merken ze niet veel van de autodiefstallen in Zeist. Hoogveld vertelt hierover: ‘Gelukkig komt het niet vaak voor dat mensen langskomen met gestolen auto’s bij ons in Zeist’, zegt hij. ‘We nemen wel maatregelen, zoals het opnieuw programmeren van gestolen sleutels voor de eigenaar van de auto.’ Hij legt uit: ‘Stel je hebt twee sleutels waarvan er een gestolen is, dan ontkoppelen we de gestolen sleutel van de auto, zodat de crimineel geen kans krijgt om de auto te stelen.’

Peter Verkerk, eigenaar van Autoschade Bol in Bunnik, heeft veel klanten uit Zeist. Hij merkt op dat Zeist een relatief welvarende gemeente is met over het algemeen dure auto’s waar vaak vooral onderdelen uit worden gestolen. ‘Als klanten bij ons hun auto laten repareren vanwege diefstal vertellen wij er altijd bij dat ze moeten opletten, aangezien de criminelen weer terug kunnen komen. Ik heb wel eens klanten gehad waar meer dan drie keer achter elkaar sprake was van autodiefstal.’

De meest gestolen personenauto

Volgens het Landelijk Intelligence- en Expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) was Toyota in 2023 het meest gestolen automerk in Nederland, met een diefstalrisico van 1 op de 583. Verkerk legt uit dat criminelen vaak onderdelen uit de auto stelen, waarbij vooral de katalysator, een onderdeel dat gevaarlijke stoffen neutraliseert, gewild is vanwege het edelmetaal dat erin zit.

Teruggevonden auto’s

Een deel van de gestolen voertuigen wordt teruggevonden. Zo bedroeg het terugvindpercentage van Toyota in 2023 44 procent, volgens een rapport van LIV. ‘Steeds meer auto’s zijn uitgerust met een chip en terugvindsoftware, waardoor ze gemakkelijk teruggevonden kunnen worden’, vertelt Peter Verkerk.

In Zeist is er dus een toename als het gaat om het stelen van personenauto’s, terwijl er in Nederland een afname wordt waargenomen. Dit benadrukt de belangen van maatregelen om dit op lokaal niveau tegen te gaan.

Over de auteur

Kiki Peek

Kiki Peek geboren in 2005 in Bunnik, is een student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze koestert een diepe passie voor muziek en is tevens enthousiast over sport. Haar brede interesse strekt zich uit tot verschillende gebieden, en ze heeft een sterke betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties. Kiki streeft ernaar om met haar journalistieke werk te laten zien hoe de samenleving werkt. Ze wil verhalen vertellen die mensen enthousiasmeren en hen meer laten begrijpen over wat er om hen heen gebeurt.