Duc Tai Ta: ‘Stagelopen in New York maakt de cirkel rond’
Van de jaarlijks 120 sollicitanten worden er maar drie aangenomen als stagiair in New York bij RTL. SvJ-student Duc Tai Ta krijgt het met zijn liefde voor de Verenigde Staten, video en verhalen vertellen voor elkaar. Bovendien mag hij deze zomer zijn stage verlengen én is hij uitgenodigd om een paar dagen mee te lopen bij RTL redactie in Hilversum met kans op een baan’, zo verklapt zijn stagebeleider Erik Mouthaan.
Duc Tai Ta assisteert RTL-correspondent Erik Mouthaan bij een standupper in New York Foto: RTL New York
Stagelopen in de Verenigde Staten is voor veel journalistiek studenten een grote wens. Ook voor Duc Tai Ta. Hij kent het land goed dankzij de vele reizen die hij er maakt met zijn vader. Duc Tai groeit op met Erik Mouthaan als Amerika correspondent voor RTL. Dat is zijn voorbeeld. Dat wil hij ook, zo meldt hij zijn studieloopbaanbegeleider in het eerste jaar Journalistiek. ‘Die kans is klein. Iedereen wil wel naar Amerika, zo krijg ik te horen. Mooi dat het toch is gelukt en nog wel in het verkiezingsjaar. En bij Erik waar ik zoveel van kan leren. Dat is wel een full circle moment,’ vertelt Duc Tai verlegen lachend aan de telefoon vanuit New York. Om er direct aan toe te voegen dat het vast niet kwaad was bedoeld van de begeleider, maar als bescherming tegen teleurstelling.
Passie voor verhalen maken
Het is een feit dat de bureaus van de NOS en RTL in Amerika de stagiaires letterlijk voor het uitkiezen hebben. Erik Mouthaan die al bijna twintig jaar voor RTL in New York werkt, pikt ze er zo uit die geschikt zijn voor het vak, en als stagiair. ‘Passie voor verhaal en gevoel voor video maken. Het helpt als ze al een podcast, video’s op You Tube of Instagram maken. Of gewoon een leuk verhaaltje van hun oma.’ Het valt Erik en collega Sophie van der Meer bij de sollicitatie direct op dat Duc Tai Ta kan monteren en weet hoe een verhaal in video te vertellen. Wat ook voor hem spreekt, is dat hij voor zijn stage al freelance werkt op de sportredactie van de NOS. Duc Tai: ‘Mijn enthousiasme en liefde voor het land heeft ook zeker geholpen, hebben ze mij later verteldTot nu toe heeft de 4e-jaars stagiaire al aan zo’n twintig producties vanuit Amerika meegewerkt. Wekelijks maakt hij een korte video story voor de socials. Zijn eerste verhaal over een Magazine dat New York tot ‘de beste stad van de wereld’ uitroept, meteen indruk op ook Erik Mouthaan. ‘Dat was meteen een knaller. Hoe hij heen en weer gaat in de tijd, soms één zin op drie locaties opneemt en alles klopt volgens script: dat is knap en origineel.’ Ja, dit was best een huzarenstukje volgens Duc Tai Ta toch noemt hij dit niet als het hoogtepunt tot nu toe van zijn stage. ‘Heel gek misschien maar ik kan al genieten van de gewone voorgesprekken en kleine verhalen. Het is gewoon fijn om hier te werken en al die mensen te spreken.’
Na even nadenken, noemt hij nog wel de vele complimenten die hij kreeg voor het voorbereiden van de reportage over een fabrikant die de iconische gele Amerikaanse schoolbus, elektrisch gaat maken. Dat was al lang een wens van de New York redactie maar dat wilde maar niet lukken. Tot Duc Tai er zijn tanden inzet en volhoudt. Ze mogen de fabrikant spreken én, wat echt moeilijk is in Amerika met toestemming aanvragen, filmen in de fabriek. Als Sophie dan ook nog een school regelt waar ze terecht kunnen, is het verhaal eindelijk rond.
De SvJ doet het goedMinst leuk aan de stage tot nu toe is de allereerst haatmail die Duc Tai Ta krijgt na publicatie van een verhaal over Robert Kennedy jr., een onafhankelijk kandidaat bij de aanstaande verkiezingen. ‘Kennedy zit in veel rechtse talkshows. Ik had de podcaster Joe Rogan, een rechtse activist genoemd. Dan word je wakker met een lange lelijke mail van iemand die jouw journalistieke vaardigheden in twijfel trekt. Dan ben je wel even in de war.’ Samen met Erik gaat hij na van wie de reactie is en of ze er op moeten reageren. Al snel trekt Erik de conclusie ‘geen aandacht aan besteden’. Mensen zijn volgens hem overgevoelig als het over Trump of rechts Amerika gaat. Hij adviseert Duc Tai om het van zich af te laten glijden. ‘Dat maak je als student niet mee en voelt echt anders dan kritiek van je docent. Dat was echt wel een moment van realisatie: dit gebeurt dus in de praktijk,’ aldus Duc Tai Ta.
Opvallend is volgens Erik Mouthaan dat een vierde van zijn stagiaires van de School voor de Journalistiek Utrecht komt. ‘Samen met de Universiteit Groningen doet de HU het heel goed.’ Hij vindt dat de studenten praktisch goed worden voorbereid op hun stage en de praktijk. Maar volgens Erik mag de opleiding meer aandacht aan grammatica besteden. ‘Dat moet beter. Dat geldt niet alleen voor Duc Tai maar voor de meeste stagiairs. Dat mag ook wel eens gezegd worden.’ Duc Tai Ta herkent het maar geeft aan dat hij daarin een stuk is verbeterd tijdens zijn stage.
Kiezen uit twee banen
Het heeft Erik niet weerhouden om de SvJ-stagair te vragen om de stage van Duc Tai een aantal weken te verlengen. Waar de SvJ-student direct ‘ja’ op heeft gezegd. Op dit moment is hij druk met verhalen bedenken en regelen voor de aanstaande verkiezingen en zijn eindbijdrage. Hij kan er nog niet alles over verklappen maar het gaat over jonge mannen die het weer oké vinden om ‘man te zijn’, geïnspireerd door de opkomst van het conservatieve gedachtegoed in de VS.
Bij thuiskomst na de zomerstage in New York wacht de SvJ-student nog een mooie maar misschien ook moeilijke beslissing. Een enkele keer is de buitenlandstage van een student zo goed, dat die wordt aangedragen voor een betaalde functie op de redactie van RTL in Hilversum. Erik: ‘Wij zijn een mooie pijplijn voor talent. Duc Tai gaat bij terugkomt in Nederland meelopen in Hilversum. Maar ik weet ook dat ook de NOS hem wil hebben. Dus dat wordt kiezen.’
Duc Tai: ‘Ik heb gesprek gehad met NOS sportcommentator Arno Vermeulen omdat ze zeggen dat ik een goede stem heb, is mij een leertraject aangeboden.’ Sowieso maakt hij zijn stage en freelance werk bij de NOS af. ‘Het is allebei mooi: ik ga het zien.’
Met recht mag Duc Tai Ta zich een SvJ-uitblinker noemen.
In een leuke VLOG op Instagram svjmedia.social laat Duc Tai zien wat het werk van een stagiare voor RTL in New York inhoudt.
Hier zie je meer video’s van RTL in New York.
Duc Tai Ta Foto: RTL New York