Zeist

Selecteer Pagina

Zeistenaren voelen zich veiliger dan de rest van het land

Zeistenaren voelen zich veiliger dan de rest van het land

Bron: pexel

Zeist – 4 april 2024

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat Zeistenaren in 2023 zich over het algemeen veiliger voelden in hun gemeente, dan de rest van de Nederlandse bevolking. Dit is een opmerkelijk verschil met de cijfers uit 2021. Toen lagen de cijfers in Zeist nog in lijn met het landelijk gemiddelde. De verhoging van het veiligheidsgevoel in Zeist kan gekoppeld worden aan meerdere factoren.

Afgelopen maand heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de cijfers bekendgemaakt van de veiligheidsmonitor 2023. Deze cijfers worden elke twee jaar gepubliceerd en geven een indicatie van het veiligheidsgevoel van de Nederlandse bevolking. Opmerkelijk is dat Zeist een flinke stap vooruit gezet heeft in de veiligheidsbeleving. Zo denken Zeistenaren in de komende twaalf maanden minder snel slachtoffer te worden van criminaliteit en is er veel minder vaak sprake van respectloos gedrag in Zeist dan de rest van het land. Zeistenaren beoordelen de veiligheid in de buurt met een 7.8, terwijl het landelijk gemiddelde blijft steken op een 7.5.

Maatregelen

De gemeente Zeist is erg blij dat de maatregelen die zij getroffen hebben, effect lijken te hebben: “Als gemeente vinden we het erg belangrijk dat bewoners zich veilig voelen. Om dit te realiseren hebben wij meerdere maatregelen getroffen, om ervoor te zorgen dat de veiligheid in de gemeente verbeterd wordt. Wij werken samen met meerdere instanties, zodat wij met zijn allen ervoor kunnen zorgen dat wij ons veilig voelen in de gemeente.”

Eén van die maatregelen is de oprichting van het wijkteam. Dit team bestaat uit de gemeente, sociale partners, de woningbouwcorporatie en de politie. Het is een actieve samenwerkingen tussen deze organisaties, met als doel om jongeren buiten het criminele circuit te houden. Zo wordt de criminaliteit al op jonge leeftijd aangepakt. Er wordt dan voornamelijk gelet op zogenaamde ‘risicojongeren’. Deze groep jongeren heeft vaak al veel meegemaakt en kan dan al vroegtijdig hulp geboden worden, zodat ze niet in het criminele circuit belanden.

Volgens wijkagente Kirsten Faust is het echter moeilijk om te bepalen of deze maatregel tot op heden helpt, al benadrukt ze wel het belang hiervan: “We zien in de praktijk steeds vaker dat jongeren betrokken zijn bij crimineel gedrag of overlast. Het begint vaak bij pesten, maar het kan dan zo uit de hand lopen dat er wapens in het spel komen. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling. Het is echt van belang dat deze trend stopt, want zo kan er heel veel leed voorkomen worden”

Voorlichting

Ook is de gemeente bezig met het voorlichten van de bewoners. Zo worden er vaak avonden georganiseerd waar bewoners uitgelegd wordt hoe ze het beste kunnen handelen wanneer ze te maken hebben met criminaliteit. Daarnaast wordt er op deze avonden ook uitgelegd hoe je preventief bezig kan zijn, door bijvoorbeeld lichten aan te laten wanneer niemand thuis is. Ook op scholen worden kinderen ingelicht wat zij allemaal kunnen doen om ervoor te zorgen dat zij in een veilige buurt wonen.

Buurtbewoners

Een andere bijdrage aan het verbeterde veiligheidsgevoel in Zeist kan worden toegeschreven aan de actieve buurtbewoners van Zeist. Uit de cijfers van het CBS blijkt namelijk dat er in Zeist veel meer door bewoners zélf gedaan wordt, om de veiligheid van de buurt te garanderen. Zo zijn er meer mensen op de hoogte van WhatsAppgroepen van bewoners om elkaar op de hoogte te houden. Daarnaast is er met het samenwerkingsproject ‘Waaks!’ een samenwerking gaande tussen de gemeente, politie en bewoners om elkaar te waarschuwen bij woninginbraken. Al deze inititiatieven zorgen er voor dat ‘de Zeistenaar’ zich gemiddeld veiliger voelt dan ‘de Nederlander’.

Over de auteur

Jacey Zelissen

Jacey Zelissen, geboren in 2003 en beginnend student aan de Hogeschool Utrecht. Hier is zijn passie voor sport en journalistiek samengekomen. Zijn eerste stappen in de journalistiek zette hij als correspondent amateurvoetbal voor De Limburger, waar hij ervaring heeft opgedaan als schrijvend journalist. Met een passie voor sport, interesse in alles wat zich afspeelt in zijn omgeving en een scherp oog voor verhalen, is hij klaar voor alles wat er op zijn pad komt.