Hilversum

Selecteer Pagina

Hilversum gaat elektrische fietsen controleren op snelheid

Hilversum gaat elektrische fietsen controleren op snelheid

Als onderdeel van een nieuw fietsplan gaat de gemeente Hilversum elektrische fietsen controleren op snelheid. Doel van het plan is de veiligheid op de fietspaden te verbeteren.

Hilversum kampt al geruime tijd met veiligheidsproblemen op de vele fietspaden in en om de gemeente. Daarom is nu een Agenda Fiets opgesteld om de veiligheid te vergroten en het gebruik van de fiets te stimuleren. Fietsen is immers gezond, duurzaam en veilig, stelt de gemeente.

Het fietsplan omvat een aantal maatregelen. Eén daarvan is het controleren van de snelheid van elektrische fietsen. In Hilversum zijn Fat Bikes en E-bikes sinds een aantal jaar erg populair onder jongeren. De fietsen gaan snel en verkorten de reistijd. Bovendien vinden jongeren het stoer om snel te gaan. En anders dan bij scooters, vereist het rijden op een Fat Bike of een E-bikes geen rijbewijs en is ook het dragen van een helm niet verplicht. Dat maakt de fietsen voor jongeren toegankelijk en aantrekkelijk.

De gemeente gaat nu door middel van een rollerbank controleren of de elektrische fietsen niet zijn opgevoerd, zoals dat bij scooters al veel langer wordt gedaan. Blijkt een fiets opgevoerd, dan volgt een bekeuring. Het opvoeren van een elektrische fiets is ,,harstikke snel en makkelijk” te doen, aldus een medewerker van de Hilversumse fietsenmaker RF Tweewielers. ,,Twee knopjes indrukken en het is gebeurd.”

De controles en bekeuringen zijn stappen in de goede richting, zegt Marjolein van Dillen, voorzitter en actief lid fietsersbond. Maar het probleem is volgens haar zo groot, dat op termijn  meer maatregelen nodig zijn. ,,Het fietsplan gaat zeker helpen, maar niet genoeg. Het zou vooral helpen als mensen fietsen niet meer opvoeren, of ouders hun kinderen gebruik van de elektrische fiets verbieden.”

Maar, zegt Van Dillen, het is wél een belangrijke signaal dat dit fietsplan wordt ingevoerd. ,,De gemeente Hilversum is één van de eersten die op deze manier werkt aan de fietsveiligheid. Dat maakt me trots.”

Over de auteur

Benthe de Groot

Ik ben Benthe de Groot, ik ben 18 jaar oud en ik zit in mijn eerste jaar journalistiek op de Hogeschool Utrecht. Journalistiek heeft altijd al een rol gespeeld in mijn leven. Met een moeder als chef cultuur bij 'Het NRC', en een vader die graag gesprekken voert over actualiteit. In mijn vrije tijd werk ik bij de sla, maar ik zou zeker een baantje willen in de journalistiek, zodat ik nog meer ervaringen op kan doen. Ik vind het interessant om te horen hoe mensen kijken naar de wereld, en omgaan met dingen die nu gaande zijn. Stukjes schrijven vind ik dan ook het leukst, maar ik leer nu van alles over audio en ook dat is super interessant! Ik hoop nog veel leuke interviews te doen, en als ik hoor wat docenten van de School Voor Journalistiek allemaal hebben gedaan, kijk ik er heel erg naar uit om een echte journalist te worden!