Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Inspiratie opdoen voor de kerst bij de kookdemo op de streekmarkt

Inspiratie opdoen voor de kerst bij de kookdemo op de streekmarkt

Daphne de Ridder tijdens haar kookdemonstratie. Foto: Bram van der Vegt

BILTHOVEN – Daphne de Ridder demonstreert hoe je hummus, chutney, paté en pesto’s maakt en dat op een plantaardige en duurzame manier. Dit doet ze tijdens haar kookdemonstratie op de streekmarkt van vrijdag 15 december. Het is een presentatie waarbij er veel tips en tricks worden gegeven. ‘We hebben veel inspiratie voor de kerst opgedaan. Ik ga ook samen met haar Tweede kerstdag vieren en we gaan zeker met de inspiraties en tips aan de gang’, vertellen twee bezoekers van de kookdemonstratie net na het applaus dat het einde van de presentatie betekent. 

Binnenkomst

Het is vijf voor drie en de eerste bezoekers van de kookdemonstratie druppelen binnen. Op de keukentafel staan allerlei plantaardige en duurzame producten waarmee straks de gerechtjes gemaakt gaan worden. De bezoekers die binnenkomen nemen plaats in de stoelen die in een kring opgesteld staan. Al snel raken de bezoekers met elkaar aan de praat over het koken en wat ze verwachten van de demonstratie. Er zijn bezoekers aanwezig die veel ervaring hebben met het maken van de dip gerechtjes, maar er zijn ook mensen aanwezig die nog geen ervaring hebben. 

De bezoekers worden warm welkom geheten met een kampvuur bij de ingang van de streekmarkt. Binnen is Daphne al druk bezig met het klaarzetten en voorbereiden van haar kookdemonstratie. De streekmarkt wordt gehouden op het terrein van kinderboerderij De Schaapskooi in Bilthoven. Op de streekmarkt zijn verschillende kleine tentjes te vinden die voornamelijk lokaal voedsel promoten en verkopen. Het thema van de streekmarkt staat bij binnenkomst groot op het spandoek en luidt: ‘lokaal, duurzaam, lekker, gezellig en mooi’. 

Daphne de Ridder

Een onderdeel van deze editie van de streekmarkt is een kookdemonstratie die gegeven wordt door Daphne de Ridder. Ze kookt al heel haar leven biologisch en vegetarisch en sinds een jaar of tien ook veganistisch. Ze is nog maar twee jaar bezig met het koken op een ander level, zoals ze dat zelf aangeeft. Ook geeft ze nog niet zo lang demonstraties en workshops, maar zegt ze: ‘Doordat ik heel nieuwsgierig ben en alles over het vak wil weten, lees ik heel veel over alles en heb ik zonder dat ik het doorhad heel veel geleerd’. Koken is echt haar passie, maar nog veel liever deelt ze die passie met zoveel mogelijk mensen. ‘Ik vind koken onwijs leuk, maar praten over koken vind ik nog veel leuker’. 

Experiment

Het is drie uur en Daphne begint haar demonstratie. Al kokend legt Daphne haar producten uit en begint ze met het bereiden van de chutney en pesto’s. Een twist in de kookdemonstratie is dat Daphne een experiment wil uitproberen. Normaal maakt ze de pesto met gestoomde palmkool, maar nu gaat ze voor het eerst een pesto maken met rauwe palmkool. Aan het eind van de demonstratie kunnen de gasten dan proeven welke ze lekkerder vinden. Na de eerste smaaktest van Daphne is de pesto met de rauwe palmkool nog te bitter. Dit probeert ze te verhelpen met citroensap, olijfolie en edelgistvlokken. 

Plantaardig en duurzaam

Naarmate de kookdemonstratie vordert wordt de geur in de kamer waar de presentatie gegeven wordt steeds smaakvoller. De reden waarom deze kookdemonstratie zo goed op de Biltse streekmarkt past, is omdat alle producten die Daphne gebruikt, plantaardig en duurzaam zijn. Zo is de kaas vervangen door edelgistvlokken, wat een belangrijk en een veelvoorkomend product is in deze presentatie. Alles in deze kookdemonstratie wordt gesponsord door Ekoplaza, die de producten voor de presentatie levert. 

Interactie 

‘Zou ik even helpen’, zegt een bezoeker wanneer ze ziet dat Daphne het druk heeft met uitleggen en koken tegelijk. Zo wordt de kookdemonstratie al snel interactief. Mensen vragen tijdens de presentatie naar de producten. Ook krijgen ze veel tips en praten de bezoekers onderling met elkaar over elkaars gerechten. Zo ontstaan er onderling tussen de bezoekers veel nieuwe inspiraties. Daphne laat de gasten van de kookdemonstratie ook in de pan kijken tijdens het koken. Ook gaan er zo nu en dan producten rond waar iedereen even aan kan ruiken.

Terwijl iemand staat te roeren in de pan met de walnootpaté, wordt er ruimte gemaakt om iedereen de dip gerechtjes te laten proeven. Aan het eind van de demonstratie staan alle gerechtjes op een rijtje en mag iedereen de vers gemaakte pesto’s, chutney, paté en humus proeven. De gasten zijn erg enthousiast en er is veel ‘mmmm’ te horen. ‘Ik voel helemaal een soort kippenvel als ik die pesto met rauwe palmkool proef. Zo lekker vind ik het’, zegt een bezoeker. Ook worden de pesto’s van de rauwe palmkool en van de gestoomde palmkool met elkaar vergeleken. ‘Ik ben overgelopen van de pesto op basis van gestoomde palmkool naar de pesto op basis van de rauwe palmkool’, meldt een andere gast. 

Afloop

Na een luid applaus eindigt de kookdemonstratie en krijgen alle bezoekers van de presentatie de recepten die gemaakt zijn door Daphne mee naar huis om zelf aan de slag te gaan met de dip gerechtjes. Daphne zelf spreekt van een geslaagde demonstratie. ‘Ik vond het echt heel leuk. Wat is er leuker dan dingen vertellen over je passie voor koken. Ook vond ik de interactie met de gasten heel leuk, vooral toen ook de gasten onderling aan het praten waren terwijl ik bezig was met ‘koken’. Eenmaal weer buiten is het donker geworden. De streekmarkt is verlicht met allerlei lampjes en op het kampvuur wordt nog een extra blok hout gegooid.   

Luister hier naar verslaggever Quinten Bol die de luisteraar meeneemt door deze kookdemonstratie.

Luister hier naar verslaggeerster Noor Prummel die de luisteraar meeneemt door deze kookdemonstratie.

Over de auteur

Bram van der Vegt

Bram van der Vegt (2003) is een beginnend journalist uit Heiloo en studeert Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Deze net uit de startblokken gesprongen journalist heeft een brede interesse en is erg nieuwsgierig. Hij maakt graag nieuws over actuele onderwerpen die spelen in de samenleving, sport, vrijetijdsbesteding en het weer. Voor vragen en contact is Bram bereikbaar via: bram.vandervegt@student.hu.nl