Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

‘Voor nu nog niet zoveel zorgen on kinkhoest, maar het blijft oppassen’

‘Voor nu nog niet zoveel zorgen on kinkhoest, maar het blijft oppassen’

Kinkhoestmeldingen blijven toenemen in Nederland. Het RIVM krijgt inmiddels al 200-300 meldingen per week binnen van kinderen met kinkhoest. Kinderen besmetten elkaar steeds sneller, doordat ze steeds minder worden gevaccineerd. Maaike de Berg, locatiemanager van Topkids in De Bilt, vertelt hoe zij deze problemen rondom kinkhoest ervaart.  

‘Wij hebben er gelukkig tot nu toe nog geen last van gehad’, vertelt ze. ‘Maar dat moeten we wel even afkloppen’, zegt ze met een voorzichtige lach. ‘We hebben nu nog geen geval meegemaakt van een kind dat een positieve uitslag had op kinkhoest en een uitbraak van een virus hebben we al helemaal nooit gehad’.

‘Bijna alle kinderen hier zijn gevaccineerd, dus dat zal waarschijnlijk ook wel een van de redenen zijn waardoor we er nauwelijks last van hebben. Als er toch een kind niet gevaccineerd is, moeten we dat wel ergens noteren’, legt De Berg uit. ‘Aangezien we het alleen noteren en er voor de rest niets mee doen, zijn daar wel wat meningen over’, voegt ze er bedenkelijk aan toe. Vervolgens kwam de vraag of er iets met de gegevens wordt gedaan als er toch een uitbraak of geval van kinkhoest voorbijkomt, maar daar kon ze niet op ingaan.

Natuurlijk denken ze bij Topkids wel erover na wat er zou moeten gebeuren als er toch een geval van kinkhoest voorbijkomt, maar echt concrete maatregelen zijn er nog niet. ‘Voor nu liggen eventuele maatregelen op de kwaliteit afdeling. Zodra die maatregelen er eenmaal zijn, dan gaan we er iets mee doen, maar zoals ik al zei, gelukkig hebben we er tot nu toe nog geen last van gehad’, vertelt De Berg. Verder zullen ze zich vooral houden aan het beleid van het RIVM en volgen wat zij aan geven. ‘Wanneer het RIVM zegt dat alle kinderen opgehaald moeten worden, dan zullen we ons daar natuurlijk aan houden’, zegt De Berg stellig.

‘Ik word persoonlijk niet zo zenuwachtig van al het nieuws rondom kinkhoest. Ik wil ook dit werk gewoon blijven doen. Dit schrikt mij niet af’, zegt De Berg glimlachend. ‘Kinderdagverblijf is mijn passie. Vanaf kleins af aan wist ik al meteen dat ik met kinderen wilde werken’. Nadat ze haar diploma heeft gehaald ging ze zo snel mogelijk aan de slag. Vooral de ‘lachende snoetjes’ zijn voor haar de reden dat ze dit werk zo lang mogelijk zal blijven doen.

‘De Bilt is voor mij ook een ideale plek om te werken. Ik wilde eigenlijk ook niet in mijn eigen dorp gaan werken. Dan kom je de hele tijd kinderen van je werk tegen en daar zou ik wel helemaal gek van worden’, zegt De Berg lachend.

Voor nu maakt De Berg zich nog niet heel veel zorgen. ‘Maar het is een beetje zoals corona, je weet het nooit helemaal zeker. Dus dat is wel moeilijk. Zodra er daadwerkelijk iets gaat gebeuren, dan zullen we meteen maatregelen gaan nemen om het allemaal zoveel mogelijk te kunnen indammen’.

Over de auteur

Anne Fokkenrood

Anne Fokkenrood (2004) is een studente aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Een creatieve geest met interesse in de wereld om haar heen. Verhalen hebben twee kanten en in haar werk laat ze beide kanten aan bod komen.