Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Samenwerking centrumkerk en MENS De Bilt zorgt voor de eerste buurtkamer in Bilthoven

Samenwerking centrumkerk en MENS De Bilt zorgt voor de eerste buurtkamer in Bilthoven

De eerste buurtkamer in Bilthoven is een feit. De buurtkamer aan de Julianalaan is sinds begin februari open dankzij de samenwerking tussen de centrumkerk in Bilthoven en de organisatie MENS De Bilt. Wat draagt zo’n buurtkamer nu eigenlijk bij aan de buurt en hoe is deze samenwerking precies tot stand gekomen?

‘Wij hebben MENS De Bilt gecontacteerd over een nieuwe buurtkamer in Bilthoven’, vertelt Wim de Kruijf trots. ‘Wij van de centrumkerk staan open voor de mensen om ons heen, maar we willen ook nog wat voor de buurt betekenen’. MENS De Bilt reageerde vol enthousiasme. Er stonden voorheen namelijk alleen maar buurtkamers in De Bilt en die zijn een enorm succes. In 2022 schreef de Biltsche Courant dat gemiddeld zo’n 34,5% van de bevolking in De Bilt eenzaam is. Niet zo gek dus dat de buurtkamers, waar mensen contact kunnen zoeken met elkaar, het zo goed doen.

Ook in Bilthoven is eenzaamheid een veelvoorkomend probleem. BilthoveninCijfers laat zien dat van de bewoners in Bilthoven wat betreft de groep van 18 tot 65 jaar, 42% aangeeft zich wel eens eenzaam te voelt. Dit kan variëren van mild eenzaam tot ernstig eenzaam. De vraag naar gezelligheid en contact met medebuurtbewoners is dus ook groot genoeg om zo’n buurtkamer nodig te hebben.

Voor nu is de buurtkamer aan de Julianalaan vooral nog een plek om een kopje koffie of thee te drinken met andere mensen uit de buurt. Af en toe worden er ook nog wel eens wat spelletjes gedaan. Naarmate de tijd zal de buurtkamer zich aan gaan passen naar de wensen van de bezoekers. ‘Iedere buurtkamer heeft zijn eigen karakter, maar dat heeft tijd nodig’, aldus De Kruijf.

‘Volgens mij zijn er nu ook nog plannen voor een paar buurtkamers in Bilthoven-Noord’, zegt De Kruijf, ‘maar dat is allemaal nog heel pril en in het begin van de opstart, dus ik weet niet zo goed wanneer dat allemaal gaat beginnen hoor’. De centrumkerk en MENS De Bilt zijn in ieder geval heel tevreden met de buurtkamer aan de Julianalaan die in een succes is. Van eventuele toekomstige buurtkamers is er voor nu nog niet zoveel sprake, maar gelukkig kan Bilthoven nu ook zeggen dat ze er eentje hebben.

Over de auteur

Anne Fokkenrood

Anne Fokkenrood (2004) is een studente aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Een creatieve geest met interesse in de wereld om haar heen. Verhalen hebben twee kanten en in haar werk laat ze beide kanten aan bod komen.