Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Direct vuurwerkverbod lijkt onhaalbaar: ‘We willen geen regels die alleen op papier bestaan’

Direct vuurwerkverbod lijkt onhaalbaar: ‘We willen geen regels die alleen op papier bestaan’

De Bilt – Ieder jaar laait rond november de maatschappelijke discussie over een vuurwerkverbod weer op, maar in de gemeenteraad wordt er ook in maart over zevenklappers en voetzoekers gediscussieerd. D66 en PvdA namen een opvallende keuze bij het instemmen met de moties. Nee tegen een direct vuurwerkverbod, ja tegen een vuurwerkvrije gemeente op de langere termijn. Donja Hoevers, fractievoorzitter van D66, reageert.

Door heel het land speelt al jarenlang het debat over een vuurwerkverbod en dus ook in De Bilt. Op vijf maart werd er in de gemeenteraad over twee moties rondom vuurwerk gestemd. Een van deze moties ging over een algeheel vuurwerkverbod vanaf aankomende jaarwisseling. Deze motie werd echter alleen gesteund door de raadsleden van GroenLinks. De andere motie werd wel gesteund door meerdere partijen, namelijk de motie ‘gaandeweg vuurwerkvrij’. Een vuurwerkverbod op de lange termijn kon er bij de PvdA en D66 ook wel mee door.

D66, de grootste partij in de raad na GroenLinks, is dus voor een verbod in de toekomst, maar ziet dat nu nog zitten. Donja Hoevers, fractievoorzitter van D66 en portefeuillehouder van veiligheid, licht de keuzes toe.

Uw partij stemde niet in met de motie van GroenLinks om De Bilt komende jaarwisseling direct vuurwerk vrij te maken, waarom niet?

Omdat de burgemeester duidelijk heeft aangegeven dat het niet te handhaven is. D66 wil liever geen regels maken die alleen op papier bestaan. Denk bijvoorbeeld aan de overlast die mensen ervaren, vaak gaat het om te vroeg afgestoken vuurwerk of om vuurwerk wat al illegaal is, maar waarop niet gecontroleerd kan worden. Dat versterkt mijn idee dat een verbod alleen op papier werkt voor mij.

D66 stemde wel in met de motie om de gemeente gaandeweg vuurwerkvrij te maken, waarom stemde uw partij wel in met deze motie?

Omdat dit onder andere een oproep bevat om met andere gemeenten samen op te trekken en een signaal te laten horen richting het Rijk. Daarnaast is dit denk ik iets wat we gaandeweg moeten doen, bij voorkeur samen met de naastgelegen gemeenten. Een direct verbod is momenteel ook niet haalbaar, omdat het dus niet te handhaven is.

In de gemeente zijn er momenteel al vuurwerkvrije zones, is dit de eerste stap richting een volledige vuurwerkverbod in de gemeente geweest?

De vuurwerkvrijezones in onze gemeente zijn eigenlijk meer ontstaan vanuit de zorg voor dieren en kwetsbare mensen. In deze zones bevinden zich vaak kinderboerderijen. Ook is er een vuurwerkvrije zone bij het hospice in De Bilt.

Denkt u dat er genoeg draagvlak onder de inwoners van de gemeente is voor een algeheel vuurwerkverbod?

Ik weet dat er vrij veel mensen voor een vuurwerkverbod zijn, maar twijfel ook of dat wel op de juiste argumenten gebaseerd is. De meeste overlast is resultaat van illegaal vuurwerk, maar dat is uiteraard al verboden. Met het illegale vuurwerk gebeuren ook de meeste ongelukken en vernielingen.

Hoe denkt u een toekomstig vuurwerkverbod in de gemeente te gaan handhaven als er over de gemeentegrenzen nog wel vuurwerk mag worden afgestoken en worden gekocht/verkocht?

Ik denk dat dat niet te handhaven is en daarom denk ik dat het goed is om dit regionaal en liefst landelijk op te pakken. Ik vind het ook erg onduidelijk voor mensen als elke gemeente hier eigen regels voor gaat maken. Daarom denk ik dat dit probleem landelijke en misschien zelfs Europese aanpak nodig heeft.

  

Over de auteur

Karel Osthoff

Karel Osthoff is een opkomend journalist die momenteel studeert aan de Hogeschool Utrecht. Hij is vooral actief met sportjournalistiek, maar schroomt niet om zijn horizon te verbreden. Als journalist zijnde hoopt hij de ongehoorde kant van een verhaal, een stem te kunnen geven. Komende tijd zal hij zich focussen op Utrecht-Zuid en op deze site items publiceren.