Hilversum

Selecteer Pagina

Veel diversiteit en drukte op jubileumeditie van het Rainbow Ball 

Veel diversiteit en drukte op jubileumeditie van het Rainbow Ball 

Het Rainbow Ball in de Vorstin

Als afsluiting van de Rainbow Week in Hilversum werd op vrijdag 13 oktober in de Vorstin voor de 5e keer het Rainbow Ball georganiseerd. Ook werd de Rainbow-award uitgereikt tijdens dit grote feest, Stichting Amerpoort was de winnende organisatie. De vrijdagavond in de Vorstin zat vol met vrolijke nummers, dansende mensen en regenboogvlaggen.  

Voor de ingang van de Vorstin ligt een roze loper met eromheen vele regenboogvlaggen. Roze lampjes verlichten de straat en in de op de gebouwen rondom de Vorstin zijn regenbogen geprojecteerd op gevels. Bij binnenkomst hoor je in de verte een deuntje van een nummer van Lady Gaga door de speakers heen. De trap om naar de zaal te gaan waar het Rainbow Ball is, is felroze geprojecteerd door lampen en overal hangen kleine regenboogvlaggetjes.   

Meerdere kleuren flitsen door de zaal heen en door de speakers klinken meezingers als ‘Dancing Queen’ van ABBA en ‘(It Goes Like) Nanana’ van Peggy Gou. Langzaam stroomt de zaal van de Vorstin vol. Dansende mensen nemen de dansvloer over en de DJ, Diva Mayday, staat een sfeertje op te bouwen. Een man met een glittercolbert aan, voorzitter van ‘GooienVecht inclusief’ Marco Altena (40), geeft een speech over dat hij dankbaar is voor de opkomst voor het bal en voor de belangstelling die de gehele Rainbow Week heeft gekregen. De Rainbow-award wordt uitgereikt door wethouder Karin Walters en is voor Stichting Amerpoort, zij organiseerden bijeenkomsten voor mensen met een verstandelijke beperking die behoren tot de LHBTIQ+-gemeenschap. De Rainbow-award wordt elk jaar gegeven aan de organisatie die zich het beste inzet voor de LHBTIQ+-gemeenschap.  

‘Het publiek in Hilversum is natuurlijk heel anders dan in bijvoorbeeld Amsterdam, maar het diverse publiek heeft er wel super veel zin in’, vertelt Diva Mayday (49), Nederlands bekendste dragartiest die al 34 jaar in het vak zit, ‘jong of oud, het maakt allemaal niet uit hier. Er gebeurt op dit vlak niet heel veel in Hilversum, dus je ziet mensen echt hun ogen uitkijken en uit hun dak gaan als zoiets als dit te doen is’.  

De zaal is rijkelijk gevuld met mensen en in het midden van de zaal hangt een grote discobal die de ruimte opvult, in de hoeken hangen grote kroonluchters die licht geven op de beat. Mensen staan mee te zingen op het laatste nummer van bekend artiest ELMER, alter ego van muzikant en actrice Merel Pauw. ‘Ik neuk je vader zonder condoom’, klinkt er luid door de zaal heen.  

Tijdens de Rainbow Week werden er 40 activiteiten georganiseerd, verspreid over 5 gemeentes rondom Hilversum. ‘Het is belangrijk dat dit soort evenementen bestaan, zo leren mensen die bij de gemeenschap horen elkaar kennen en voelen zij zich zo meer inclusief en minder eenzaam’, vertelt Marco Altena. De 40-jarige Hilversummer is voorzitter en oprichter van ‘GooienVecht Inclusief’ en verantwoordelijk voor de organisatie van de Rainbow Week samen met zijn team. Marco vertelt dat in gemeentes als Laren eigenlijk bijna geen activiteit is op het gebied van de LHBT-gemeenschap, een simpel gebaar als de regenboogvlag uithangen gebeurde vroeger nooit. Maar sinds dat er meer aandacht is voor de gemeenschap, mede door ‘GooienVecht Inclusief’, zijn er meer van dit soort kleine gebaren door gemeentes als Laren. 

Het Rainbow Ball werd voor de 5e keer georganiseerd dit jaar en in de afgelopen jaren is het publiek erg veranderd. Diva MayJay draaide de eerste keer dat het feest werd georganiseerd ook en dit jaar was zij ook van de partij. ‘Het publiek is meer open en enthousiaster geworden en er zijn ook veel meer mensen dan de vorige keer dat ik hier was’, vertelt de dragartiest.  

‘Bezoekers van het Rainbow Ball die hier voor het eerst zijn komen vaak nieuwsgierig of zelfs bangig binnen’, aldus Marco Altena, ‘maar zodra zij de zaal binnen lopen voelen zij zich meteen op hun gemak. Bij zo’n evenement zijn er zoveel diverse personen, maar uiteindelijk kan bijna iedereen zich in elkaar vinden en samen plezier maken. En dat is het belangrijkste.’

Over de auteur

Jet Kramer

hii, ik ben Jet Kramer en ik ben 18 jaar! Ik zit nu in mijn eerste jaar van de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Op dit moment werk ik samen met mijn klas als redactie voor SVJ-media. Mij lijkt het geweldig om later als journalist mooie en pakkende verhalen te kunnen schrijven.