Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Stoppen met stunten op vlees: Mooie eerste stap voor een milieubewuste gemeente

Stoppen met stunten op vlees: Mooie eerste stap voor een milieubewuste gemeente

De supermarktketen Jumbo stopt met aanbiedingen op vleesproducten. Hiermee is de Jumbo de eerste supermarktketen die tot dit besluit komt. Zowel in alle fysieke winkels als online zijn er vanaf eind mei geen promoties meer op vleesproducten te vinden, ook niet in de Jumbo aan de Neptunuslaan in Bilthoven. Wat deze eerste stap naar meer plantaardige eiwitten, dat is volgens de supermarkt namelijk het doel van deze actie, teweeg zal brengen is nu nog onduidelijk. GroenLinks-lid Yvo Kok-Palma en gemeenteraadslid in de Bilt, vindt het in ieder geval een goede stap naar een milieubewuster en gezonder de Bilt.

Na 17,5 jaar werkzaam te zijn geweest bij het RIVM waar zijn focus vooral lag bij onderzoeken en datavisualisaties van het milieu en de veiligheid, is Yvo Kok-Palma nu onderzoeker bij Inspectie Leefomgeving en Transport. Naast deze nevenactiviteit is hij gemeenteraadslid in de Bilt, waar zijn aandachtspunten vooral liggen bij het milieu, duurzaamheid, dierenwelzijn en het begrip ‘consuminderen’.

Wanneer werd consuminderen een van uw prioriteiten binnen uw rol als gemeenteraadslid en waarom?

“Nou, dat kwam al een beetje in de RIVM tijd. Hoewel ik daar vooral bezig was met onderzoek naar vervuiling van bijvoorbeeld bedrijven, vervoer of giftige stoffen begon ik me wel af te vragen: “Wat doet de mens nou eigenlijk, als het niet alleen maar consumeren is?” Alles wat maar verkocht kan worden, dat wil men aan de mens brengen en dat vind ik een rare bedoeling. Alles waar industrie bij staat, denk aan de vlees- of zuivelindustrie, heb ik het idee dat het niet goed is voor de planeet.”

De Jumbo heeft besloten geen vleesaanbiedingen meer in te zetten vanaf eind mei. Wat vindt u daarvan?

“Als gemeente maar ook als land moeten we meer naar plantaardige eiwitten overstappen. Dat zijn volgens mij zo goed als dezelfde eiwitten als die in vlees. Jumbo is maar een van de vele supermarkten dus het is een goede eerste stap maar we zijn er nog niet. Het is wel een teken dat we de goede kant op willen gaan. Mensen worden getriggerd door reclame dus het is te hopen dat de consumptie af gaat nemen. Willen we de aarde leefbaar houden, dan zullen we stappen moeten zetten naar plantaardig voedsel. De Jumbo heeft een goede stap gezet.”

Denkt u dat dit besluit ertoe zal leiden dat mensen uit uw gemeente minder vlees zullen consumeren?

“De Bilt is natuurlijk een gemeente met veel ouderen en die zijn moeilijker om te buigen. Zij zijn opgegroeid met elke dag aardappels, groente en een stukje vlees. Dat wil ik ze ook niet verbieden maar minder vlees eten is toch beter voor het milieu en de gezondheid. De jongeren uit de Bilt vertrekken meestal vroeg naar de stad en komen terug als ze klaar zijn om te beginnen met kinderen. Die mensen die terugkomen zijn linkser en milieubewuster. Zij hebben dat gedachtegoed al, dat altijd maar vlees eten overbodig is.”

Hoe sluit dit besluit van de Jumbo aan bij wat u probeert te bereiken in de gemeenteraad van de Bilt?

“Twee jaar geleden ben ik begonnen en groenlinks is binnen de raad vrij groot. Na de raadsvergaderingen is er vaak nog een borrel. Wij hebben ervoor gezorgd dat de helft van de

hapjes veganistisch is. Het leeft wel een beetje maar het zijn hele kleine stapjes. Binnen de vergaderingen gaat het niet vaak over plantaardige voeding en over dierenwelzijn ook niet echt. Andere onderwerpen zijn voor andere partijen belangrijker en het aankaarten van die onderwerpen gaat vrij moeizaam, “Groenlinks komt weer met dat vingertje” is een beetje standaard reactie op voorstellen van Groenlinks maar, niet elke conservatieve, rechtse partij vindt alles stom. ze moeten enigszins bewogen worden. Stapje voor stapje gebeuren er dingen

In de onderstaande reportage gaat Daphne van Beek op pad om te ontdekken hoe de inwoners en ondernemers van Bilthoven denken over het besluit van supermarktketen Jumbo. Slagerij van Schie en Bakkerij Krijger delen hun perspectief op de veranderingen bij Jumbo en geven hun mening over de bekende ‘kiloknallers’.

Over de auteur

Daphne van Beek

Daphne van Beek (2004) is een eerstejaars student journalistiek op de Hogeschool van Utrecht. Daphne schrijft nu voornamelijk nieuwsberichten en interviews voor de website van haar school in het thema criminaliteit in haar hyperlocal Utrecht Zuid. Ze is voornamelijk geïnteresseerd in misdaad en zou in de toekomst ook graag een misdaadjournalist willen worden. Ook probeert ze de wereld om haar heen steeds beter te begrijpen en luistert ze graag naar beide kanten van een verhaal.