Hilversum

Selecteer Pagina

Natuurfotografie op de heide brengt je dichter bij jezelf

Natuurfotografie op de heide brengt je dichter bij jezelf

Het is toch anders om de zonsopgang zo goed mogelijk vast te leggen op een foto, dan als je gewoon aan het wandelen bent. Je bent je veel meer bewust van de schoonheid van de natuur als je die probeert te fotograferen. Natuurfotograaf Chris König en cursusleider Sonja Bongard leren je door middel van fotografie meer op te gaan in het moment.  

De laatste deelnemers ruimen hun tenten op en praten nog even na over hun avontuur onder het genot van een kop koffie of thee. Ze zijn deze ochtend vroeg met hun twee begeleiders op stap geweest. Het avontuur heeft zich afgespeeld in buitenplaats de Hoorneboeg op de Hoorneboegse heide in Hilversum. Voor de deelnemers is er mogelijkheid om in een pipowagen te overnachten of een eigen tent mee te nemen.

Nadat de deelnemers kennis hebben gemaakt met elkaar is het tijd voor de eerste wandeling over de heide. Ze gaan het gouden uur fotograferen, dat is het uur voor zonsondergang waarbij het licht voor fotografen het mooiste is.

Onder leiding van Chris König leren de deelnemers alvast de basics over hun camera. Na een avondmaaltijd kunnen de deelnemers elkaar beter leren kennen bij het kampvuur. ‘Het is leuk om te zien dat mensen echt opbloeien nadat de eerst spanning ervan af is’, zegt Chris. Iedereen duikt vroeg de tent of pipowagen in zodat ze morgen fris en fruitig zijn voor de ochtendwandeling.

’s Ochtens kruipen de deelnemers de tent uit terwijl de dauw nog op het gras staat. Ze vertrekken met Sonja en Chris de heide op om de heide in de ochtend te fotograferen. ‘Het licht is mooi in de morgen’, zegt Chris, ‘daarom gaan we ook zo vroeg in de ochtend weg.’ Volgens Sonja is dit de ultieme manier om in verbinding te komen met jezelf en de natuur. ‘We praten niet, het is echt een stiltewandeling.’

Het begon voor Chris König eerst helemaal niet met fotografie. Hij was free runner totdat hij een blessure kreeg. ‘Na mijn blessure begon ik mijn vrienden die aan het free runnen waren te fotograferen, en op een gegeven moment ben ik alleen maar gaan fotograferen.’ Vertelt Chris. Na ontdekt te hebben dat hij een passie voor fotografie had, begon König zich te verdiepen in reisfotografie, waaruit zijn liefde voor natuurfotografie is ontstaan.

Sonja is een soort lifecoach, ze organiseert bijvoorbeeld kamvuuravonden voor vrouwen. Ze is echt van het buitenleven. Tijdens dit fotografieavontuur zorgt zij samen met de mensen voor een buitenmaaltijd.

De combinatie van de outdoor activiteiten samen met de fotografie maken dit een bijzonder weekend waarbij beginnende of al ervaren fotografen met elkaar in contact kunnen komen. Een van de deelnemers worstelt nog met het opvouwen van de tent, gelukkig schiet Chris haar te hulp. Hij is dus niet alleen thuis in de wereld van fotografie, maar weet ook alles van tenten.

In het onderstaande audiobestand luistert u naar Jules Matser die praat met een deelneemster van voor dag en dauw: een fotografie avontuur.

Over de auteur

Isa Breedveld

Hoi! Mijn naam is Isa Breedveld en ik ben 19 jaar oud. Ik ben een eerstejaars journalistiek studente aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben opgegroeid in een journalistieke familie en heb de interesse ervoor dus van jongs af aan meegekregen! Ik ben ontzettend nieuwsgierig en ik houd van schrijven. Ik heb ook voor deze studie gekozen omdat ik de journalistiek een ontzettend creatief vak vind waarin je uiteindelijk je eigen manier van werken kan gaan ontwikkelen. Op het moment heb ik alleen nog maar bijbaantjes in winkels gehad, maar daar heb ik wel geleerd hoe ik de handen uit de mouwen moet steken en een verkooppraatje moet houden!