Hilversum

Selecteer Pagina

Gratis sportdag in de herfstvakantie voor kinderen uit Hilversum

Gratis sportdag in de herfstvakantie voor kinderen uit Hilversum

Kinderen tussen de twee en de zestien jaar konden deze herfstvakantie gratis meedoen aan een sportdag. Deze sportdag was er om de kinderen na te laten denken over welke sport zij in de toekomst willen beoefenen. Zo hadden de buurtsportcoaches verschillende spellen bedacht waar verschillende sporten aan te pas kwamen.

 

 

Locatie

De sportdag werd gehouden in een gymzaal op de J. van der Heijdenstraat 170. Deze gymzaal is deel van sporthal de Lieberg waar vaker dit soort sportactiviteiten gehouden worden. Ook is er in dit gebouw een zwembad voor zwemlessen en wateryoga voor bejaarden. Bij binnenkomst word je dan ook overspoelt met de geur van chloor. Bij het vragen van de weg naar de gymzaal wordt er natuurlijk gezegd dat je de trap moet pakken en niet de lift, “zo blijf je gezond!”

 

Sportdag

Bij binnenkomst van bij de sportdag hoor je al het gelach van kinderen, het piepen van de sportschoenen op de vloer en het stuiteren van basketballen. In deze nostalgische en grote gymzaal zijn verschillende spellen uitgezet door de buurtsportcoaches. De grootste hit bij de kinderen is het basketbalspel, bij dit spel is het gepiep van de schoenen en het gelach van de kinderen oorverdovend.

Volgens de cijfers van het CBS voldoet 52% van alle kinderen tussen 4 t/m 16 jaar aan de beweegrichtlijnen. Dus iets minder dan de helft van de kinderen in Nederland voldoet niet aan deze richtlijnen en is niet goed bezig op het gebied van sporten. Buurtsportcoach Marnix vertelt dat dit kan komen door het niet beheersen van de Nederlandse taal. Ook geeft hij aan dat het kan komen door een angst voor sporten.

 

Een van de moeders langs de lijn geeft aan dat er nog meer factoren zijn waardoor een kind minder kan sporten. Liesbet (38) vertelt: “wij wonen in een straat waar geen speeltuin in de buurt is en waar kinderen weinig buiten spelen.” Ook vertelt ze dat ze haar oudste kind heeft opgegeven voor atletiek en volleybal. “Maar hier is helaas een lange wachtlijst, dus daar kan hij nog niet aan meedoen.”

Op de website die de sportdag aankondigt staat dat deze dag wordt gebruikt om de kinderen te laten welke sporten er allemaal zijn. Zo kunnen zij kijken welke sport zij willen beoefenen. De kinderen zullen hierdoor meer gemotiveerd zijn om te gaan sporten omdat ze zien hoe leuk het is.

 

Bink buurtsportcoaches

De gratis sportdag werd georganiseerd door de buurtsportcoaches van Bink. De buurtsportcoaches zijn een initiatief van het ministerie van VWS. Zij willen hiermee de gemeente ondersteunen met het aanbieden van beweegmogelijkheden voor alle inwoners.

Bink is een kinderopvang in Hilversum die deze buurtsportcoaches inzet om kinderen en jongeren op een laagdrempelige manier in beweging te krijgen. Bij deze sportdag bestond de groep uit vier coaches die heel leuk en leerzaam met de kinderen omgingen. De kinderen waren dan ook erg enthousiast over de sportdag. De dag eindigde met een afvalrace waarbij de coach een verhaal vertelde en de kinderen moesten rennen als hij het woord ‘kluis’ zei. Iedereen ging tevreden en lachend naar huis.

 

Julia Lozeman ging kijken bij de sportdag en sprak daar sportcoach Marnix over het belang van sporten. Daarnaast ging zij ook in gesprek met een van de moeders langs de zijlijn en haar kinderen.

 

 

 

Over de auteur

Finn Mathieu

Mijn naam is Finn Mathieu en ik ben 21 jaar oud. Ik ben geboren en getogen in het hartje van Nederland, Utrecht! Hier woon ik met mijn beste vriend 5 minuten van het centrum. Hij is een muziekproducent en ik help hem daarbij. Samen zitten we dan in een hele gammele studio, op zolder, muziek te maken. Muziek is al mijn hele leven een grote passie van mij, ik luiste het elke dag en nacht. Ook ga ik naar veel concerten, festivals en optredens van artiesten. Verder hou ik me veel bezig met schilderen, dansen, mode en teksten schrijven. Ik ben dus een stadse jongen met echte stadse interesses. Ik studeer in Utrecht aan de school van journalistiek, lekker 20 minuutjes fietsen van mijn huis. Mijn visie voor later is het werken als muziekjournalist voor bedrijven zoals 3voor12 of 101barz. Het is een droom van mij om betaald naar muziek te luisteren.