Hilversum

Selecteer Pagina

Hilversumse jongeren worden beloond om te gaan stemmen

Hilversumse jongeren worden beloond om te gaan stemmen

Foto door: Daan Vergouwe

In Hilversum zijn de stembussen voor de Tweede Kamerverkiezingen geopend. Door heel de gemeente kunnen mensen stemmen op de partij van hun voorkeur, zo ook op het Comenius College aan de rand van de stad. 18/19-jarige die voor het eerst hun stem mogen uitbrengen, krijgen na het uitbrengen van hun stem een bluetoothspeaker en een stemdiploma mee.

De actie is afkomstig van de gemeente en werd zeven jaar geleden bedacht door Monique Sievers, een medewerker van de gemeentelijke communicatieafdeling. Zij vertelt: ‘Er zaten een aantal jongeren bij mij in de keuken die voor het eerst gingen stemmen. Zij vonden dat een mijlpaal en grapten; “Je zou er eigenlijk een diploma voor moeten krijgen!” Ik vond dat een leuk idee. Mijn kinderen voegden daaraan toe dat je er dan ook een cadeautje bij moet krijgen. Er is gekozen voor een bluetoothspeaker omdat ons motto “Speak up for yourself” is.

Monique vertelt verder dat de actie ook bedoeld is om de jongeren te enthousiasmeren voor de politiek. Het doel van het uitreiken van een stemdiploma is geheel symbolisch, een beetje zoals een veterstrikdiploma. De actie is gericht op jongeren uit Hilversum, waardoor er meer jongeren zijn komen stemmen dan voorheen. Een voorlopige telling staat op 40 jongeren.

Maar niet iedereen wordt hierdoor verleid om te gaan stemmen. Een 19-jarige leerling, Sylvester Vlot, kiest er bewust voor om zijn stem niet uit te brengen. Hij vertelt: ‘Ik heb die keuze gemaakt omdat ik me niet heb verdiept in de politiek en niet degene wil zijn die zomaar op een partij stemt omdat anderen dat doen. Ik snap ook niet waarvoor de beloning is, want dan gaan mensen eerder stemmen om de speaker te ontvangen dan om echt hun stem uit te brengen.’ Sylvester vertelt ook dat de politiek hem niet echt trekt, omdat hij het erg ingewikkeld vindt. Hij vindt dat jongeren niet beloond moeten worden wanneer ze stemmen, maar juist geholpen moeten worden bij het uitbrengen van hun allereerste stem, omdat het voor velen nog lastig is om de politiek volledig te begrijpen, waaronder hijzelf.

Als je voor de eerste keer gaat stemmen, maar je kunt niet bij het Comenius College terecht, heb je alsnog recht op een speaker en een diploma. Tot een week na de verkiezingen kun je deze ophalen bij het raadhuis van Hilversum.

Daan Vergouwe interviewt jongeren en de rector van het Comenius College.

Over de auteur