Amersfoort

Selecteer Pagina

Gemeente Amersfoort biedt opnieuw subsidieregeling aan voor lokale journalistiek

Gemeente Amersfoort biedt opnieuw subsidieregeling aan voor lokale journalistiek

Foto gemaakt door Xio-Miliane Raposo

De toekomst van lokale journalistiek in Amersfoort ziet er veelbelovend uit na de recente aankondiging over de subsidieregeling voor lokale journalisten. De gemeente investeert 56.500 euro per jaar om journalistieke projecten of producten mogelijk te maken, die bijdragen aan de professionalisering en versterking van de journalistiek in Amersfoort. Dit resulteert in een betere en meer diverse nieuwsvoorziening voor de stad.

Van 15 februari tot en met 10 maart is de projectsubsidie voor lokale journalistiek in Amersfoort open. De subsidieregeling is voor alle personen die werken in de journalistiek en financiële ondersteuning kunnen gebruiken bij een journalistiek project. Journalisten, media-instellingen en mediabedrijven en zelfs journalistiek studenten (hbo of wo) kunnen zich voor deze subsidie aanmelden.

Gemeente Amersfoort wil door middel van deze subsidieregeling de journalistiek in Amersfoort verbeteren. Zo wil de gemeente betere journalistieke producties, die relevant zijn voor de inwoners van Amersfoort. Daarnaast wil de gemeente haar inwoners een actieve rol geven in de lokale journalistiek. Kees Hoogendijk, hoofdredacteur van Nieuwsplein 33, is enthousiast over de regeling: ‘Zo’n stad als Amersfoort, als tweede stad van de provincie, kan wel goede journalistiek gebruiken.’

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen, moet de aanvrager aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo hebben de journalisten die subsidie aanvragen, aantoonbare journalistieke ervaring of -schrijfervaring. De subsidie is maximaal 75% van de kosten in de totale begroting voor de activiteit of organisatie, met een maximaal subsidiebedrag van 7.500 euro. Daarnaast ben je verplicht om een projectplan mee te sturen bij je aanvraag.

De subsidieregeling is niet alleen in belang van lokale journalisten, maar ook voor de inwoners van Amersfoort. Door deze financiële steun zal de kwaliteit van het nieuws in Amersfoort toenemen. Hierdoor worden inwoners beter geïnformeerd over wat er zich afspeelt in hun stad. Daarnaast zorgt de regeling ook voor meer betrokkenheid bij lokale kwesties. De regeling moedigt inwoners aan om meer betrokken te zijn bij lokale kwesties door ze actief te betrekken bij journalistieke projecten. Al deze elementen dragen bij aan een betrokken gemeenschap in Amersfoort.

Dankzij de subsidie kunnen verschillende journalistieke projecten gerealiseerd worden. Op deze manier kunnen journalisten onderzoek doen naar lokale kwesties. Daarnaast kan de subsidie uitbesteed worden aan online platforms of het proberen van nieuwe journalistieke vormen. In 2023 is een totaalbedrag van 47.925 euro uitbesteed om verschillende journalistieke projecten waar te maken. Deze journalistieke projecten zijn onder andere: een boek over Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog en een podcast genaamd ’oorlogswond’.

Verslaggeefster Xio-Miliane Raposo interviewt Kees Hoogendijk, hoofdredacteur van Nieuwsplein 33 over het belang van de subsidieregeling voor lokale journalisten.

Over de auteur

Inge Buijs

Mijn naam is Inge Buijs (2004) en ik ben eerstejaars student Journalistiek aan de hogeschool van Utrecht. Ik omschrijf mezelf als sociaal, nieuwsgierig en doortastend. Vanaf begin september houd ik mij bezig met het laatste nieuws uit de binnenstad van Utrecht. Waar ik mezelf in wil specialiseren binnen de journalistiek, is voor mij nog onbekend. Ik hoop daar gedurende de studie achter te komen!