SvJ media

Select Page

Marijke Kolk over omgang met slachtoffers in de media: ‘Het is niet top of mind bij journalisten’ 

Marijke Kolk over omgang met slachtoffers in de media: ‘Het is niet top of mind bij journalisten’ 

Marijke Kolk over omgang met slachtoffers in de media: ‘Het is niet top of mind bij journalisten’ 

Hoe ga je als media om met slachtoffers? Een vraag waar Fonds Slachtofferhulp zich in samenwerking met de School voor Journalistiek en de opleiding Journalistiek voor academici mee bezighoudt. Uit het samenwerkingsproject, dat sinds februari actief is, zijn al verschillende bevindingen gekomen.   

door | 6 10 2023, 15:10 | SvJ nieuw(s)

Fonds Slachtofferhulp en Hogeschool Utrecht Foto: Sabine Donker

In februari ging het samenwerkingsproject tussen Fonds Slachtofferhulp en de HU van start. Met als overkoepelend doel: de eerder opgedane ervaring over de omgang met slachtoffers in de media, vertalen naar praktische tips en concrete handvatten voor journalisten. Er nemen twee studenten Journalistiek en acht studenten van de post-hbo opleiding Journalistiek voor Academici deel aan dit project. Zij worden begeleid door journalisten Toine Kamphuis en Freerk Teunissen. De hoofdredactie bestaat uit: AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma, Collette Olde Riekering van Fonds Slachtofferhulp en Marijke Kolk van de Hogeschool Utrecht.   

Wat de deelnemers doen  
De deelnemers komen regelmatig bij elkaar om te vergaderen. ‘We hebben het dan met elkaar over wat er misgaat in de omgang met slachtoffers. Daarnaast nodigen we zelf ook slachtoffers en andere betrokkenen uit en gaan met hen in gesprek’, vertelt Marijke.  

Op basis van deze gesprekken met elkaar en met de slachtoffers zijn ze nu bezig met het samenstellen van een lijst voor journalisten. In deze lijst staan tien punten waar een journalist op zou moeten letten als hij/zij begint aan een verhaal waarbij slachtoffers betrokken zijn. 

Opvallendste bevinding  
Eén ding viel Marijke al snel op: journalisten denken bij het werk niet altijd aan de belangen van slachtoffers. Volgens Marijke is het belangrijkste voor journalisten dan ook ‘De bewustwording’. Bewustwording kan zorgen voor een andere manier van werken. Geef bijvoorbeeld even een waarschuwing als je tijdens een talkshow beelden laat zien van een vliegtuigramp, terwijl aan diezelfde talkshowtafel iemand zit van wie de moeder is omgekomen in dat vliegtuigongeluk. Het zijn die simpele dingen die dan toch vaak weer misgaan. Dat vond ik het meest opvallend.’      

Wat gaat er nog gebeuren?   
De lijst met praktische tips en handvatten voor journalisten is nu bijna opgesteld, maar dat betekent niet dat het samenwerkingsproject nu stopt. Eind oktober zal er een platform gelanceerd worden; slachtoffersindemedia.nl. ‘Op dit platform zullen de handvatten en tips voor journalisten worden gepubliceerd. Daarnaast hebben de studenten ook interviews gedaan met journalisten, slachtoffers en familie van slachtoffers die op de site zullen komen. Tot slot komt er ook een podcast op te staan. Die podcast maak ik samen met één van de studenten’, legt Marijke uit.   

Maar ook daarna zijn ze nog niet klaar. Marijke: ‘We willen uiteindelijk ook trainingen gaan geven op redacties en het platform steeds verder uitbreiden. Het is echt een organisch proces. Een proces waar ook steeds meer mensen bij aanhaken. Dit alles in de hoop dat er meer aandacht bij journalisten zal komen voor de slachtoffers.’  

About The Author

Nikita de Jong

Ik ben Nikita de Jong en studeer aan de school voor Journalistiek. Ik vind het leuk om items te maken en teksten te schrijven. Ik ben geinteresseerd in veel verschillende onderwerpen.