Hilversum

Selecteer Pagina

Bob Houthuyzen: ‘Straatnamenoverzicht kan begin zijn van de Encyclopedie van Hilversum’

Bob Houthuyzen: ‘Straatnamenoverzicht kan begin zijn van de Encyclopedie van Hilversum’

Kees van Aggelen overhandigt Bob Houthuyzen als dank voor zijn inzet een origineel exemplaar van het boek dat bij het 500-jarig bestaan van Hilversum verscheen.

In het teken van 600 jaar Hilversum verschijnt 1 januari 2024 een nieuwe website waarop een uitgebreid stratenoverzicht van Hilversum komt te staan. De website is een initiatief van de Historische Kring Albertus Perk. Afgelopen dinsdag gaf Bob Houthuyzen, lid van de werkgroep die zich bezighoudt met het straatnamenproject, een presentatie aan leden en belangstellenden waarin hij vertelt over de bijzonderste feitjes die hij tijdens zijn onderzoek is tegengekomen en hij een voorproefje geeft van de website die pas in 1 januari online komt.  

De lezing wordt gehouden in een zaaltje van de Grote Kerk. Voor de aanvang van de lezing stromen er leden en een enkele belangstellende binnen en met een bekertje koffie of thee in de hand zoekt iedereen een plekje. Als de beamer is opgezet en iedereen zit, neemt Bob Houthuyzen het woord. ‘Volgend jaar bestaat Hilversum 600 jaar. Dat was voor Albertus Perk aanleiding om aandacht te geven aan de veranderingen in straten, pleinen en wijken in Hilversum vanaf 1988.’ Het jaar 1988 is gekozen omdat in dat jaar het straatnamenboek door de heer A.H. Meijer uitkwam, dat bestaat uit een overzicht van de straatnamen in Hilversum. Het digitale staatnamenoverzicht dat 1 januari online komt, bevat niet alleen een vernieuwd, actueel overzicht van straatnamen, er zijn ook bomen met een beschermde status, Rijks en gemeentelijke monumentale panden, tientallen kunstobjecten, Stolpersteine en 64 bekende Hilversummers die aan een straat zijn te koppelen opgenomen. De informatie voor dit overzicht is voor het overgrote deel verzameld door meneer Houthuyzen zelf. ‘1 januari 2023 ben ik met dit project begonnen. Ik was altijd al geïnteresseerd in historie en na mijn pensioen ben ik hiermee aan de slag gegaan.’ Elke dag is hij zo’n vier uur bezig met het verzamelen van informatie voor de website, grotendeels vanachter zijn computer en in het archief van Hilversum.  

Tijdens de presentatie weet Houthuyzen zijn enthousiasme goed over te brengen op de aanwezigen. Aan de hand van oude foto’s, kaartjes en Google Maps afbeeldingen toont hij de veranderingen aan die sinds 1988 in Hilversum hebben plaatsgevonden. De mensen in de zaal, bijna allemaal inwoners van Hilversum, reageren fanatiek als hun gevraagd wordt waar in Hilversum een foto is genomen. ‘Daar ga ik altijd langs als ik naar de tandarts moet!’, roept een vrouw. Ook klinkt er zo nu en dan gelach wanneer Houthuyzen vertelt over het machtsspelletje wat soms door gemeentebestuurders en partijen als Nike over de naamgeving van een straat of buurt wordt gevoerd. Maar er is ook ruimte voor een serieuzere noot. Zo zijn ook in Hilversum straten vernoemd naar omgekomen verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog en zijn in het straatnamenoverzicht 196 Stolpersteine voor Joodse slachtoffers opgenomen, wat zal uitgroeien tot een aantal van 850. Straatnamen zijn echter niet alleen iets van het verleden. In 1998 ging het voorstel om een stuk van de eerste Oosterstraat naar mejuffrouw Taddel (initiatiefnemer van diaconessenarbeid in Hilversum) te vernoemen niet door, maar dit jaar is haar naam genomineerd voor een van de straten in het te bouwen Buurtschap Crailo. 

Halverwege de avond is er ruimte voor een korte pauze, waarin veel aanwezigen een kijkje nemen bij de tafel achter in de zaal, waarop een heel aantal boeken over de geschiedenis van Hilversum uitgestald ligt. Achter de tafel staat Udo Heinsman, penningmeester van Albertus Perk. ‘Deze boeken zijn allemaal van leden die kleiner zijn gaan wonen. Wij verkopen deze boeken weer, wat goed is voor de kas van de vereniging.’ Na de pauze rondt Houthuyzen zijn verhaal over de veranderingen in Hilversumse staten sinds 1988 af en laat hij een demo zien van de website Straatnamen van Hilversum. Vanaf 1 januari 2024 start de vereniging met een publicatie van zestig straten en daar komen elke week zes straten, velden of buurten bij. Houthuyzen: ‘Er is voor een digitaal overzicht gekozen, omdat het eenvoudiger is om de website actueel te houden en een overzicht in boekvorm uit zou komen op meer dan 5000 bladzijdes.’ Bezoekers van de website kunnen de straat waarnaar ze op zoek zijn op wijk, alfabet of jaar vinden. Ook kun je er de status van je straat vinden: beschikbaar, gepland of nog in ontwikkeling. Per pagina kunnen websitegebruikers doorklikken op links naar foto’s, filmpjes en nog meer achtergrondinformatie. Uit de zaal klinkt alom bewondering voor het werk dat Bob Houthuyzen in het project heeft gestoken. Houthuyzen: ‘Deze website heeft de potentie om de Encyclopedie van Hilversum te worden. Sommigen zullen misschien alleen informatie opzoeken die voor hun buurt of familie relevant is, maar de website is interessant voor iedereen.’  

Luister hier naar de audioreportage van Shamayra van Orsoy die op pad gaat met Bob Houthuyzen terwijl hij dieper ingaat op de historie van de straatnamen en het Rooms-Katholieke ziekenhuis. 

Over de auteur

Sanne van Velzen

Mijn naam is Sanne van Velzen. Ik ben negentien jaar oud en studente journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik maak regionaal nieuws voor Utrecht-West voor de website svjmedia.nl. Mijn voorliefde ligt bij schrijven, maar ik heb ook ervaring met het maken van audio-producties. Mijn interesses liggen op het gebied van maatschappij, cultuur en klimaat, maar voor een goed verhaal ben ik altijd te porren!