SvJ media

Select Page

Opiniepeiler Gijs Rademaker over peilen en de komende verkiezingen

Opiniepeiler Gijs Rademaker over peilen en de komende verkiezingen

Opiniepeiler Gijs Rademaker over peilen en de komende verkiezingen

Gijs Rademaker is bekend als opiniepeiler van het panel van EenVandaag en sinds een jaartje van het RTL Nieuwspanel. Hij peilt dagelijks de mening van Nederland. Gijs was deze maand te gast in de talkshow van Bestuur en Economie op de SvJ. Een goed moment om met hem vooruit te blikken op de toekomst van het peilen. 

door | 21 09 2023, 16:09

Hoe werkt peilen?

“Om te kunnen peilen heb je een zogenoemd panel nodig. Deze groep bestaat uit verschillende mensen, met verschillende politieke voorkeuren, afkomsten, leeftijden en andere kenmerken. Al deze mensen stuur je dezelfde lijst met vragen en dan krijg je een lijst aan antwoorden, waarmee wij dan vervolgens tot een peiling kunnen komen.”

Wat zeggen peilingen?

“Peilingen zeggen onwijs veel over hoe het publiek denkt over bepaalde maatschappelijke onderwerpen. Belangrijk om te weten is dat peilingen echt ergens op gebaseerd zijn en niet zomaar schattingen zijn. Bij peilingen zijn de cijfers en procenten vaak hetgeen waar je het eerste aan denkt , maar deze cijfers zeggen nog niet zo veel. Het is wat mij betreft namelijk net zo belangrijk om te achterhalen waarom mensen iets vinden als hoeveel mensen iets vinden.”

In hoeverre lijkt het werk van een opiniepeiler op het werk van een journalist?

“Het werk van een opiniepeiler lijkt heel erg veel op het werk van een journalist. Ik noem mezelf naast opiniepeiler ook journalist. Ook als opiniepeiler moet je research doen en ook als opiniepeiler schrijf je stukken over hetgeen wat je onderzocht hebt. Maar misschien nog wel de belangrijkste overeenkomst is dat je in beide gevallen heel goed na moet denken over de manier hoe je een vraag stelt. Het is voor mij heel belangrijk dat deelnemers precies begrijpen wat ik met een vraag bedoel, of dat deelnemers de vraag zo interpreteren als ik als opsteller bedoel. Die eenduidigheid is het allerbelangrijkst, anders kan je je resultaten zo de prullenbak in kieperen.”

Hoe denk je dat peilen er in de toekomst uit zal zien?

Ik denk dat peilen in de toekomst steeds belangrijker zal worden , dit omdat we altijd benieuwd zullen blijven naar de mening van het publiek en dat het geven van je mening steeds makkelijker zal worden.

Technisch bekeken denk ik dat de techniek ons zal gaan helpen in het vereenvoudigen van het peilproces. Je zou misschien denken dat AI en andere vormen van techniek het peilen minder betrouwbaar kunnen maken. Al schat ik die kans heel klein in. Als een respondent AI gebruikt, dan zouden we dit gelijk opmerken. Ten eerste zien we dat het resultaat van deze peiling totaal niet overeenkomt met de resultaten van de vorige peilingen en zien we mogelijk verschil in feitelijke informatie. Zegt een respondent twee weken geleden dat hij drie kinderen heeft en nu ineens één, dan is dat verdacht te noemen en zouden we deze respondent onderzoeken of in een uiterst geval uitsluiten voor het nieuwspanel.”

Hoe kijk je als opiniepeiler naar de komende verkiezingen in november?

“Ja dat wordt natuurlijk een hele drukke tijd voor ons als opiniepeilers. De peilingen gaan dit jaar denk ik een grotere rol spelen in het stemgedrag van de kiezer dan andere jaren. Dit omdat er veel nieuwe partijen zijn, er nog veel zwevende kiezers zijn en dat deze zwevende kiezers wel eens opzoek kunnen gaan naar een goede premierskandidaat. Peilingen geven kiezers vlak voor de verkiezingen goede informatie die de kiezer kan gebruiken voor een strategische stem. Daarom denk ik dat de peilingen een belangrijke rol gaan spelen in de laatste dagen voor de verkiezingen.”

Heb je als opiniepeiler nu al enig idee welke partij er in november met de winst vandoor zal gaan?

“Nog niet echt. De vraag van het moment is natuurlijk wat de ontwikkelingen omtrent Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt zullen zijn. Nu doen ze het heel goed in de peilingen, maar ze moeten nog hun hele lijst met Kamerleden en de premierskandidaat presenteren. Het wordt echt heel spannend hoe deze lijst gaat vallen bij de kiezer. Dat zullen we allemaal later zien. Al zijn de grote favorieten in de peilingen wel bekend. Nieuw Sociaal Cvan Omtzigt, PVDA/GroenLinks van Frans Timmermans en De VVD van Dilan Yesilgoz zijn de grote favorieten. Niet te onderschatten is de dark horse daaronder; De BBB van Caroline van der Plas en Mona Keijzer. Het wordt spannend, maar dat één van deze vier partijen de grootste gaat worden lijkt me op basis van de peilingen zeer waarschijnlijk.”

 

 

About The Author

Jorn de Haas

Jorn de Haas is student op de hogeschool Utrecht. Al vanaf zijn 7de jaar wil Jorn journalist worden. In het begin was Jorn voornamelijk geïnteresseerd in de sportkant van de journalistiek, op latere leeftijd ontstond zijn interesse voor de politiek. Hij is de opleiding ingegaan met de gedachte: 'Als je in een doel gelooft zal je dat doel ook bereiken'.