Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Dag van de Duurzaamheid op de Julianaschool

Dag van de Duurzaamheid op de Julianaschool

Bron: Emma Rosendaal

BILTHOVEN-De leerlingen van de Julianaschool in Bilthoven zijn al van ver te horen wanneer een groep kinderen naar buiten rent, achter hun meester aan. Ze zijn namelijk op een duurzaamheidsspeurtocht. Ella Prins en David van Groothuizen hebben samen hard gewerkt met de basisschool om afgelopen week een mooie dag in het thema van de Duurzaamheidsweek neer te zetten.

Terwijl de school zich vult met de geur van warme soep, staat Marjolein van Amerongen als juf met groep 1, op de boekenruilmarkt. Een mooi initiatief om duurzaam aan nieuwe boeken te komen, vindt juf Marjolein. Wanneer een leerling zijn of haar eigen boek inlevert, krijgt hij of zij een bonnetje terug. Daarmee kunnen ze weer een ander boek uitkiezen dat misschien wel een klasgenootje heeft teruggebracht. De boeken die overblijven, blijven in de schoolbibliotheek of worden geschonken aan goede doelen.

‘Na een leuke gymles heb ik de leerlingen uitgelegd hoe afvalscheiding nu in werking gaat. Van de verschillende soorten prullenbakken tot waar je afval nu eigenlijk naartoe gaat. De kinderen kregen na de uitleg een lekker warm tomatensoepje, en daarna werd er met een video uitgelegd hoe deze soep  gemaakt is, hoe tomaten worden gekweekt en waar groenten vandaan komen. Er zijn kinderen die denken dat groenten gewoon van oorsprong uit de Albert Heijn komen.’, vertelt juf Marjolein met een glimlach op haar gezicht.

Duurzamer leven kun je leren vindt Marjolein van Amerongen. ‘Iedereen kan duurzaam leven, maar je moet wel weten hoe. De kinderen zijn heel erg betrokken bij het onderwerp, merk ik en dat vindt ik mooi om te zien,’ vertelt juf Marjolein tevreden. ‘Ze vertellen thuis ook alle verhalen die ze hier op school hebben geleerd. Bij sommige kinderen kun je zien dat er thuis al heel veel aandacht aan wordt besteed. Die kinderen weten al enorm veel over duurzaamheid. Je merkt gewoon dat het leeft; ze lijken er altijd wel mee bezig te zijn. Als een van de kinderen iets in de verkeerde prullenbak gooit, wordt daar massaal op gereageerd door de andere klasgenootjes.’

De grote organisatie achter de Dag van de Duurzaamheid
Ella Prins is 25 jaar directrice geweest van de Julianaschool en is twee jaar geleden met pensioen gegaan. Nu organiseert zij tijdens de Week van de Duurzaamheid speciale dagen op verschillende basisscholen in Bilthoven om zo de kinderen iets te leren over duurzaamheid.

‘Ik heb vorig jaar met een ouder hier op school, David van Groothuizen, het idee bedacht om meer aandacht voor duurzaamheid te vragen op basisscholen in Bilthoven. Toen zijn we in contact gekomen met De Schooldag van de duurzaamheid, deze organisatie verzorgt informatieve dagen in het thema van duurzaamheid op basisscholen door het hele land. Zo hebben wij ook een mooie dag op de Julianaschool kunnen neerzetten. Jongere generaties bewust maken van duurzaamheid is essentieel voor de toekomst van de aarde. We willen daarom beginnen met laten zien wat kinderen in hun eigen omgeving kunnen betekenen voor duurzaamheid’, vertelt Ella Prins trots.

Het verloopt niet altijd vlekkeloos, legt Ella Prins uit. ‘Er zit een grote organisatie achter; de Julianaschool heeft bijvoorbeeld ruim 500 leerlingen, dus er is enorm veel te doen. Op een dag was er bijvoorbeeld een cursist die zich helaas had ziekgemeld. Gelukkig werd dit opgelost doordat een leerkracht dit oppakte’.

Geslaagde middag
Een zeldzame zonnige middag, met een mooie blauwe lucht, past helemaal in thema met de sfeer die zich in de Julianaschool bevindt.
De kinderen rennen enthousiast de bibliotheek door met hun nieuw geruild boek. Een voor een lopen ze blij langs hun juffen en meesters om te vertellen welk boek ze hebben gekozen. Bij de vraag: ‘Wat hebben jullie geleerd over duurzaamheid?’ vertellen ze met trots wat ze vandaag hebben geleerd. ‘Ik heb geleerd over recyclen en over afvalscheiding,’ roepen leerlingen uit groep 3. Een geslaagde middag kun je dit dus zeker noemen!

Mijn collega Anniek van Boheemen heeft een audio-interview gemaakt wat hier te beluisteren is:

Over de auteur

Emma Rosendaal

Emma Rosendaal (2004) is een beginnende journaliste en studeert aan de hogeschool van Utrecht. Momenteel is ze actief in gemeente De Bilt en maakt ze elke week een nieuwsbericht over het lokale nieuws. Emma wil graag haar onderwerpen objectief benaderen en wil beide kanten van het verhaal aanhoren. Haar interesse ligt bij interviewen en presenteren. Ze vindt de mens en cultuur heel interessant en wil graag mensen zo benaderen dat ze zich comfortabel genoeg voelen om hun verhaal aan haar te vertellen. Later zou ze graag op reis mensen willen interviewen en willen presenteren. Emma is te bereiken via mail op: emma.rosendaal@student.hu.nl