Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Ouderen leggen contact op kerstdiner in Hotel Van der Valk

Ouderen leggen contact op kerstdiner in Hotel Van der Valk

Ouderen aan het dineren Foto: Lara Kraanen

DE BILT – Veel ouderen hebben er naar uitgekeken, woensdag 13 december was het zover. Deze avond vond het kerstdiner plaats, op initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en vrijwilligersorganisatie MENS de Bilt. Het diner werd speciaal georganiseerd voor eenzame ouderen die behoefte hebben aan contact. En met succes. 

Het is een koude regenachtige woensdagavond, de winter is begonnen. Buiten waait het hard, maar binnen in Hotel Van der Valk is het heerlijk warm. Ouderen stromen binnen. Hun jassen en tassen worden aangenomen, en ze worden naar de eetzaal begeleid. Het wordt al gauw druk in de zaal. Volgens Eva Siderakis; organisator van Het Ouderenfonds, worden er zo’n 104 ouderen verwacht. In de eetzaal hoor je een pianist een kerstdeuntje spelen. Op tafel staan rode servetten en kerstkransen. Overal om je heen zie je mensen gezellig kletsen. 

Er is een drie gangen menu geregeld door Van der Valk. Het menu bestaat uit soep vooraf, als hoofdgerecht kalfssukade met een stoofpeertje, aardappelpuree, rode kool en jus en als nagerecht Tarte Tartin met kaneelijs en slagroom. De bediening wordt gedaan door de Rotary. Zij hebben zich feestelijk maar netjes aangekleed, sommigen dragen glitter bretels, en anderen hebben een kerstmuts op. Zij krijgen dan ook best wat complimentjes op hun kledingkeuzes. 

De avond wordt geopend met een voorwoord door wethouder Krischan Hagedoorn, en een kerstverhaal. Ik mag aanschuiven bij een tafeltje in de hoek. Daar zijn mensen druk bezig met de gesprekskaartjes die op tafel liggen. “Deze zijn bedoeld om ouderen te helpen hun gesprek op gang te krijgen”, vertelt Marianne Lakeman, coördinator van de avond. De kaartjes bevatten op de voorkant twee vragen die mensen elkaar kunnen stellen. En de achterkant is open om namen en telefoonnummers uit te wisselen. 

De avond verloopt goed. Veel ouderen die alleen zijn gekomen vertellen tevreden over hoe ze nu al contacten hebben opgedaan. De zaal is rumoerig, er wordt veel gekletst en gelachen. “Dat is een goed teken!”, zegt mevrouw Siderakis. Het Ouderenfonds is namelijk erg blij dat het dit jaar voor het eerst in vier jaar weer door kan gaan vanwege corona. Zij organiseren dit soort kerstdiners al jaren op 69 verschillende locaties. 

Aan tafel zit iedereen te genieten van elkaar. Er heerst een fijne sfeer. Terwijl er gepraat wordt over ieders lievelingsgerecht, en over de mooie complimentjes die ze hebben ontvangen na aanleiding van de gesprekskaartjes.

Na afloop praat ik nog even met Sep Hulst, hij heeft geholpen bij het aannemen en afgeven van de jassen en tassen, en met mensen begeleiden naar hun plek. Zijn collega’s van MENS zijn bezig met het uitdelen van een afscheidscadeautje. “Ik ben erg tevreden over de avond, we hebben lekker gegeten en er zijn veel positieve reacties”, vertelt Hulst, terwijl ouderen langzaam met elkaar de zaal verlaten.

Luistier hier naar de rapportage van Emma van der Rijst, zij heeft meerdere organisatoren en ouderen gesproken over de avond:

 

Over de auteur

Lara Kraanen

Lara Kraanen (18 jaar), is een beginnend Journalist, aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Zij schrijft en maakt interviews in en over gemeente Utrecht Zuid. Deze worden gepubliceerd op de site 'SVJ Media Utrecht Zuid'. Lara is in 2023 geslaagd voor de Havo. Ze weet nog niet exact welke journalistieke kant ze op wilt, maar ze staat open om alles te ontdekken binnen de journalistiek. Lara is bereikbaar voor contact of vragen via: lara.kraanen@student.hu.nl