Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Boze reacties van omwonenden nieuwe skatepark De Bilt

Boze reacties van omwonenden nieuwe skatepark De Bilt

Sfeerbeeld van de inloopavond - Foto: Xavier Heiboer

DE BILT – Tijdens de inloopavond over de nieuwe locatie van het skatepark in De Bilt zijn overwegend boze reacties te horen van omwonenden van de nieuwe plek. ‘Het is oorlog!’, zegt een aanwezige vrouw met verheven stem. ‘Wij accepteren het niet; er wordt gewoon de beste advocaat ingeschakeld.’, zegt een ander, zichtbaar gepikeerd.

In verband met de door de gemeente De Bilt geplande bouw van 108 nieuwbouwwoningen, zal het skatepark op het Henri Dunantplein worden verhuisd naar de Dorpsstraat, waar momenteel nog een door bomen omringd grasveld te zien is. Dit alles tot grote woede van de omwonenden van het nieuwe park, zo blijkt tijdens een inloopavond op woensdagavond 13 december in Wijkgebouw De Voorhof aan de Burgemeester de Withstraat in De Bilt.

De inloopavond gaat pas van start om 19:30 uur, maar om 19:00 uur verzamelen zich al de eerste mensen voor de ingang van het wijkgebouw. Binnen een tijdsbestek van enkele minuten verzamelt er zich een steeds groter wordende groep mensen die in de kou staan te wachten tot ze naar binnen mogen.

Als iets voor zevenen de deuren opengaan, benen de buurtbewoners naar binnen. Bij binnenkomst struikelt een met audio-opnameapparatuur uitgeruste journaliste nog bijna over een verkeerd geparkeerde rollator. Wonder boven wonder weten twee vrijwilligsters van het etablissement de jonge journaliste nog op een haar na te behoeden voor een val met mogelijk dodelijke afloop, waarna zij onderling een discussie beginnen over of het meervoud van rollator ‘rollators’ of ‘rollatoren’ is.

De inloopavond vindt gretig aftrek onder de bewoners van De Bilt; het ruim bemeten zaaltje waarin de bijeenkomst plaatsvindt is al snel gevuld met zeker zeventig personen. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers ligt ver boven de zestig jaar, maar er zijn ook bezoekers van andersoortig allure. Zo staat er achterin de zaal een vader met twee kinderen van basisschoolleeftijd – beiden enthousiaste gebruikers van de huidige skatebaan, zo blijkt later. Niet ver bij hen vandaan staat een statafel met daarop koffie en koekjes, onontbeerlijk natuurlijk voor iedere geslaagde informatiebijeenkomst.

‘Ik zou thee nemen, want de koffie is hier niet te drinken’, zegt een vrouw tegen haar man. Het echtpaar blijkt vastgoed te bezitten tegenover de nieuwe locatie van het skatepark en is niet te spreken over het besluit van de gemeente: Wij accepteren het niet; er wordt gewoon de beste advocaat ingeschakeld.’

Verder zijn er in de zaal drie tafels opgesteld: een met kaarten, een met foto’s, en een waaraan mensen kunnen spreken met de projectleider van de gemeente. De tafels zijn rijkelijk versierd met plastic planten in potjes. Een piano in een hoek van de zaal, met daarop een briefje met de tekst ‘defect’ heeft eveneens zijn charme. Tegen de achterwand van het zaaltje staat een kast met spelletjes, al zijn de aanwezigen hier vanavond niet gekomen voor een potje Pim-pam-petten met elkaar. ‘De gemeente heeft ons schaakmat gezet’, aldus een van de aanwezigen die zijn kans zag om een zeer ad rem grapje te maken, toen zijn vrouw begon over de kast met spelletjes.

Dat de meeste aanwezigen tegen de komst van het nieuwe skatepark zijn, is vanaf het begin van de avond al duidelijk te merken. De spanning lijkt echter tot aan het systeemplafond van Wijkgebouw De Voorhof op te lopen als een vrouw opeens roept: ‘Het is oorlog!’. De vrouw wil verder niet op vragen van journalisten ingaan, maar kan wel rekenen op bijval van veel andere aanwezigen, die goedkeurend hun hoofd knikken. Ook een schouderklopje valt haar ten deel.

Er zijn vanavond echter ook mensen aanwezig die het niet eens zijn met alle kritiek op de nieuwe plannen: ‘Ja, je hebt altijd not in my backyard-types, maar ze zullen uiteindelijk zien dat het allemaal wel meevalt en dat het heel veel heisa is om niets.’, aldus Sean Ringeling, ontwerper van het oude skatepark.

Ringeling is niet de enige die niet blij is met de aanhoudende kritiek: ‘Dat vind ik eigenlijk niet zo fijn omdat de skatebaan dan misschien niet daar komt, terwijl dat juist lekker dichtbij huis is.’, verklaart een 10-jarige skater als hem gevraagd wordt wat hij van alle kritiek op de plannen vindt.

Het is 20:30 uur als het klokje van gehoorzaamheid tikt en de aanwezigen in rap tempo weer huiswaarts keren. De projectleider voor de gemeente, Sjoerd Bazuin, kan weer opgelucht ademhalen.

Verslaggever Suzanne Borsboom ging in gesprek met enkele aanwezigen. Hieronder kunt u haar audioreportage beluisteren:

Over de auteur

Xavier Heiboer

Xavier Heiboer (2000) is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht en schrijft over nieuws in De Bilt. Xavier is voor vragen of nieuwssuggesties per e-mail bereikbaar op: xavier.heiboer@student.hu.nl.