Hilversum

Selecteer Pagina

Verduurzaming van Hilversumse monument woningen

Verduurzaming van Hilversumse monument woningen

Copyright: Mees Blom

Het verduurzamen van monument woningen in Hilversum duurt lang en kost veel geld. In Hilversum staan zowel veel rijks- als gemeentelijke monumenten. Deze monumenten moeten verduurzaamd worden. Dit komt omdat Nederland ernaar streeft in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Bij veel betrokken Hilversummers, van huiseigenaren tot energiecoaches, is de verduurzaming van momument woningen een onderwerp van gesprek. Om een gemeentelijk monument te verbouwen, restaureren of aan te passen is vaak een vergunning nodig. Gemeente Hilversum heeft bij een aanvraag van een standaard vergunning acht weken om deze te behandelen.  Hierdoor duurt het vaak lang om te beginnen met het verduurzamen van een monumentale woning.

Bij het verduurzamen van woningen kunnen verschillende materialen gebruikt worden. Deze materialen verschillen in prijs en duurzaamheid.  ‘Ecologisch bouwen en materialen toepassen is velen malen duurder. Hier wordt niet altijd helemaal eerlijk over gesproken’, zegt Ronald Spaan, architect en bouwer, die adviseert in energie en veel verstand heeft van verduurzaming. Zo is het bijvoorbeeld goedkoper om een pand te isoleren met steen- of glaswol, maar willen mensen hier toch gaan voor een duurder alternatief. Dit omdat alternatieve materialen met een hogere prijs duurzamer kunnen zijn.

Interview met Ronald Spaan door Wikke Olivier

Over de auteur

Mees Blom

Mijn naam is Mees Blom, ik ben 18 jaar oud. Ik kom uit Rotterdam, de mooiste stad van Nederland! Ik wil graag verschillende mensen hun verhalen overbrengen aan een grotere groep. Hierdoor hoop ik mezelf verder te ontwikkelen en er achter te komen waar mijn passie ligt.