Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Nieuwe subsidie in regio De Bilt beschikbaar, €200.000 te verdelen: ‘Niets is te gek.’

Nieuwe subsidie in regio De Bilt beschikbaar, €200.000 te verdelen: ‘Niets is te gek.’

Een typische Biltse sloot. Foto: Jan Dijkstra via Wikimedia Commons

Het hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden heeft een nieuwe subsidie aangekondigd, het zogenaamde ‘Blauwe Bewonersinitiatief’. Het idee van de subsidie is dat inwoners van deze regio zelf met duurzame initiatieven komen die met water te maken hebben.

 

De subsidie is bedoeld voor initiatieven van inwoners van het hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden, waaronder ook gemeente De Bilt valt. Met de subsidie probeert het waterschap duurzame ideeën omtrent water te stimuleren bij inwoners.

Michiel Anten, beleidsspecialist van het betreffende hoogheemraadschap, is een van de initiatiefnemers van de subsidie: ‘De subsidie is bedoeld voor inwoners van de regio Stichtse Rijnlanden. Als mensen een duurzaam en goed idee hebben, dat ook nog eens met water te maken heeft, kunnen ze bij ons aankloppen. We hebben wel eerst een concreet plan nodig, maar als wij er iets in zien, kunnen we een subsidie uitgeven. Het is wel belangrijk te benoemen dat we slechts een deel van het initiatief kunnen subsidiëren, en dat ons budget per initiatief ook een maximum heeft. We subsidiëren maximaal de helft van het bedrag, en ons maximale bedrag is vijfduizend euro.’

Volgens Anten is de achterliggende reden voor de subsidie duidelijk: ‘We proberen meer waterbewustzijn te creëren bij mensen, dat mensen wellicht geprikkeld raken door het idee van een subsidie. We hopen dat er veel innovatieve ideeën binnenkomen, en dat deze ideeën dusdanig goed worden uitgewerkt, dat we er een subsidie voor kunnen geven.

Tot slot geeft Anten nog een aantal voorbeelden van ideeën: ‘Meer regentonnen, duurzame groene daken, broedplaatsen voor vogels naast een stuk water of een documentaire maken over waterbeheer, alles kan, niets is te gek!’

Er zijn wel een aantal voorwaarden van kracht om de subsidie te ontvangen. Zo moet het bewuste initiatief door minimaal 8 personen worden uitgevoerd, en subsidieert het waterschap geen initiatieven achteraf: er moet dus voor het begin van het initiatief een subsidie aangevraagd worden.

Martijn Budel, van duurzaamheidsorganisatie Duurzaam De Bilt, is erg enthousiast over het idee. ‘Mensen kunnen door middel van deze subsidie actief meedenken over duurzame ideeën in de regio, en dus ook in De Bilt. Door dit idee wordt er enerzijds een bijdrage geleverd aan de beleidsdoelstellingen van de gemeente, en anderzijds geeft dit het waterschap en de gemeenten een beter beeld van wat er speelt bij de inwoners. Een hele goede en slimme actie dus’.

Verdere informatie over de subsidie is te vinden in deze link.

Over de auteur

Jelle Schmidt

Mijn naam is Jelle Schmidt, en ik kom uit Haarlem. Ik ben eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Op mijn 8e heb ik een klein radiorubriekje gehad op Haarlem105, waar vervolgens mijn liefde voor radio en journalistiek is ontstaan. Ik luister graag naar muziek, en koop graag nieuwe LP’s die ik vervolgens veel te weinig afspeel. Ik vind het belangrijk om mensen uit Haarlem e.o. zo goed mogelijk te informeren met mijn nieuwsberichten.