Hilversum

Selecteer Pagina

Zero Waste Nederland organiseert extra najaarstour in Hilversum

Zero Waste Nederland organiseert extra najaarstour in Hilversum

Zero Waste Nederland organiseerde afgelopen vrijdag een najaarstour door Hilversum om het dorp minder verspillend te maken. Deze extra editie, die normaal maar één keer per jaar is, wordt wegens de duurzame dagen nu ook in het najaar georganiseerd, laat tourgids Marjolein Lever weten. Tijdens deze tour maken de deelnemers kennis met verschillende manieren en plekken om zo zuinig mogelijk te leven.

Marjolein Lever, gids van de Zero Waste Tour in Hilversum, komt vrolijk aanfietsen. Voor de Dille & Kamille verzamelen zich rond 10:00 de deelnemers van de rondleiding. Ondanks een verregende straat, klaart de lucht beetje bij beetje op. Wanneer de groep nagenoeg compleet is, wordt het stil, alleen het gesuis van de auto’s op de achtergrond houdt aan. In een kring staan de gasten om Marjolein heen die aan haar verhaal begint: ’Gemiddeld krijg je als Nederlander de grootte van een pinpas aan plastic binnen.’ Vervolgens pakt ze de rieten tas op die voor haar staat, daarin zitten onder andere glazen potjes en metalen bakjes. Dit zijn essentiële onderdelen voor het vervolg van de tour.

Na het verhaal van Marjolein wordt Dille en Kamille, waarvoor verzameld is, bezocht. Hier vind je veel voorbeelden die de tourgids eerder genoemd heeft zoals duurzame zeep, kaarsen en servetten. Na 10 minuten rondkijken wordt er door enkele deelnemers iets afgerekend bij de balie. Daarna trotseert de groep het winderige centrum op weg naar de volgende locatie. Aangekomen bij Goodyfood, vertelt mede-eigenaar Jeroen Zentveld op welke manier de supermarkt duurzaam met zijn producten omgaat. Deze winkelketen doelt erop om de ingekochte producten waar dat kan zoveel mogelijk plasticvrij te houden. Dat doet ze bijvoorbeeld door mensen hun eigen verpakking mee te laten nemen, statiegeld te vragen voor de potten van droogwaren als granola en het realiseren van een wasmiddeltap. Tijdens deze uitlegsessies overheersen er soms verbaasde blikken op het gezicht van de deelnemers die erachter komen dat het ook op een andere manier kan. Maar ook reageren ze op voorgestelde duurzaamheidsmanieren waarmee ze al bekend zijn. ‘Voor sommigen geldt dat ze er überhaupt nog nooit over na hebben gedacht dat je hier iets mee kan doen. Maar andere mensen zijn zelfs zo fanatiek dat ze mij tips kunnen geven’, zegt Marjolein.

Pauline Belt, medewerker van het GAD (Grondstoffen- en Afvalstoffendienst regio Gooi en Vechtstreek), laat schriftelijk het volgende weten over de toekomst van het weggooien van afval: ‘Wij hopen dat er in de toekomst minder afval wordt weggegooid. Producenten en de verpakkingsindustrie moeten hiervoor ook hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor betere producten die hergebruikt kunnen worden of gerecycled kunnen worden.’ Voor de derde winkel van de tour loopt de groep Simon Lévelt binnen. Hier wordt thee en biologische koffie verkocht, die je in je eigen pot kan laten vullen. Daar krijgt de samenstelling ook te horen dat de groei van het meenemen van eigen verpakkingen in de afgelopen vijftien jaar gestegen is. De franchise-eigenaar van Simon Lévelt zegt hier het volgende over: ‘Het is niet duurzaam om koffie en thee in Nederland te krijgen, maar deze manier van het verkopen ervan maakt het beter.’

Op deze vrijdagochtend zijn er geen jongeren aanwezig bij de tour: ‘Op doordeweekse dagen is de doelgroep ouder omdat veel jongeren dan werken. Maar op de tours die op zaterdag vallen, is de opkomst van alle leeftijden’. Op één minuut afstand van de koffie- en theewinkel is kaaswinkel Echte Liefde het eindpunt van de tour. Hier wordt vertelt dat ook zij graag meewerken aan het verpakkingsvrij verkopen van producten wanneer de klant hier naar vraagt.

Lucan Kiontke doet verslag van de wandeling door de Hilversumse straten:

Over de auteur

Stef Planje

Mijn naam is Stef Planje, ik ben 20 jaar oud en studeer Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Afgelopen jaar heb ik de mbo-opleiding Mediaredactie afgerond. Tijdens deze studie heb ik, naast kennis opgedaan in het vakgebied, stage gelopen op onder andere de communicatieafdeling bij de Nederlandse Volleybalbond, wat later is omgezet tot een zomerbaan. Persoonlijk ben ik een liefhebber van sport, muziek en het schrijven van teksten. Met Utrecht-West als hyperlocal kijk ik uit naar de mooie producties die we over deze wijk mogen maken voor SvJ-media.