Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

‘Ik ben zeker van plan om het boek te kopen’ Boekpresentatie Meindert Boersma valt in goede aarde

‘Ik ben zeker van plan om het boek te kopen’ Boekpresentatie Meindert Boersma valt in goede aarde

BILTHOVEN – Langzaamaan druppelen de mensen binnen op deze regenachtige woensdagavond. De boekpresentatie van Meindert Boersma is drukbezocht en telt ruim honderd genodigden. De beamer hangt klaar om informatie te verspreiden, de kaarsjes voorzien de kapel van licht en de aanwezigen wachten aandachtig.

Bij het binnentreden is er al gelijk een formele uitstraling te merken in de kapel. De kapel staat vol met stoelen in rijen neergezet. Bijna alle stoelen zijn gevuld met enthousiaste aanwezigen voor het nieuwe boek van Meindert Boersma: ‘Een brug van fluweel.’ Na het lange wachten is het dan eindelijk zo ver. Bert van der Plas pakt de microfoon voor het welkomstwoord. Hij bedankt iedereen voor zijn of haar komst en laat weten erg blij te zijn met de opkomst. Hij laat weten dat er niet alleen bekenden van Meindert in de zaal zitten maar ook mensen die hem niet kennen en erg geïntrigeerd zijn in het boek. De trots druipt van Meinderts gezicht.

Hemelse klanken

In de hoek van de zaal staat een piano en een viool. De twee internationale studenten Lisa Tanto en Tiago Coelho zijn hier om een muziekstuk te spelen voor de zaal. Wanneer ze het klassieke muziekstuk beginnen te spelen vult de hele kapel zich met mooie klanken en het laat door het hoge plafond een riante galm achter. De meeste aanwezigen sluiten hun ogen en laten hun oren het werk doen. Er wordt duidelijk genoten van deze mooie symfonie.

Nostalgie

Het volgende punt op de agenda zijn de beschouwende opmerkingen van Meindert zelf. De Woudkapel is hem niet onbekend aangezien hij hier lang predikant is geweest. Dit is ook te merken omdat Meindert eruit ziet alsof hij helemaal op zijn plek is hier. Hij gaat achter de lessenaar staan en begint voor te lezen uit zijn boek met behulp van de beamer. De beamer wordt bemant door Jaap maar dat gaat nog niet helemaal van leien dakje. Zo worden er wel eens dia’s overgeslagen of vergeten te laten zien. Uiteindelijk gaat dit allemaal helemaal goed en vertelt Meindert de liefhebbers over zijn kijk op godloos bidden. ’Daar wilde ik het voorlopig bij laten, de rest staat in het boek.’ Zegt Meindert waarna de zaal in lachen uitbarst.

Emoties alom

De toetsen van de piano worden weer ingedrukt gepaard met het strijken van de viool. Deze prachtige compositie wordt goed ontvangen door alle genodigden en wordt beloond met een oorverdovend applaus. Na deze uitvoering worden de twee muzikanten ook gecomplimenteerd door Hans Luijten; uitgever van het boek. ‘Erg mooi gespeeld, jullie hebben heel veel talent.’ Waarna de twee muzikanten trots weer op hun plek gaan zitten. Hans Luijten begint met een hartverwarmend verhaal over de ontmoeting tussen Meindert en hem. De hele zaal geniet en is zichtbaar geraakt door de mooie anekdotes van Hans. Na het woord van Hans reikt Meindert het allereerste boek uit aan zijn beste vriend, om hem vervolgens weer terug te vragen omdat hij nog iets voor wil lezen. De zaal gniffelt hierom.

Succesvolle avond

De afsluitende woorden worden wederom gedaan door Bert van der Plas. Hij bedankt iedereen voor het komen en laat weten dat je het boek van Meindert, gepaard met twee andere boeken kan kopen aan de tafel in de hoek van de kapel. Er vormt een grote rij aan de tafel en ook bij Meindert zelf. Iedereen wilt een praatje met hem maken en het feest barst los. Mensen doen een drankje, praten met elkaar en bespreken deze veelbewogen avond. ‘Heel apart, heel zinvol, de ontvankelijkheid van de mensen sprak mij erg aan.’ Aldus Jan Luijten over de boekpresentatie.

Hieronder kunt u luisteren naar een audio reportage door Xavier Heiboer:

Over de auteur

Wessel Paauw

Ik ben Wessel Paauw (2001), ik woon in het rustige dorp Rijnsburg en ik ben een beginnend journalist aan de Hogeschool in Utrecht. Hiervoor heb ik de mbo opleiding marketing en communicatie afgerond in Den Haag. Ik wil graag journalist worden omdat ik een nieuwsgierig persoon ben en graag verhalen vertel. Ik zou graag sportjournalist worden met de focus op voetbal. Ik ben gedreven en sociaal en ik zou graag sportverhalen willen delen met mensen die dezelfde passie delen. Ik ben erg enthousiast om aan de slag te gaan in het werkveld.