Hilversum

Selecteer Pagina

Het andere gezicht van Noordwest, de beste scorende wijk van Noord-Holland.

Het andere gezicht van Noordwest, de beste scorende wijk van Noord-Holland.

Uit het jaarlijkse buurtonderzoek van de buurtapp Nextdoor is gebleken dat de buurt Noordwest in Hilversum is uitgeroepen tot de beste wijk van Noord-Holland. Dit onderzoek is in samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam. Deze eervolle eerste plaats wordt gedeeld met het oostelijke havengebied in Amsterdam.Wat dit nieuws zo opmerkelijk maakt, is dat sommigen bewoners van Noordwest zelf niet hadden verwacht dat hun buurt deze erkenning zou krijgen “Noord? Noord is toch gestoord?”

 Met name bewoners uit de buurten Boomberg en Raadhuiskwartier uiten hun verbazing. Een anonieme vrouw van ongeveer 36 jaar noemt het “verrassend” en zegt: ‘’Noord staat in mijn eigen ogen bekend als een van de minder goede wijken.”  Een andere anonieme bewoner van Noordwest, is blij met zijn buurt, maar aarzelt om deze als de beste van Noord-Holland te bestempelen. Hij suggereert dat de diversiteit in inkomensniveaus in de buurt een rol speelt, met de bijbehorende uitdagingen. Deze observatie wordt ondersteund door gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waaruit blijkt dat er een aanzienlijk inkomensverschil is tussen Noord en Zuid, met Zuid met een gemiddeld inkomen van €33.700 per inwoner per jaar en Noord met €25.500 per inwoner per jaar. Hoewel inkomen niet alles zegt is dit een opvallend gegeven.

Een ander opvallend gegeven is het verschil in criminaliteitscijfers tussen de buurten Trompenberg en Raadhuiskwartier in het noorden van Hilversum. Raadhuiskwartier rapporteerde zeven misdrijven in de maand september, terwijl Trompenberg Noord en Zuid slechts één misdrijf telden. Een ander recent incident roept ook vragen op over de veiligheid in het noorden.  In het Mediapark werd onlangs de buurt opgeschrikt door een ernstig incident, waarbij een gewapende man in het BNNVara-gebouw een moorddreiging richtte tegen Tim Hofman. Dit incident, benadrukt de onzekerheid van zelfs wijken die positief worden beoordeeld en herinnert ons eraan dat veiligheid geen vanzelfsprekendheid is, ongeacht de reputatie van een buurt.

Een ander aspect wat twijfels doet oproepen aan de reputatie van de beste wijk van Noord-Holland, is het opvallend artikel van het Algemene Dagblad, wat uitkwam op 3 augustus 2023. Dit artikel is gewijd aan het feit dat de brede welvaart van de inwoners van Hilversum lager ligt dan het gemiddelde in Nederland. Hilversum eindigt met een score van 16,2. Ter vergelijking: het landelijke gemiddelde is 16.5.

Het buurtonderzoek van Nextdoor en de Vrije Universiteit van Amsterdam hanteerde verschillende criteria om de ‘beste’ wijken te bepalen, waaronder contact, leefbaarheid en veiligheid. Deze factoren werden geanalyseerd om de presentaties van Noordwest in Hilversum en het oostelijke havengebied in Amsterdam te beoordelen. Maar liefst 18.000 inwoners vulden de vragenlijst in buurtapp Nextdoor in. Een uitdaging bij dit soort initiatieven blijft wel de transparantie en de representativiteit van de verzamelende gegevens. En dat de uitkomsten niet worden gedomineerd door een bepaalde leeftijdsgroep.

Desondanks prijzen bewoners de rustige woonomgeving, de goede band met hun buren en de bereikbare locatie. Ook speelt de groene omgeving hierbij een rol. Toch blijft de vraag welke buurt deze eer verdient, voorlopig onbeantwoord.

Wat vinden bewoners zelf van deze buurt? Klopt volgens hun de uitslag van dit onderzoek wel? Wikke Olivier gaat in gesprek met bewoners van Hilversum Noordwest:  

Over de auteur

Sasha Rammelt

Hoi, ik ben Sasha. Ik ben 18 jaar oud en ik kom uit Zutphen. Ik studeer momenteel journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht, waar ik het overigens heel erg naar mijn zin heb! Ik vind het leuk om betrokken bij de samenleving te zijn en volg het nieuws daarom ook regelmatig. Een van mijn grote hobby's is lezen en vind ik het leuk creatief bezig zijn, daarom is het dan ook mijn droom om later bij een tijdschrift te werken.