Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Wachten lijkt enige oplossing voor wateroverlast in Bilthoven

Wachten lijkt enige oplossing voor wateroverlast in Bilthoven

Bilthoven – Inwoners van Bilthoven worden al wekenlang geteisterd door enorme wateroverlast. Door de vele regen lopen kelders vol en is er veel schade. Inwoners van Bilthoven zijn ten einde raad. Een directe oplossing is nog niet in zicht, maar hoe heeft het überhaupt zo ver kunnen komen?

De tuinslang die doorloopt naar de kelder om het water mee weg te pompen, ligt nog steeds tussen de deuren van de ingang. Reisbureau Cerimovic, in het winkelcentrum van Bilthoven, is ook getroffen door de wateroverlast. Mejesa Cerimovic, eigenaar van het reisbureau, licht de situatie toe. ‘Ik ben al wekenlang bezig met het leegpompen van mijn kelder. Ik heb wanhopig geprobeerd om te redden wat er te redden valt, maar ik heb ook zoveel moeten weggooien’, vertelt Cerimovic terwijl ze probeert de tranen te bedwingen.

Met een brok in haar keel kijkt ze naar haar kelder waar de schimmel op de muren staat. ‘In dit hoekje is het begonnen, zegt ze terwijl ze naar de hoek onder de trap wijst. Nog steeds druipt daar water via de muur naar beneden. ‘Ik bereid me elke keer weer voor als ik hier naar beneden loop, want ik heb geen idee wat ik ga aantreffen’.

Constante nattigheid

Cerimovic is niet de enige die hier last van heeft. Clarion Wegerif, Woordvoerder van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, legt uit waar de hoge grondwaterstanden ineens vandaan komen. ‘Van de afgelopen vijf jaren waren er vier erg droog, en dit kwam nog boven op een veel langere periode dat er meer grondwater onttrokken is dan erbij kwam. Met de vele regen van de afgelopen maanden is die situatie helemaal veranderd’. Hierdoor komt het volgens haar ook dat inwoners die geen waterdichte kelders hebben, maar voorheen geen problemen hadden, nu ineens wel gedoe hebben.

‘Het is de eigen verantwoordelijkheid van bewoners om hun kelder waterdicht te maken’, legt Gerda, receptioniste bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, uit. ‘Al is dat wel echt te kort door de bocht, want het moet namelijk ook gewoon een keer stoppen met regenen. Dan kan het water tenminste een beetje fatsoenlijk weglopen’, voegt ze er nog wel aan toe.

Cijfers van het KNMI bevestigen ook dat februari ontzettend nat was. Er viel gemiddeld in heel Nederland zo’n 106 millimeter aan regen waar er voorheen voor een aantal jaren een gemiddelde is geweest van 58 millimeter. Het was ook de vijfde natte maand op rij.

Overal problemen

Ook een stukje verderop bij parkeergarage de Kwinkelier was het afgelopen week goed raak. Bezoekers daar moesten zo’n beetje kaplaarzen dragen om daar te kunnen lopen. In een eerder artikel van het AD vertelt Pieter Bronsveld van RPG Asset management, de eigenaar van de parkeergarage, hoe de situatie eraan toeging. ‘Helaas heeft iedereen deze week ervaren dat water vanuit de bodem door de vloer van de parkeergarage is gevloeid. Uit peilbuizen in de omgeving die worden gemonitord door het waterschap en Gemeente blijkt dat het grondwaterpeil ca 60 cm hoger staat dan historisch gemeten’.

Desgevraagd legt Bronsveld uit: ‘Het probleem heeft zich nog nooit eerder voorgedaan en de kans is klein dat het zich opnieuw aandient, tenzij de grondwaterstanden zo hoog blijven’. Of er eventuele maatregelen of aanpassingen aan de parkeergarage moeten komen, zit nog in de onderzoeksfase.

Cerimovic houdt haar hart vast telkens als het weer gaat regenen. ‘Het waterdicht maken van mijn kelder geeft geen garantie dat het in de toekomst niet meer zal gebeuren en alleen al de schade van het water kost me bakken met geld’. Ze hoopt dat er meer aandacht voor deze problemen gaat komen zodat er een oplossing gezocht kan worden. Voor nu blijft de pijnlijke realiteit dat er gewacht moet worden totdat het droog genoeg is voor het water om weg te lopen.

Over de auteur

Anne Fokkenrood

Anne Fokkenrood (2004) is een studente aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Een creatieve geest met interesse in de wereld om haar heen. Verhalen hebben twee kanten en in haar werk laat ze beide kanten aan bod komen.