Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

De goede voornemens van Bilthoven zijn gezond en slank

De goede voornemens van Bilthoven zijn gezond en slank

Basic-Fit in Bilthoven

Het is al jarenlang hét goede voornemen, gezonder leven. Het internet staat vol met tips over hoe je je het best kan motiveren om beter af te vallen. Hoe zit dat eigenlijk in Bilthoven?

Ondanks het vieze, miezerende weer weten veel mensen de Basic-Fit in het centrum van Bilthoven te vinden. Mensen aanspreken is nog lastig, iedereen wil snel naar binnen om na hun work-out ook weer lekker snel naar huis te gaan. Na een tijdje is het beet, met Irma Vermeulen. “Sorry als ik nog een beetje naar zweet ruik, hoor. Ik heb net een half uur staan fietsen,” zegt Irma. Ze is gepensioneerd en sinds twee weken lid van de sportschool, als opvolging van haar goede voornemen. “Mijn kinderen dringen er al een tijdje op aan. Dat zijn echte sportfanaten, vooral mijn zoon. Hij gaf me ook dit setje sportkleren voor kerst. Toen snapte ik de hint wel!”.

De sportschool is vol, en niet alleen met oudere mensen. Het ruikt een beetje muf, een mix van zweet en versleten sportschoenen, maar dat lijkt voor de gasten geen probleem. De muziek staat hard, en heeft een duidelijke beat. Dit lijkt elke sporter te helpen, of het nu iemand is die meer wil gaan sporten, of iemand die zijn persoonlijke record probeert te verbreken bij de bench. Een van die sporters is Raoul, 24 jaar oud en hij ziet er zo gespierd uit dat hij wel elke dag naar de sportschool moet gaan. “Vijf keer per week. Je rust pakken is ook belangrijk”, beaamt Raoul. “Dat is ook mijn goede voornemen. Mijn spieren beter te laten herstellen. Misschien wel het tegenovergestelde van de meeste mensen hier, haha”.

Britta is een medewerker van de sportschool. Ze vertelt dat vooral oudere mensen zich vaak goed aan hun voornemens houden. “Beter dan jongere mensen in ieder geval. Dat is ook aan de in- en uitschrijvingen te zien. Sowieso aan het begin van het jaar meer inschrijvingen, maar specifiek bij ouderen is de stijging duidelijk merkbaar.”

Ze is bezig met een rondleiding aan een nieuw lid. Aan dat nieuwe lid laat ze wat machines zien. “Meestal laat ik ze beginnen met makkelijke machines, zoals de leg press en wat cardio dingen. Als je moeilijk begint haken ze vaak snel af”, vertelt ze na afloop van de rondleiding.

“Ik zou eigenlijk met een vriendin dit sportavontuur aangaan. Maar je ziet het. Ze is er niet bij. Volgens mij is ze haar motivatie nu al een beetje kwijtgeraakt”, vertelt Irma over het begin van haar sportavontuur. Afhakers zijn er veel, vooral onder mensen met goede voornemens weet ook Britta. “Voor ons is het een risico, aangezien wij een actie hebben waar je een aantal weken gratis mag sporten. Als dat geen betalende klanten worden, omdat ze zich bijvoorbeeld niet aan hun voornemens houden hebben wij pech.”

Iemand die dan weer geen probleem heeft met afhakers is Raoul. “Ik vind het echt te druk hier. Ik moet vaak wachten op machines, meestal ook op de nieuwe leden. Ik kan niet wachten tot het weer iets rustiger is!”, aldus Raoul.

Wessel heeft (natuurlijk) weer een reportage zitten maken. Luister hier:

Over de auteur

Ted Kuiper

Ted Kuiper is beginnend journalist die nieuws maakt over de regio Bilthoven/De Bilt en Den Dolder. Hij schrijf over onderwerpen als jongeren, bestuur en cultuur. Hij woont in Amsterdam, maar studeert in Utrecht, waar hij aan de School voor Journalistiek studeert.