Hilversum

Selecteer Pagina

Paarse Vrijdag ook op Lucent College een belangrijke dag

Paarse Vrijdag ook op Lucent College een belangrijke dag

Foto: Anna Prins

Elk jaar op de tweede vrijdag van december kleuren veel scholen paars, zo ook het Lucent college. Paarse Vrijdag is een initiatief om op scholen aandacht te vragen voor genderdiversiteit en seksuele geaardheid. Daarnaast wil de GSA, een groep scholieren op scholen, ervoor zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn op school.

Op het Lucent College in Hilversum wordt er ook uitgebreid stilgestaan bij Paarse Vrijdag. ‘We hebben Paarse Vrijdag, we hebben coming-out day en we hebben laatst de landelijke GSA dag hier gehouden.’, vertelt de ondersteunings-coördinator Jaap van Ginkel. De school vindt het heel belangrijk dat iedereen mag zijn wie diegene wil zijn, iedereen moet worden behandeld met respect en dan maakt het niet uit welk gender je bent of welk geloof je hebt. Om voor die bewustwording te zorgen zijn er meerdere activiteiten georganiseerd op het college. ‘Er zijn in de grote pauze een aantal dingen te doen in de aula en er is een voorstelling voor de eerstejaars in de gymzaal.’ Aldus Tess, de onderwijsassistent op het Lucent College.

Toch ondervindt de school ook wel een aantal knelpunten als het gaat om acceptatie. ‘Er zitten een aantal jongens en meiden tussen die het er niet mee eens zijn, die het dan ook lastig vinden om op zo een dag mee te doen,’ vertelt Tess, ‘dat komt dan vanuit geloof of van de opvoeding of dat ze er zelf zo instaan.’ Daarom probeert de school vooral te verspreiden dat iedereen respect voor elkaar moet hebben om te zorgen voor een fijne leerplek voor iedereen.

Luister hieronder hoe verslaggever Evi Pang met een leerling sprak die betrokken was bij Paarse Vrijdag.

Over de auteur

Anna Prins

Sport, cultuur en politiek heb ik altijd heel interessant gevonden. Ik las hier het nieuws over en het fascineerde mij ook. Het ontdekken van meer informatie en het onderzoeken van vraagstukken is voor mij altijd een bezigheid geweest. Afgelopen september ben ik, Anna Prins, begonnen met de opleiding journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht omdat deze studie heel goed aansluit op mijn interesses.Mijn grootste kwaliteiten zijn dat ik erg behulpzaam, zelfstandig en doortastend ben. Ook ben ik optimistisch en kijk ik positief tegen het leven aan. Als journalist wil ik mondeling maar ook schriftelijk goed communiceren. Daarnaast wil ik zorgvuldig en vlot te werk gaan zodat ik zo goed mogelijk mijn journalistieke taken kan vervullen. Zelf zie ik mij nu vooral als schrijvend journalist maar ik ben bereid om meer te leren over de andere kanten van de journalistiek. Sport, kunst en cultuur, oorlog en onderwijs zijn onderwerpen die mij interesseren en waar ik graag over wil schrijven. Ik probeer als journalist altijd de juiste informatie naar voren te brengen. Daarnaast wil ik een representatief beeld geven over hoe de maatschappij over bepaalde vraagstukken denkt. Ik hoop dat ik door middel van deze studie mij zo kan ontwikkelen dat ik duidelijke en informatieve producties kan maken. De tijd zal het leren.