Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Unieke tentoonstelling ‘De Gouden Stad’ te zien in gemeentehuis de bilt

Unieke tentoonstelling ‘De Gouden Stad’ te zien in gemeentehuis de bilt

BILTHOVEN- In het gemeentehuis van de Bilt vind je in januari niet alleen mensen die een rijbewijs, ID of paspoort op komen halen, je vindt hier ook “De Gouden Stad”, een tentoonstelling van Iris van Haaren. 

In het gemeentehuis van de Bilt in Bilthoven vindt tot 26 januari een tentoonstelling van Iris van Haaren plaats. Iris is een kunstenares die op 8 september 2022 is overleden, deze tentoonstelling is dus niet alleen een tentoonstelling maar ook een eerbetoon aan Iris. De kunstenares was erg actief in de Bilt toepasselijk dus dat haar werk nu in het gemeentehuis wordt tentoongesteld. 

De tentoonstelling is voorbereid door een team van 10 personen die Iris goed kende, haar familie, vrienden en vertegenwoordigers van de gemeente speelden allemaal een rol in het organiseren van deze tentoonstelling. Burgemeester Potters kwam als eerste met het idee voor een eerbetoon.  Het schilderij “de Gouden Stad” hangt normaal gesproken in de kamer van Burgemeester Potters, voor hem voelt dit schilderij als een opdracht. 

 Een handjevol mensen trotseert de sneeuw en kou om de warme kleuren van de kunstwerken van Iris te kunnen zien. De kunstwerken hangen in de Mathildezaal en de Kunstgang met als pronkstuk “de Gouden Stad”. Het kunstwerk geeft een abstracte skyline van een stad weer met een goud gloeiende lucht. Het kunstwerk staat voor het paradijs op aarde, waarin iedereen mag leven zoals we bedoeld zijn. Bij dit kunstwerk hoort ook een gedicht: 

“We komen uit de oost
we komen uit de west

ergens komen we elkaar tegen

laten we samen aan tafel gaan 

huizen en steden bouwen 

een paradijs op aarde”

‘Ik zag het kunstwerk “De Gouden Stad” in de krant en wilde het graag in persoon zien, maar haar andere kunstwerken zijn ook indrukwekkend’,  aldus Suzan Hoorman. Ook een jong koppel kwam de kunstwerken bekijken, ze kwamen naar het gemeentehuis om een rijbewijs op te halen, maar besloten toch even om de hoek kijken naar de schilderijen. Het koppel vond één schilderij het mooist: ‘het gouden randje rond mijn bestaan’, toch hadden ze hem liever niet thuis hangen ‘het schilderij is iets te rood voor in de woonkamer’, aldus Maura. Maura kwam eigenlijk alleen om samen met haar vriend zijn rijbewijs op te halen, toch vond ze de kunstwerken erg mooi en kon ze de tentoonstelling aan andere mensen aanraden, 

Veel van Iris haar kunst gaan over verbinding, dit was ook terug te zien in de tentoonstelling, zowel jong als oud hebben genoten van de schilderijen. Ook Luuk hij kwam samen met zijn dochter een ID ophalen, toch bleven ze even om naar de schilderijen te kijken. ‘Ik vind het erg leuk dat de gemeente een tentoonstelling geeft in het gemeentehuis, zo zie je toch weer iets moois op zo’n koude dag’. 

Ook kun je op 26 januari van 16:00 tot 18:00 een speciale rondleiding krijgen van de broer van Iris,  Frank van Haaren. Je kunt je hiervoor aanmelden door een mail te sturen naar evenement@debilt.nl.

Journalist Sam Brasser was ook aanwezig bij de tentoonstelling hij heeft een audioraportage gemaakt over de kunstwerken van Iris van Haaren, Hij sprak hier een aantal bezoekers:

Over de auteur

Floris de Rooij

Floris de Rooij (2004) is vanaf jongs af aan al vragen aan het stellen, alles fascineerde en interesseerde hem. Ook hield hij erg van schrijven en zich creatief uiten door middel van foto- of video-projecten. Hij heeft altijd een passie voor schrijven en lezen gehad. Vaak kon je hem op vakantie in Italië vinden met een boek in zijn hand langs een zwembad, of midden in de nacht met een zaklampje onder de dekens een nieuw boek verslinden. Nu hij een havodiploma heeft is het daarom ook logisch dat hij nu beginnend journalist is. Momenteel studeert hij journalistiek aan de Hogeschool Utrecht waar hij gelijk in de praktijk aan de slag gaat.