Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Lab Lou geopend: De creatieve hub die De Bilt verbindt

Lab Lou geopend: De creatieve hub die De Bilt verbindt

Afgelopen week opende Lab Lou in De Bilt haar deuren. In een gesprek tussen lokale ondernemers en de gemeente was duidelijk dat er een fijne werkplek voor creatieve en sociale ondernemers miste in gemeente De Bilt. Met de opening van Lab Lou wordt daardoor ingespeeld op de wensen van de ondernemers.

‘In september 2023 kreeg team Stadslab Zeist een telefoontje, uit dat telefoontje bleek dat er al heel lang een oud tuincentrum leeg staat in De Bilt. Dat oude tuincentrum is nu omgetoverd tot onze droomplek!’ vertelt Merel de Jong enthousiast, een van de zes organisatoren van het initiatief. De zes dames kregen op 1 november 2023 de sleutel van het oude tuincentrum. Sindsdien zijn zij druk bezig geweest met het realiseren van een plek waar lokale ondernemers ruimtes kunnen huren; ‘De financiering van de verbouwing van het oude tuincentrum is gelukt en wordt gesteund door de gemeente De Bilt, de RSD en Stadsregio Utrecht. Daarnaast hebben wij met een crowdfundingcampagne geld en spullen opgehaald’, licht Merel de Jong toe. Creatieve en sociale ondernemers kunnen in Lab Lou een werkplek huren, flexwerken en samenwerken.

Ondernemingen

Jeannemiek Bakker is een van de ondernemers die een ruimte huurt bij Lab Lou met haar bedrijf ‘De Tassenfabriek’. ‘Ik was altijd al gek van tassen en schoenen en alles wat van leer is gemaakt. Nadat ik de opleiding tot tassenmaker had afgerond ben ik direct met mijn eigen label gestart.’ Buiten het feit dat er tassen kunnen worden gekocht bij De Tassenfabriek is Bakker ook gestart met workshops geven. Tijdens deze workshops kan je een eigen leren tas, riem of portemonnee maken. Bakker vertelt dat zij na het aansluiten bij Lab Lou kon gaan starten met deze workhsops: ‘Voordat ik in Lab Lou zat gevestigd deed ik alles vanuit huis, ik had al heel lang het idee om ook workshops te gaan geven, maar daar was simpelweg geen plek voor.’

De huurders van Lab Lou maken deel uit van de actieve Lab Lou community en doen mee met het organiseren van activiteiten. Daarnaast stellen zij hun kennis en netwerk beschikbaar aan hen die dat nodig hebben. Zo worden er ook nog plekken georganiseerd voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. En dat is volgens Merel de Jong erg belangrijk: ‘Buiten het feit dat het ons nu gelukt is om de werkplekken te realiseren voor ondernemers, is het nu belangrijk om hetzelfde te doen voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.’

Buurt betrekken

Lab Lou is ook van plan om allerlei activiteiten voor de buurt en inwoners van De Bilt te organiseren: workshops, exposities, filmavonden, koffieochtenden, voorstellingen voor jong en oud. Hierbij staat het kennismaken tussen de buurt en de lokale organisaties/ondernemingen centraal. Door deze activiteiten te organiseren komt er bijvoorbeeld meer aandacht voor deze ondernemingen. En weten de ondernemingen wat de buurt belangrijk vindt. ‘Zo zijn er al verschillende koffiemomenten en workshops gepland voor maart/april en zullen er nog veel meer bijkomen. En wat het allerleukste is, wat deze planning wordt, mogen de bewoners bepalen. Wij willen graag met inwoners en de ondernemingen leuke dingen bedenken en ze ook echt gaan doen!’ vertelt Merel de Jong glimlachend.

Over de auteur

Bas van den Bergh

Bas van den Bergh (2002) is student aan de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht. En heeft mede door al zijn hele leven te sporten een enorme passie voor allemaal verschillende soorten sport ontwikkeld. Hij wilde vanaf jongs af aan al weten hoe alles werkte, en vooral waarom dit zó werkte. Door ervaring op te doen achter de klantenservice bij de Rabobank kwam hij erachter dat hij hiermee door wilde gaan, hij wilde mensen helpen en eerlijke verhalen vertellen. Zelf is hij opgegroeid in Utrecht en kent daarom ook Utrecht-Zuid als zijn broekzak, waarvoor hij op svjmedia.nl het komende halfjaar zal gaan schrijven.