Hilversum

Selecteer Pagina

Activisten Extinction Rebellion ‘claimen’ luchtalarm uit zorgen om klimaat

Activisten Extinction Rebellion ‘claimen’ luchtalarm uit zorgen om klimaat

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion claimden vandaag het luchtalarm door tegelijkertijd hun eigen klimaatalarm te luiden. Dit deden zij om aandacht te vragen voor de klimaat – en biodiversiteitcrisis.  

Na het luiden van hun klimaatalarm, volgt de zogenaamde ‘die-in’; de aanwezige klimaatactivisten doen alsof ze dood neervallen. Vervolgens blijven zij als onderdeel van het protest twee minuten stil op de grond liggen. ‘We willen dat de overheid zich in gaat zetten voor een goed klimaatbeleid, een energietransitie, voedselzekerheid, en armoedebestrijding’, zegt klimaatactivist Elizabeth Ebbink. Met schoenen is het logo van Extinction Rebellion gecreëerd te midden van het Hilversumse Stationsplein. In deze schoenen hebben de actievoerders stukken karton gestopt met hier hun klimaatwens opgeschreven. ‘Ik wil geen sinterklaascadeau in mijn schoen, maar ik wens een leefbare wereld’, aldus Ebbink.  

Trees Lammers, klimaatactivist Extinction Rebellion: ‘De klimaatcrisis moet aangepakt worden, het is een serieuze zaak van leven of dood’. Ze vertelt dat het met schoenen gecreëerde ‘XR-logo’ staat voor de aarde met een zandloper in het midden hiervan. Lammers legt uit: ‘De zandloper staat ervoor dat de tijd op is, we zijn inmiddels al over de 1,5 graad van het ‘Tipping Point’ heen. Ook de mogelijke vorming van een, zoals Lammers dit zegt, extreemrechts kabinet, wekt grote zorgen bij haar: ‘Dat zal ervoor gaan zorgen dat alles alleen maar erger wordt, maar iedere tiende graad extra boven het Tipping Point dat wij kunnen voorkomen is noodzakelijk’.  

Na afloop van de twee minuten durende die-in zingen de klimaatactivisten Sinterklaasliedjes met zelf aangepaste teksten. In deze liederen zingen ze over hun zorgen, en over de ernst van de huidige klimaat- en biodiversiteitscrisis. Ook wordt er een toespraak gehouden over het doel dat de organisatie wil bereiken met dit protest.  

Stef Planje spreekt op locatie met één van de actievoerders. Hij vertelt waarom het voor hem belangrijk is om hier vandaag aanwezig te zijn.

Ook Jet Kramer was aanwezig bij dit protest.

Over de auteur

Lotte Admiraal

Mijn naam is Lotte Admiraal, ik ben 19 jaar en studeer journalistiek aan de hogeschool Utrecht. Momenteel ben ik werkzaam als een van de redactiemedewerkers bij SVJ-media, op deze website publiceer ik samen met mijn klas, lokaal nieuws uit de regio Hilversum. Als studerend journalist maak ik gebruik van mijn analytisch denkvermogen en creativiteit, ook vind ik het belangrijk om met een kritische blik tegen onderwerpen aan te kijken. Mijn interesse ligt bij cultureel en sociaal- maatschappelijke onderwerpen, omdat ik het belangrijk vind dat de mens zich bewuster wordt van de actuele gebeurtenissen die op dit moment in de wereld om hen heen spelen. Mijn passies zijn sporten, lezen en hiernaast vind ik het geweldig om te reizen en nieuwe mensen en culturen te leren kennen. Mede hierdoor wordt mijn kennis en kijk op de wereld vergroot. Mijn uiteindelijk doel is om een schrijvend, al dan niet reizend journalist te worden of te werken met een camera.