Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Europese natuurherstelwet aangenomen, wat betekent dit voor De Bilt?

Europese natuurherstelwet aangenomen, wat betekent dit voor De Bilt?

De Europese natuurherstelwet is aangenomen door het Europees Parlement. Europa moet zijn natuur verbeteren en blijven beschermen, zo ook in gemeente De Bilt. De natuurherstelwet moet hierbij helpen, maar welk effect heeft het op de Bilt?

In de natuurherstelwet staat dat het nu in Europa met 80 procent van de natuur slecht gaat en dit moet verbeterd worden. In 2030 moet het met 30 procent van deze natuur goed gaan, tien jaar later met 60 procent en in 2050 moet dit op 90 procent liggen. In Nederland staat het er echter nog slechter voor, het gaat nu met maar liefst 90 procent van de natuur slecht.

Volgens Patrick Greeven, behoudend voorzitter van IVN De Bilt, komt dat overeen met de situatie in De Bilt. ‘Het gaat in bepaalde gebieden wellicht iets beter dan in Nederland, zoals bij de Vechtplassen, maar de staat van de natuur is vergelijkbaar met de landelijke natuur’, aldus Greeven. ‘Gemeente De Bilt zal de natuur een grote kwaliteitsimpuls moeten geven, het kan nog fors verbeterd worden’.

Natuurmaatregelen

Natuur in de Bilt moet gaan herstellen en ondertussen ook beschermd blijven. De gemeente is hier verantwoordelijk voor en is er al mee aan de slag. Zo zijn ze bereid om een deel van het Leijense bos, dat eigendom van de gemeente is, te verkopen aan het Utrechts Landschap. De reden hiervoor is dat de gemeente het Leijense bos wil beschermen tegen meer autoverkeer. Op deze manier behouden en versterken ze de natuur.

Jacomijn Baart, fractievoorzitter van GroenLinks in De Bilt, vertelt: ‘Het is sowieso belangrijk om te beschermen wat er is. Dit doen we door te zorgen dat bomen niet zomaar gekapt worden, we letten op bermen die gemaaid worden, ook leggen we geen nieuwe wegen aan en willen we natuurnetwerk Nederland goed met elkaar verbinden’. Deze voorbeelden zijn allemaal afgesproken in het coalitieakkoord.

De Bilt maakt ook gebruik van ecologische verbindingszones. Soorten dieren kunnen op die manier migreren naar andere natuurgebieden en dit is goed voor een gezonde en flexibele natuur. Dit is ook een goede manier om inteelt tegen te gaan omdat ze zo andere dieren tegenkomen. Deze verbindingszones zijn er in de vorm van ecoducten en voor dassen heb je speciale dassentunnels.

Er is dus al een aantal maatregelen genomen in De Bilt maar volgens Greeven kunnen er zeker meer genomen worden. Zo is er momenteel een monocultuur op de landbouwgebieden, daardoor is het er arm aan dier- en insectensoorten. Volgens Greeven moeten boeren samen met de gemeente kijken hoe ze een kwaliteitsimpuls aan de natuur kunnen geven.

Blij met de wet

De aangenomen wet is een aangepaste versie van de oorspronkelijke wet. De grootste aanpassing is dat landen eerst een verbod moesten invoeren op de verslechtering van de natuur, maar nu moeten landen slechts hun best doen om de natuur niet te verslechteren.

Baart baalt er wel van dat er geen verbod op bestrijdingsmiddelen is gekomen maar is desondanks blij met de wet. ‘Er komen zeker gevolgen voor De Bilt, maar dat is juist goed. Als het landelijk vertaald wordt, gaat het ook zeker helpen in De Bilt’.

Ook Greeven is blij met de aangenomen wet: ‘Fantastisch dat de wet wordt aangenomen, natuurherstel is dringend nodig. De mens moet veel meer in harmonie met de natuur gaan samenleven’.

In harmonie met de natuur samenleven kunnen we volgens Greeven behalen door simpele dingen te doen. We moeten bewuster zijn van onze ecologische voetafdruk en moeten rekening houden met de grenzen van de natuur, ook in De Bilt. Door minder grondstoffen te gebruiken, meer biologisch eten te kopen en bijvoorbeeld in je eigen achtertuin de biodiversiteit te versterken, help je mee aan deze doelen en geef je meer ruimte aan de natuur.

Over de auteur

Jacob Valk

Ik ben Jacob en ik studeer journalistiek op de hogeschool van Utrecht. Ik ben achttien jaar en ik houd me graag bezig met het lokale nieuws, vaak nieuws uit mijn eigen dorp. Ook doe ik in het dagelijks leven veel aan sport en probeer ik daarom af en toe een productie te maken over sport.