Iedere drie weken wordt het Duurzame Café georganiseerd. Op deze avond worden tips gegeven om je dagelijks leven te verduurzamen. Woensdag 20 september werd deze avond voor het eerst gehouden op dorpsboerderij de Brink. Ondanks een bescheiden opkomst, bleek het een geslaagde avond vol tips voor een groenere levensstijl.
De avond begon met een rondje over de boerderij en wat praktische voorbeelden. Vervolgens verplaatste de groep, bestaande uit twee bezoekers en vier organisatoren, zich naar binnen in de boerderij. Normaal kent het duurzame café groepen van ruim vijftien bezoekers. Een oorzaak hiervoor kan zijn dat het café voor het eerst gehouden werd in doprsboerderij de Brink. Dit werd gedaan omdat er op de locatie ook praktijkvoorbeelden van duurzaamheid getoond worden. Voorheen werden de bijeenkomsten gehouden in de bibliotheek van Zeist.
Ondanks de lage opkomst zat de sfeer er goed in. Met levendige gesprekken en bezoekers die enthousiast tips met elkaar deelden. Judith Stoker presenteerde deze avond. Ze is werkzaam bij bezoekerscentrum de Boswerf als medewerker natuur-en duurzaamheidscommunicatie. De boodschap die ze over wil brengen is dat iedereen wat kan doen aan het verduurzamen van hun eigen omgeving. “Het probleem is niet dat er niets gebeurt, het is eerder dat veel mensen niet weten waar ze moeten beginnen, of wat ze kunnen doen. Soms hebben ze gewoon een zetje in de goede richting nodig.” vertelt Stoker. Het Duurzame Café biedt een plek om dit soort zetjes te geven.
Hieronder een interview naar aanleiding van het Duurzame Café. Joran Denkler interviewt een van de beheerders van dorpsboerderij de Brink over waarom de boerderij opengesteld is voor deze gebeurtenis. Ook interviewt hij een van de organisatoren van het café over de keuze voor de locatie en de magere opkomst van bezoekers.
Interview: Joran Denkler