Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Leerlingen Julianaschool verlichten Bilthoven tijdens lichtjestocht

Leerlingen Julianaschool verlichten Bilthoven tijdens lichtjestocht

Verschillende tafels met lampjes staan klaar om de leerlingen te verwelkomen na de tocht. Foto: Anniek van Boheemen

BILTHOVEN – Het is een lichtelijk frisse en regenachtige avond, maar daar is bij de Julianaschool in Bilthoven niets van te merken. Hier wordt op woensdagavond 20 december een interactieve lichtjestocht in het teken van kerst georganiseerd voor alle leerlingen van de school. Tijdens de tocht, die dwars door Bilthoven loopt, komen bezoekers langs verschillende punten waar er onder andere kerstballen verkocht worden voor het goede doel.

Al voor de tocht is het in én rondom de Julianaschool druk: voordat de eerste ronde lopers arriveert moeten er nog een aantal dingen geregeld worden. Juffen, meesters en ouders lopen heen en weer met kerstlampjes, bakken glühwijn en versgebakken oliebollen. Het miezert een klein beetje, maar de kinderen komen vanzelf het schoolplein op, sommigen met lampionnen, uitkijkend naar de lichtjestocht.

Dit is de eerste keer dat de Julianaschool als kerstactiviteit voor de kinderen een lichtjestocht organiseert, vertelt directrice Linda Kuijt: “We zijn een protestants-christelijke basisschool, dus we wilden daar wel een stukje van meegeven, vandaar dat we het kerstverhaal in deze tocht hebben verwerkt. Maar we wilden het ook toegankelijk maken voor iedereen, dus vandaar dat we dachten, we doen een lichtjestocht in plaats van een traditionele viering in de kerk.”

De tocht begint op het schoolplein: hier worden de lopers ingeleid door Nadine ten Kate, ook directrice. Ten Kate heet de lopers van harte welkom en geeft ze de eerste instructies zodat iedereen goed op weg kan. Iedereen krijgt een plattegrond mee waarop de route uitgestippeld staat en waar precies aangegeven staat langs welke punten je loopt. Van de 25 punten in totaal zijn er drie verschillende categoriëen: punten waar je kerstballen kunt kopen, punten waar het kerstverhaal uitgebeeld wordt door juffen, meesters en ouders en punten waar je een foto kunt laten maken door een fotograaf. 

De route wordt niet alleen duidelijk gemaakt door de plattegrond: alle kinderen van de Julianaschool hebben in de week voorafgaand aan de lichtjestocht allemaal een glazen potje beschilderd, waar op de avond van de lichtjestocht een kaarsje in is gedaan. Langs de hele route zijn deze potjes uitgestippeld, zodat niemand verdwaald kan raken tijdens de tocht. Dat vereisde nog best veel voorbereiding, vertellen leerlingen van de Julianaschool: “We hebben een week voorbereiding gehad op school. Vooral in de glazen potjes zitten wel wat uren werk.”

Afgezien van de kerstviering heeft de lichtjestocht nog een diepere laag: de leerlingen hebben samen met hun klas een aantal kerstballen versierd die op verschillende punten langs de route tentoongesteld werden. Als je een kerstbal ziet die je graag zelf wilt hebben, vindt je op de achterkant van jouw plattegrond een lijst waarop je kunt bieden op jouw kerstbal naar keuze. De opbrengst van deze actie gaat allemaal naar KiKa, een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Deze sponsoractie is niet zomaar gekomen, vertelt Ten Kate: “Onze meester Erik doet heel veel voor KiKa, en wij kiezen met kerst altijd een goed doel om aan te doneren. Omdat dit Erik zijn laatste schooljaar is voor zijn pensioen, vonden we het een mooie mogelijkheid om deze lichtjestocht te koppelen aan KiKa.”

Na afloop van de tocht is er voor iedereen een glaasje limonade of glühwein, een zelfgebakken oliebol en een gezellig praatje op het schoolplein. En daar zeggen de lopers van de tocht geen nee tegen: hoe meer lopers er terugkeren, hoe meer gelach en praatjes je hoort. Ook liggen er op de verschillende statafels formulieren om nog een extraatje te doneren aan KiKa. Er is zelfs een leeuwenmascotte aanwezig die de leerlingen die terugkeren van de tocht een high-five geeft. En hoewel het niet de warmste avond is, lijkt de kerstsfeer overal aanwezig te zijn in Bilthoven.

Luister hier naar een audio-reportage van mijn collega Jil Galjé:

Over de auteur

Anniek van Boheemen

Anniek van Boheemen (2004) schrijft over van alles, maar heeft een speciale interesse in kunst & cultuur. Deze interesses uit zij in nieuwsberichten, essays en opiniestukken, maar ze is nieuwsgierig naar alle vormen van media. Ze schrijft op het moment voor de Biltse Nieuwe en studeert af en toe ook nog journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Voor tips en tops is ze te bereiken op anniek.vanboheemen@student.hu.nl.