Zeist

Selecteer Pagina

Wandelnetwerken populair en gewaardeerd, ook in zeist

Wandelnetwerken populair en gewaardeerd, ook in zeist

Foto: Anke Groot

Zeist — Wandelnetwerken worden gewaardeerd onder wandelaars. Dat blijkt uit een tevredenheidsonderzoek naar wandelnetwerken dat is uitgevoerd door Ipsos I&O in opdracht van stichting wandelnet. Ook in het populaire wandelgebied rondom Austerlitz, Zeist is dit te merken. 

In het onderzoek, dat werd gehouden in vier provincies waaronder Drenthe, Overijssel, Utrecht en Limburg, geeft maar liefst zeven op de tien wandelaars aan regelmatig gebruik te maken van wandelnetwerken.Het gemiddelde cijfer dat wandelaars geven aan deze netwerken is in alle provincies ongeveer gelijk, namelijk een acht. 

Wandelnetwerken bestaan uit verschillende paden met route aanwijzingen door middel van bordjes bij kruispunten, waardoor wandelaars kunnen kiezen welke route ze willen volgen, afgestemd op hun voorkeur en vaardigheden.

Dat wandelnetwerken populair en gewaardeerd zijn is ook te merken in Zeist. Tijdens een warme donderdag in April bruist het van de wandelaars in Zeist. Sommige gaan via een vaste route en andere verzinnen er zelf een. 

Florian, een lokale inwoner van Zeist en fanatiek wandelaar, deelt zijn ervaring tijdens een zonnige wandeling langs de Pyramide van Austerlitz. ‘Ik woon al een aantal jaar in Zeist en geniet erg van de omgeving hier. Er zijn zo veel verschillende wandelroutes waaruit ik kan kiezen.’ 

Uit het onderzoek blijkt dat zo’n vijftig tot zestig procent van alle wandelaars de voorkeur heeft aan wandelen in eigen regio. ‘Ik wandel meestal in Zeist,’ bevestigt Florian ‘voornamelijk omdat ik het hier gewoon erg mooi vind. In het begin volgde ik echt een vaste route kleur, maar nu wissel ik soms halverwege van route en kleur.’ 

Het wisselen van route is in Zeist ook zeker mogelijk. In de gemeente bevindt zich namelijk maar liefst 59 kilometer aan wandelnetwerk. Hoewel dat niet topt aan de 194 kilometer van de gemeente Utrecht, is het wel ruim twee keer zo veel als de 28 kilometer van buurtgemeente Woudenberg.

Zeist is voor wandelaars een aantrekkelijke plek. Er bevinden zich veel mooie plekken als de Pyramide van Austerlitz, Slot Zeist en het Zeisterbos. Voor wandelaars zijn dit soort dingen langs een wandelroute erg belangrijk. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat de dingen die wandelaars het meest belangrijk vinden bij het kiezen van een wandel locatie de omgeving en het landschap zijn. Wat voorzieningen betreft, geven wandelaars de voorkeur aan horeca, gratis parkeerplaatsen en rustplekken langs de route.

In Zeist lijkt wandelen een populaire bezigheid, naast Florian zijn er op deze zonnige donderdag talloze mensen aan het wandelen. ‘Ik ben nu voor het eerst in Zeist. Normaal ga ik in het park achter mijn huis wandelen, maar ik wou graag een keer naar Austerlitz en vandaag had ik de tijd. Gelukkig is het ook mooi weer!’ Verteld Anja, een wandelaar uit Voorschoten. Zowel inwoners als bezoekers bewandelen de gevarieerde paden en bewonderen de landschappen van Zeist. 

In Zeist zijn de resultaten van het recente onderzoek naar wandelnetwerken te merken. Populariteit en waardering voor de wandelnetwerken is er zeker. Met een stevige basis van enthousiasme en tevredenheid gaan de wandelaars op deze mooie dag verder.

Met een stevige basis van tevredenheid en enthousiasme onder wandelaars, is het duidelijk dat wandelnetwerken een essentiële rol spelen in het bevorderen van gezonde, actieve gemeenschappen.

Over de auteur

Anke Groot

Mijn naam is Anke Groot. Ik studeer Journalistiek in Utrecht en ben verslaggever in Zeist voor SvJ Media. Ik reis graag en ben erg geïnteresseerd in andere culturen en gewoontes. In mijn vrije tijd lees ik veel, voornamelijk internationale literatuur. Wegens mijn passie voor andere culturen en gewoontes zie ik mijzelf in de toekomst zeker als freelance correspondent werken.