Hilversum

Selecteer Pagina

Griezelig spektakel vol dans en muziek bij de dragshow Drag me to Hilversum de Halloween special

Griezelig spektakel vol dans en muziek bij de dragshow Drag me to Hilversum de Halloween special

Theatercafé Muze pakt uit met Drag me to Hilversum Halloween special. Met Halloween in aankomst organiseerde het Hilversumse Café een uitverkochte dragshow vol muziek, dans en fashion. De volle zaal zong en danste mee met alle Halloween gerelateerde optredens.

Drag me to Hilversum is elke maand in het theatercafé. De vaste queens zijn Miss Mia More en Loena Maas, zij zijn lokale Hilversumse dragqueens. Elke maand nodigen ze ook nog twee gast queens uit, tijdens de Halloween special waren dit Miss X en Jackson Lyanne. Bij binnenkomst vliegen de spinnenwebben, doodshoofdjes en spookjesslingers om je oren. Op het raam van de voorgevel zijn ook spookjes en grafstenen met R.I.P. te zien, een echte griezelige Halloween sfeer dus.

Voordat de show begon liepen de queens al door de zaal om de zogenoemde dragdollars te verkopen. De roze dollars met de hoofden van Miss Mia More en Loena Maas erop werden verkocht voor één euro per stuk. De gasten gooien of geven tijdens het optreden van een queen de dollars op het podium. Na het optreden raapt de queen de roze biljetten bij elkaar. Na de avond worden de dollars per queen geteld en krijgen ze hier echt geld voor in de plaats. Verdienen doen ze meestal niet aan deze dollars. Ze verdwijnen vaak om nieuwe kleding, pruiken en make-up van te kopen. Over de keuzes voor de besteding van het geld zijn de dragqueens heel duidelijk. ‘Liever een goede pruik en een goedkope outfit dan andersom,’ zegt queen X. Hier zijn de andere dames het helemaal mee eens.

Jackson Lyanne had voor deze avond een grote bos met rode haren, een rode top en een zwart wit gestreepte broek aan. ‘Dit is pas mijn vijfde optreden,’ zegt ze. Het publiek joelde haar toe en gooide de roze dragdollars op het podium, aan haar optreden was het dus niet te merken. Jackson Lyanne begon in de coronatijd met het oefenen en uitproberen van make-up, een tijd later stapte ze volledig in de drag en performed ze ook voor publiek.

Miss Mia more zag er echt uit als een monster, met een rood pluizig kapsel en het vele panterprint. Tijdens haar performance onthulde ze steeds weer nieuwe lagen van haar outfit. Tot dat ze overbleef met haar panterprint bodysuit en groene harige bikini waar ze haar dragdollars in stopte. De muziek van haar optreden had alles te maken met Halloween en haar outfit. Het was namelijk een zelfgemaakte remix van allerlei nummers met het woord monster erin. Miss Mia More haar specialiteit is fashion ze maakt al haar outfits zelf. Queen Loena Maas draagt dan ook vaak een creatie die door Miss Mia More gemaakt is, zo ook deze keer. Ze was gekleed in een puntige groene jurk, waardoor ze erg op een cactus leek.

De show is voor jong en oud blijkt uit het publiek. Mariska de Gooijer (37) is er nu al voor de derde keer. Toen de Hilversumse dragshow voor een tijd verdween zijn zij en haar partner Patrick de Gruitjter (40) naar een dragshow in Amsterdam gegaan als vervanging. Toen de show weer terug keerde in Hilversum gingen ze natuurlijk weer, maar nu niet meer met zijn tweeën. ‘We vonden het zo leuk en dachten dit moeten de kinderen ook zien,’ zegt Mariska. Mariska en Patrick zaten er dit keer dus met hun drie kinderen. De kinderen waren voordat de show begon al razend enthousiast, ze gingen alvast op de foto’s met de dragqueens en dronken hun felroze mocktails. Hun verwachtingen waren dan ook groots. ‘Ik hoop op een avond vol met mooie outfits en dans,’ zegt Zoë (10). De maandelijkse Drag me to Hilversum show blijft volgens Mariska altijd vernieuwend. Dit komt vooral door de komst van de wisselende gast dragqueens en de optredens die altijd weer nieuw zijn.

Terwijl de Rainbow week in Hilversum al voorbij is zien we dit toch nog terug in het decor van het Café. Mirjam Heijsteeg die de organisatie en marketing doet rondom de shows vertelt over het café dat het een plek is vol inclusiviteit. Theatercafé Muze probeert daarom al 1,5 jaar een plek te creëren voor iedereen. De regenboog vlaggen hangen hier daarom niet alleen tijdens de Rainbowweek, maar altijd.

Dragqueen X en Mirjam Heijsteeg van de organisatie van het café vertelde hier graag wat meer over. Wat maakt deze Halloween special anders dan andere dragshows in dit café? Beluister hier het fragment van Jill Petra:

Over de auteur

Tinka Klatten

Mijn naam is Tinka Klatten, 18 jaar oud. Ik ben eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Dit jaar ben ik actief op de site van Nieuws in Utrecht West. Mijn passie ligt bij audio en video producties en hoop hier dan ook mooie items voor te maken. Tekst vind ik nog lastig maar hier wil ik me graag in ontwikkelen.