Biltse Nieuwe

Selecteer Pagina

Bevolkingskrimp in De Bilt geen reden tot zorg

Bevolkingskrimp in De Bilt geen reden tot zorg

De bevolking van De Bilt is sinds het eerst sinds 2018 afgenomen. Volgens het CBS is er een afname van 0,4% en dat maakt het dat er een breuk in de trend is. Is er reden voor de Bilt om zich hierover zorgen te maken? Of is het misschien juist iets goeds?  

‘Het verschil in de bevolking met voorgaande jaren is niet zo heel schokkend’, vinden ze bij de afdeling Burgerzaken bij gemeente De Bilt. Zij zien dit getal elk jaar weer wat schommelen, omdat er migratie, geboorte en sterfte plaatsvindt. Voor hen is deze 0,4% dus niet zo spectaculair. Zeker ook omdat krimp in De Bilt geen trend is. In onderstaande grafiek is de daling te zien, wel is het belangrijk om te benoemen dat deze grafiek niet vanaf nul begint, dus dat de daling daardoor wat vertekent raakt.

Krimp lijkt een negatievere lading te hebben dan nodig is. ‘Eigenlijk krimpt een gemeente altijd als er geen migratie plaatsvindt. Het sterftecijfer is namelijk hoger dan het geboortecijfer in Nederland’, legt Marlies Meijer, universitair docent Planologie aan de Universiteit Wageningen, uit. Cijfers van het CBS bevestigen ook dat het geboortecijfer in 2023 lager lag dan het sterftecijfer.

De Bilt ligt gunstig genoeg

De Bilt ligt daarnaast gunstig door haar centrale ligging. Gegevens van het CBS laten zien dat juist de randen van Nederland veel meer last hebben van verkrimping. ‘Als daar geen constante groei is, dan zullen veel voorzieningen verdwijnen. Dat maakt het ook lastig voor zo’n gemeente om zich te blijven ontwikkelen, maar dat zie ik vanaf een afstandje niet met De Bilt gebeuren’, zegt Meijer.

Ook is de WOZ-waarde van de huizen in De Bilt hoog. Het is een welvarende gemeente. Krimp zou voor een gemeente slecht zijn, aangezien het negatief is voor de economie. Daar hoeft De Bilt zich niet zo’n zorgen over te maken. ‘Een hoge WOZ-waarde betekent onder anderen dat er ook veel belasting wordt betaald door de inwoners en dat kan dan weer geïnvesteerd worden. Als het inkomen en de WOZ-waarde min of meer gelijk zijn aan elkaar, dan is er niet zoveel aan de hand’, aldus Meijer.

Is groei altijd goed?

Maar uiteindelijk moeten we ook de vraag stellen of constante groei wel goed is voor een gemeente. Ook Meijer stelt deze vraag. Volgens haar is het namelijk ook belangrijk dat mensen prettig kunnen wonen. Zodra er te veel mensen in een gemeente wonen, kan dat weer problemen opleveren voor de huizenmarkt. ‘Soms moet het ook maar even genoeg zijn toch? Het moet geen doel worden om maar constant door te blijven groeien’, benadrukt Meijer. Ook voor gemeente De Bilt is het niet nodig om constant te blijven groeien.

Ook in een column van econoom Jaap van Duijn benadrukt hij dat het op een gegeven moment genoeg moet zijn met de groei, want uiteindelijk is er simpelweg geen ruimte meer voor iedereen. De reden dat krimp een slechte naam heeft, is omdat het gezien wordt als slecht voor de economie. ‘De perverse logica van deze redenering is dat de bevolking dus altijd zal moeten blijven doorgroeien. Als we straks op twintig miljoen zitten, moeten er toch meer mensen bijkomen, want krimp gaat ten koste van de economie’, schrijft van Duijn. De bevolking moet dus niet bang zijn voor krimp, want dat zal niet zo snel gebeuren. Wellicht moeten we eerder nadenken of constante groei altijd de beste oplossing is.

Over de auteur

Anne Fokkenrood

Anne Fokkenrood (2004) is een studente aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Een creatieve geest met interesse in de wereld om haar heen. Verhalen hebben twee kanten en in haar werk laat ze beide kanten aan bod komen.