Hilversum

Selecteer Pagina

Ouderen komen samen de korte dagen door met een wekelijks diner

Ouderen komen samen de korte dagen door met een wekelijks diner

De klok is verzet en de dagen worden weer korter, de wintertijd is aangebroken. Een tijd die gezellig en knus kan aanvoelen of juist het tegenovergestelde effect kan hebben. De wintertijd kan namelijk ook als een hele eenzame tijd voelen. 

De cijfers liegen er niet om. Eenzaamheid is een groot probleem. Ruim de helft van de 75+ers voelt zich eenzaam. (Zorg voor Beter). Een probleem dat we al jarenlang proberen aan te pakken door bijvoorbeeld de week van de eenzaamheid. Naast deze week zoeken gemeentes zelf hun weg in het bestrijden van dit probleem. In Hilversum organiseren ze in Wijkcentrum de Koepel eens per week een maaltijd voor ouderen zodat ze op deze manier onder de mensen kunnen blijven komen en een netwerk opbouwen. ‘Naast dat ze eens per week gezellig met elkaar eten, zien we ook dat ze elkaar door de week steeds vaker opbellen. Dit diner heeft zich echt uitgebreid naar meer dan alleen de vrijdagavond. Helemaal met oog op de donkere dagen is dat fijn om te weten’, zegt Lucie, een van de organisatieleden.  

De kok is in de keuken nog druk bezig met de laatste voorbereidingen van het diner. Ook deze week worden de ouderen niet teleurgesteld. Deze week is het voorgerecht een groentesoep, dat wordt vervolgd door rijst, kip en verschillende groente en het wordt afgesloten met een zoet toetje. De kok voor deze week valt in voor zijn vrouw: ‘Normaal staat mijn vrouw hier, maar zij kon er helaas niet bijzijn vandaag, daar sta ik hier in de keuken. Dat vind ik helemaal niet erg. Het is fijn om op deze manier iets bij te dragen’, vertelt kok Ahssam. 

Ondanks dat het diner pas om 17.00 uur begint, is het om 16:45 al aardig druk aan het worden. Langzamerhand stromen de ouderen binnen en vinden ze hun plekje. Degene die al wat minder te been zijn en zich lastig kunnen verplaatsen worden opgehaald met een buurtmobiel. ‘De wintertijd maakt het voor ouderen lastig om naar buiten te gaan. Ze kunnen al veel vroeger de deur niet meer uit en naarmate de winter vordert wordt het ook glad. Daarom zijn wij zo blij dat we die buurtmobiel hebben om mensen mee op te halen. Zo blijven ze, ook in de wintertijd, gewoon komen’, vertelt Lucie terwijl de buurtmobiel op de stoep parkeert en de laatste ouderen brengt op de locatie.  

Wanneer alle ouderen binnenkomen, worden alle rollators aan de kant gezet, netjes in een rijtje, en beginnen ze met een drankje waarna ze gaan eten. Tussen de happen door kletsen ze met elkaar bij over alles wat er deze week gebeurd is en benoemen ze allemaal hoe dankbaar ze zijn voor deze diners. Helemaal nu de dagen korter en donkerder worden.  

‘Vreselijk dat de donkere dagen er weer aankomen. Vooral in je huis en dan alleen, ik heb er best problemen mee. Ik vind alleen zijn helemaal niet leuk, moeilijk soms zelfs’, vertelt een van de bezoekers. ‘Deze diners halen die moeilijkheid, helemaal in de donkere dagen, dan een beetje weg. Ik kijk echt uit naar deze diners.’  

De ouderen kunnen de hele winter door nog genieten van deze diners en elkaar, op deze plek of daarbuiten, blijven opzoeken.  

Lotte Admiraal praat er verder over dit onderwerp

[MAM id=rdPTlQqr type=audio

Over de auteur

Joëlla de Koning

Ik ben Joëlla, 19 jaar en momenteel eerstejaars Journalistiek student. Naast mijn studie heb ik mijn eigen onderneming, Uniek in Beeld. Een creatief bureau dat zich bezig houdt met schrijven en fotografie. Ik vind het namelijk ontzettend leuk om naast mijn studie me ook al bezig te houden in mijn toekomstige werkveld! De verhalen van mensen is iets dat mij ontzettend enthousiast maakt, door beeld of door tekst en dat hoop ik nog lang te gaan doen!