Zeist

Selecteer Pagina

Groot verschil totale criminaliteit gemeente Zeist en gemeente Utrechste Heuvelrug

Groot verschil totale criminaliteit gemeente Zeist en gemeente Utrechste Heuvelrug

Totale criminaliteit in gemeente Zeist is vrij hoog. Vooral als je het verglijkt met de gemeente Utrechste Heuvelrug. In 2023 was er een groot verschil te zien in zowel het aantal misdrijven als het aantal aangiften blijkt uit cijfers van de politie. Zo zijn er 880 meer geregistreede misdrijven gepleegd in de gemeente Zeist.

Gemeente Zeist

Data totaal aantal misdrijven Zeist

Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Data totaal aantal misdrijven Utrechste Heuvelrug

Zeist in een groot dorp met 66 duizend inwoners, terwijl nabij gelegen gemeente Utrechste Heuvelrug 50 duizend inwoners had in 2023 volgens allecijfers.nl. Er zijn veel verschillende soorten criminaliteit gemeten in bijde gemeentes ondanks dat zit er dus een groot verschil in het totaal aantal misdrijven en aangiften.

Daan Warnas vrijwilger bij Slotstad RTV vertelt dat hij niet veel criminaliteit ziet of merkt in Zeist. “Ik voel me niet perse onveilig op een bepaalde plek in Zeist, ook merk ik niet dat er best wel veel misdrijven zijn in Zeist”. Ondanks de vele misdrijven worden er ook niet veel nieuwsberichten over geplaatst. Wel zijn er een paar dagen geleden twee explosies geweest in de Slotlaan. Veel mensen reageerde op X over het onderwerp.

“Ik merk weinig van de criminaliteit in Zeist, wel voel ik me in de avond want minder veilig op het parkeerdek in Vollehove” vertelt Jasper van Galen. Van galen is een bekende naam in Zeist hij maakt namelijk al een lange periode lokale radio voor Slotstad RTV. “Wel merk ik dat de politie in Zeist meer rondjes is gaan rijden in Vollehove, dat is een maatregel die de politie al heeft getroffen van Zeist.”

Ook Jessica Kuipers woont ook al een paar jaar in Zeist. “Ik kom niet graag in het donker in het bos.” Ondanks de cijfers merkt Kuipers niet veel van de misdrijven en voelt ze zich erg veilig in haar woon omgeving. “Ik zou het wel fijn vinden als er meer maatregelen getroffen worden tegen vuurwerk.” Ookal Kuipers. Maatregelen tegen vuurwerk is helaas wel moeilijk en ook de gemeente raad is daar druk mee bezig. Zo hebben ze afgelopen jaar in de gemeente raad het gehad over een vuurwerk verbod tijdens feesten en bruiloften.

Jaap Jansen een oudere bewoner in Zeist komt elke donderdag op de markt, hij vertelt mij dat hij wel eens overlast ervaart in zijn wijk. Deze overlast ervaart meneer vooral door de jongeren in de buurt hij heeft last van de herrie die ze maken. “Met de scooters s’avonds laat nog hard door de straat heen racen dat vind ik erg vervelend.” Ondanks de klachten is Jansen erg blij dat hij in het mooie Zeist woont.

Ondanks de hoge cijfers merken Zeistenaren niet veel van de misdrijven en de verschillen tussen hen en andere gemeente zoals Utrechste Heuvelrug. De politie treft al maatregelen om verschillende misdrijven te voorkomen. Zo komen ze vaker in wijken zoals Vollehove. Ook bewoners proberen goed op elkaar te letten zo hebben wijken zoals Vollehove heeft een buurthuis en een buurtplein waar veel activiteiten worden georganiseerd en goed worden bijgehouden. Dit om te zorgen dat buurt bewoners veel sociale interactie hebben en om elkaar denken als ze bepaalde acties uithalen.

Over de auteur

Demi van de Weerd

Hey, ik ben Demi van de Weerd. Ik ben geboren in 2004 en kom oorspronkelijk uit Veenendaal. Vroeger zeiden mijn ouders altijd dat ik te nieuwsgierig was, daarom ben ik journalist geworden. Mijn interesses liggen voornamelijk in de sport en maatschappij. Ik ben helemaal gek van voetbal en wil het liefst zoveel mogelijk voetbalspelers spreken over hun ervaringen.