Amersfoort

Selecteer Pagina

Amnesty Dragrace wordt pubquiz door geen aanmeldingen

Amnesty Dragrace wordt pubquiz door geen aanmeldingen

Dragqueens Amy Astoria (links) en Victoria Vyper in KAdECafé Amersfoort. Foto door: Thirza Osnabrugge

AMERSFOORT – “I’m not scared to be seen. I make no apologies, this is me.” Met deze krachtige woorden eindigt de met glitter bezaaide dragqueen Victoria Vyper haar tweede playbacknummer, wat resulteert in een groot applaus. De dragrace die gepland staat in het kleurrijke KAdecafé Amersfoort gaat vanavond helaas niet door, maar in plaats daarvan is het wel een avond die in het teken staat van inclusiviteit.

Binnenkomen in het KAdecafé voelt als een sprong in de fantasie van een kind. De hele plek is bezaaid met verfspatters, lijnen en vormen, in kleuren die je niet eens wist dat ze bestonden. Aan de linkerkant van het café zitten groepjes mensen al te genieten van hun champagne. Als contrast is tegenover de gezellige zitplekken een tafel waaraan een spandoek van Amnesty Amersfoort is vastgemaakt. Op het tafelblad liggen verschillende flyers en vlaggetjes met opvallende kreten als ‘In strijd tegen onrecht’ en ‘Kom op voor mensenrechten’ erop.

Amnesty heeft in samenwerking met café LAPART een dragrace georganiseerd. Amateur of professionele dragqueens, meestal mannen die een extravagant vrouwelijk kostuum dragen, zouden de competitie aan gaan. Dit varieerde van het voorlezen van een kinderboek tot het beantwoorden van complexe ethische vraagstukken. Tot spijt van de organisatoren heeft geen enkele dragqueen zich voor de show aangemeld.

Dat werd voor Amnesty duidelijk om twaalf uur. “Dat vonden we toch heel jammer. Het is waarschijnlijk te wijten aan de meerdere evenementen die vanavond zijn met betrekking tot de Coming-Outdag”, vertelt Gerrit Sepers, voorzitter van de werkgroep Amnesty Amersfoort. Hij vermoed ook dat mensen bang zijn geworden, door het protest in Rotterdam tegen de voorlezende dragqueens. “Misschien zijn mensen toch wat voorzichtiger geworden, maar juist dát is een reden om dit wel te doen.”

Volgens Sepers is een avond zoals deze nodig voor de acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. Drag zet zich namelijk af tégen de traditionele gendernormen. “En die vrijheid mogen zij gewoon hebben…In een avond zoals deze realiseren mensen dat zoiets ‘gewoner’ is dan ze denken”, aldus Sepers. Mensen worden vanavond dus uitgenodigd om meer kennis te maken met drag. Ookal gaat de dragrace niet door, er zijn wel dragqueens aanwezig.

Amy Astoria en Victoria Vyper van AbsolutelyDrag, de oorspronkelijke juryleden, zijn de quizmasters van vanavond. De twee extravagante queens geven een pubquiz en playbacken tussendoor een liedje. De onderdelen gaan natuurlijk gepaard met een sarcastische opmerking hier en daar, vooral gericht op de voorste rij. De gezellige avond heeft ook een serieuze kant.

“Ook voor evenementen met een serieuze maatschappelijke ondertoon is AbsolutelyDrag de perfecte partner”, aldus hun website. De pubquiz, die gaat over LHBTI-haat en -ongelijkheid, past zeker in dat straatje. De vraag: “In hoeveel landen is het strafbaar om homoseksueel te zijn”, geeft enige verontrusting onder het publiek. In zeventig landen is dit het geval. “Elk land is een land teveel”, zegt Amy Astoria.

Hieronder spreekt Danique van der Wal met Victoria Vyper en Amy Astoria, de twee dragqueens. Hoe ziet de avond eruit?

Over de auteur

Thirza Osnabrugge

Thirza Osnabrugge (2006) is een gedreven jonge journalist die geboren en opgegroeid is in Scherpenzeel. Nu studeert ze in Utrecht aan de School van Journalistiek, waar ze zich verder gaat ontwikkelen tot een kritische en ethische journalist. Ze wil mensen een stem geven en is vastbesloten om later onderzoeksjournalist te worden. Op dit moment richt ze zich op regionaal nieuws over de Utrechtse binnenstad, maar hoopt later haar horizon te verbreden.