SvJ media

Selecteer Pagina

SvJ-Media zoekt nieuwe talenten: “The sky’ is in deze redactie echt ‘the limit”

SvJ-Media zoekt nieuwe talenten: “The sky’ is in deze redactie echt ‘the limit”

SvJ-Media zoekt nieuwe talenten: “The sky’ is in deze redactie echt ‘the limit”

Het journalistieke vak leren jonge studenten op school in Utrecht, maar ook steeds vaker in de praktijk. Zoals in de SvJ Media-redactie, waar in het nieuwe schooljaar plek is voor schrijvers, fotografen en camjo’s. Redacteur Wessel in den Bosch Wat je schrijft, wordt ook echt gelezen, dat geeft motivatie.’ 

door | 14 06 2024, 09:06 | SvJ nieuw(s)

De website, LinkedIn-pagina en het Instagram-kanaal van SvJ-Media

Pas in het 3e of 4e jaar Journalistiek gaan studenten op stage bij een mediabedrijf. Daarvoor is er volop praktijkonderwijs in samenwerking met echte opdrachtgevers en zoeken veel studenten een leerzame bijbaan in de media. Op de redactie van svjmedia.nl en de SvJ social kanalen krijgen met name 1e– en 2e jaars de kans om in de praktijk te leren. De schoolwebsite is voor, door en over jonge journalisten en het vak. Vanaf eind augustus komen er een paar plekken vrij in de redactie. Er is behoefte aan schrijvers, fotografen en camjo’s. Eindredacteur Nick Vink: ‘Je gaat aan de slag in een redactie met studenten uit alle jaarlagen van de opleiding, waardoor je onwijs veel van elkaar leert.’ 

De lat
Suzanne Borsboom werkt met veel plezier als redacteur voor SvJ-Media omdat de lat hoger ligt dan in de lessen. ‘Het niveau en de motivatie van de redacteuren zijn hoger. Ik vind het leuk om met gedreven collega’s te werken.’ Redacteur Wessel in den Bosch vult aan: ‘Ik ben vooral trots op twee video’s die ik voor Instagram heb gemaakt: SvJ nacht- en ochtenddieren. Het was mijn eigen idee en de video’s zijn goed bekeken.’
 

Nick pakt zijn kans om het werk als eindredacteur uit te proberen binnen SvJmedia.nl en komt steeds meer te weten over het werkveld. ‘Bij SvJ Media leer je de School voor Journalistiek én het vakgebied van binnen en van buiten kennen.’ Suzanne en Wessel zien de SvJMedia-redactie als een fijne springplank voor hun journalistieke carrière. ‘De redactie van SvJ-Media werkt zoals redacties in het werkveld. Ik maak kennis met de journalistieke wereld, maar wel binnen de veilige muren van de SvJ.’  aldus Suzanne. 

Of Suzanne en Wessel in het najaar ook nog in de redactie zitten, dat hangt ervan af of ze met GO of SLOW beginnen in hun tweede jaar. 3,5 uur per week werken voor SvJmedia.nl in combinatie met GO, is geen handige combinatie. Maar dan is er hopelijk weer een plekje voor hen vrij in januari, want dat beiden graag door willen in de redactie is overduidelijk. Suzanne: ‘Het is lekker om niet aan je hyperlocal te zitten. Je krijgt heel veel vrijheid om onderwerpen aan te dragen, zolang ze maar SvJ gerelateerd zijn. ‘The sky’ is in deze redactie echt ‘the limit’. 

Interesse voor een plek in de redactie van SvJmedia.nl? Mail je motivatie en CV naar de hoofredactie: Ben.Krewinkel@hu.nl en Hella.vanderwijst@hu.nl (zie ook afbeelding) 

De stand in opinieland 

Deze cursus is dé plek waar je iets met je opinie kunt! Je leert in zes weken tijd een goed opiniestuk schrijven. ‘Opinie schrijven is een kunst, het moet met de juiste argumenten en een goede onderbouwing. Het is een belangrijk onderdeel van de journalistiek, maar ook belangrijk voor de democratie waarin wij als journalisten functioneren,’ vertelt cursusleider Gerrit-Jan KleinJan. Volgens KleinJan is het belangrijk om het onderwijs met de praktijk te verbinden, daarom worden studenten begeleidt door opinieredacteuren van de Volkskrant, Peter Wierenga en Mirjam Schöttelndreier. Tijdens deze lessen gaat het niet alleen over het schrijven van een goed opiniestuk, maar ook over het belang ervan in de journalistiek. Het is dus een uitgelezen kans voor studenten die hun opinie graag aan de wereld laten horen.  

Migratiemythen

Tijdens deze honourscursus duik je dieper in het thema migratie en ontdek je hoe wetenschappers, politici en journalisten hiermee omgaan. Het debat over migratie is al jarenlang een heet hangijzer in de politiek en de samenleving. Terwijl sommige politici beloven de instroom van migranten en asielzoekers te willen beperken, beweren anderen dat immigranten cruciaal zijn voor de groei en innovatie van Nederland. Maar wat zijn de feiten achter de krantenkoppen en de beweringen van politici? Voor journalisten en studenten die geïnteresseerd zijn in de migratie en media is het essentieel om de belangrijkste migratiemythen en waarheden te leren kennen. Dit onderwerp beïnvloedt niet alleen de maatschappij, maar ook de manier waarop journalisten erover berichten.  

Met deze cursus leer je over tijdens lessen over migratiewetenschap, migratiepolitiek en migratiejournalistiek. Daarnaast ga je met elkaar naar het Movies that Matter Festival. Hier kijk je naar een film die gerelateerd is aan migratie en ga je in gesprek met de filmmakers. Als afsluiting organiseer je een talkshow waarin nieuwe inzichten worden gedeeld waarmee je impact kunt maken op zowel de media als de samenleving. 

Presenteren & Explainen Next Level 

Toekomstige presentatoren, talkshowhosts en explainers voelen zich helemaal thuis in deze cursus! Je leert de psychologie en techniek van goed en overtuigend presenteren en ontdekt hoe je complexe verhalen op een creatieve manier kunt vertalen naar beeld. Of je nu wilt focussen op presenteren, het maken van explainers, of beide - er is ruimte voor iedereen. 

Eén van de cursusleiders, Tom Verstraten, legt uit waarom het zo leuk is om explainers te maken: ‘Explainers maken is meer dan alleen iets vertellen op beeld, het is echt een vak apart. Met een explainer doe je eigenlijk een korte deepdive in een ingewikkeld onderwerp. We kijken echt naar de vraag: hoe doe je dat nu precies?’ In deze cursus leer je niet alleen hoe je inhoudelijk sterke verhalen creëert, maar ook hoe je deze visueel aantrekkelijk en overtuigend kunt overbrengen naar je publiek. Het draait om de kunst van het prikkelen van je publiek, zodat jouw verhaal echt impact heeft. 

Wil je meer weten over de honourscursussen op de SvJ? Op de honourspagina, die te vinden is op Canvas, vind je alle informatie die je nodig hebt over de cursussen. Hier kun je uitgebreid lezen wat elke cursus te bieden heeft en je vindt er de inschrijfdata. Dit is de plek om te ontdekken welke honourscursus het beste bij jou past. 

 

Over de auteur